Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ "Η ΑΓΑΠΗ"




Τη σε βάθος διερεύνηση της υπόθεσης που σχετίζεται με καταγγελίες για αδιαφανείς διαδικασίες σίτισης των οικονομικών μεταναστών από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Η Αγάπη» που εδρεύει στην πρωτεύουσα του νομού Σάμου, ζητά με Ερώτησή του προς τους Υπουργούς Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα, Δικαιοσύνης Αντώνη Ρουπακιώτη και Δημόσιας Τάξης Νίκο Δένδια ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Σαμιακή Γνώμη» του δημοσιογράφου και Πολιτευτή του Κινήματος στο νομό Σάμου Γιώργου Γαρυφάλλου, στις πληροφορίες του οποίου βασίστηκε η Ερώτηση του Τέρενς Κουίκ, «μέχρι και το 2007, ο προαναφερόμενος Σύλλογος, είχε προβεί στην πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των γευμάτων των λαθρομεταναστών, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει με ποια διαδικασία και νόμιμα παραστατικά ελάμβαναν χώρα όλα αυτά».

«Με ποιο τρόπο και με ποια διαδικασία, χρέωνε ο σύλλογος τη σίτιση των μεταναστών στην πρώην Νομαρχία Σάμου, αφού ήταν σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν είχε φορολογικά παραστατικά;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να ενημερωθεί για τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες, που κατόπιν εντολής της Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης, προέβησαν σε διαχειριστικό έλεγχο στον προαναφερόμενο Σύλλογο.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.


ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

                       ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ
                                                                    

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ, ΔΙΑΦΑΝΕΙΑΣ ΚΑΙ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ ΑΝΤΩΝΙΟ ΡΟΥΠΑΚΙΩΤΗ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΝΙΚΟΛΑΟ ΔΕΝΔΙΑ

ΘΕΜΑ: ΑΔΙΑΦΑΝΕΙΣ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΣΙΤΙΣΗΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ «Η ΑΓΑΠΗ»

κ.κ. Υπουργοί,

Σοβαρά ερωτήματα εγείρει δημοσίευμα της εφημερίδας «ΣΑΜΙΑΚΗ ΓΝΩΜΗ», του δημοσιογράφου και Πολιτευτή των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ στο νομό Σάμου, Γιώργου Γαρυφάλλου, σχετικά με τις τουλάχιστον παράδοξες και αδιαφανείς διαδικασίες σίτισης των οικονομικών μεταναστών από το Φιλανθρωπικό Σωματείο «Η Αγάπη» που εδρεύει στην πρωτεύουσα του νησιού.

Όπως καταγγέλλεται, «μέχρι και το 2007, ο προαναφερόμενος Σύλλογος, είχε προβεί στην πρόσληψη προσωπικού προκειμένου να ολοκληρωθεί η προετοιμασία των γευμάτων των λαθρομεταναστών, χωρίς ωστόσο κανείς να γνωρίζει με ποια διαδικασία και νόμιμα παραστατικά ελάμβαναν χώρα όλα αυτά».

Σημειώνεται ότι μέρος των κονδυλίων που διατίθετο για τη σίτιση των λαθρομεταναστών, χρησιμοποιούνταν για να καταβληθούν οι μισθοί και οι ασφαλιστικές εισφορές των υπαλλήλων του Συλλόγου, το ακριβές το ποσό του οποίου, παραμένει μέχρι και σήμερα αδιευκρίνιστο.

Κατόπιν όλων τούτων, η  Γενική Διεύθυνση Οικονομικής Επιθεώρησης εξέδωσε προς την Οικονομική Επιθεώρηση Βορείου Αιγαίου (αρ.πρωτ.1074063/2942-Α/3.9.2008) εντολή διαχειριστικού ελέγχου στον προαναφερόμενο Σύλλογο, με εντολή επίσπευσής του από το Β’ Τμήμα της Γενικής Διεύθυνσης Επιθεώρησης (αρίθμ. πρωτ.εγγράφου ΔΕΚΟ 11146560 ΕΞ/8.11.2010).

Σας υπενθυμίζω ότι τα αποτελέσματα του διενεργούμενου ελέγχου κοινοποιήθηκαν τόσο στο Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης όσο και στον Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Γιατί δεν διενεργήθηκε ποτέ διαγωνισμός για την  ανακήρυξη αναδόχου εταιρείας παρασκευής και μεταφοράς με νόμιμες διαδικασίες για τη σίτιση των μεταναστών;

2.Με ποιο τρόπο και με ποια διαδικασία, χρέωνε ο σύλλογος τη σίτιση των μεταναστών στην πρώην Νομαρχία Σάμου, αφού ήταν σωματείο μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και δεν είχε φορολογικά παραστατικά;

3.Με ποια επίσημα έγγραφα έγινε ο οικονομικός έλεγχος των χρημάτων που διετέθησαν για την σίτιση;

4.Σε τι ενέργειες έχουν προβεί οι αρμόδιες υπηρεσίες που τους κοινοποιήθηκε το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου;

Παρακαλώ να κατατεθεί στη Βουλή το πόρισμα του διαχειριστικού ελέγχου που αφορά τον αναφερόμενο Σύλλογο.



Ο ερωτών Βουλευτής


Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ