Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΤΕΛΕΣΙΓΡΑΦΟ ΤΡΟΪΚΑΣ :ΔΕΝ ΠΡΟΧΩΡΑΜΕ ΧΩΡΙΣ ΑΠΟΛΥΣΕΙΣ



Αυστηρό μήνυμα,  εν είδη τελεσίγραφου , για τις απολύσεις στο Δημόσιο απέστειλε, σύμφωνα με πληροφορίες της aftodioikisi.gr, η τρόικα τόσο στη χθεσινή συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα όσο και σε αυτή με τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης Α. Μανιτάκη την περασμένη Δευτέρα, συνδέοντας ευθέως την εξέλιξη στο θέμα αυτό με την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ. 
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας ενόψει και της συνάντησης με τον πρωθυπουργό πιθανότατα την Κυριακή και αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος των συναντήσεων με τους «μνημονιακούς» υπουργούς, ζήτησαν:
1)       Την άμεση απόλυση 7.000  επίορκων υπαλλήλων, γεγονός που θεωρείται δύσκολο καθώς τόσε υπολογίζεται ότι είναι συνολικά οι υποθέσεις που βρίσκονται ή πρόκειται να πάνε στα πειθαρχικά αλλά είναι αμφίβολο πόσες και πότε τελικώς θα κριθούν αρνητικά για τους υπαλλήλους.
2)       Αναλυτικά στοιχεία και αυστηρά χρονοδιαγράμματα  για τους 25.000 υπαλλήλους που πρόκειται να τεθούν σε διαθεσιμότητα το 2013. Δηλαδή, πέραν των υπουργείων, διαδικασία που αναμένεται να ολοκληρωθεί την Παρασκευή και αφορά περίπου 2000 υπαλλήλους, από ποιους φορείς και πότε θα τεθούν σε διαθεσιμότητα οι υπόλοιποι.
3)       Το προφίλ όσων πρόκειται να απολυθούν το 2014 οπότε και ολοκληρώνεται το έτος της διαθεσιμότητας. Κι αυτό γιατί οι εκπρόσωποι των δανειστών μας δεν έχουν πειστεί σε καμία περίπτωση ότι«διαθεσιμότητα ΔΕΝ σημαίνει απολύσεις», όπως υποστηρίζει σθεναρά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και πιο χλιαρά είναι αλήθεια, η κυβέρνηση.
«Η αξιολόγηση της τρόικας “περνά” από τον Μανιτάκη»
Επικοινωνιακό παιχνίδι ή όχι, γεγονός είναι πως η τρόικα επιμένει στην αποχώρηση δημόσιων υπαλλήλων, άμεσα, ακόμα και μέσα στον Απρίλιο (σ.σ.: οι επίορκοι είναι σε αυτή τη λίστα). Πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, μετά τη συνάντηση της τρόικας με το Γιάννη Στουρνάρα έλεγαν χαρακτηριστικά πως «η αξιολόγηση της τρόικας “περνά” από το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης», αφήνοντας να εννοηθεί πως όλα θα «κλείσουν» στη συμφωνία Μανιτάκη – δανειστών για την «υποχρεωτική αποχώρηση» δημόσιων υπαλλήλων.
Αυτό το μήνυμα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, μετέφερε λίγο αργότερα στο Διοικητικής Μεταρρύθμισης ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούραςαν και επισήμως βρέθηκε εκεί για το τελευταίο «χτένισμα» των οργανογραμμάτων των τελευταίων πέντε υπουργείων, τα οποία θα παρουσιαστούν στον Πρωθυπουργό, την Παρασκευή, στο Κυβερνητικό Συμβούλιο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, που θα συνεδρίασει υπό την προεδρία του. Πρόκειται για τα οργανογράμματα των υπουργείων Οικονομικών, Άμυνας, Ανάπτυξης, Παιδείας και Δημόσιας Τάξης.
Σε… βήμα ταχύ το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης
Πάντως, στη Βασιλίσσης Σοφίας, το επιτελείο έχει πάρει «φωτιά», καθώς ο Αντώνης Μανιτάκης θέλει να δείξει πως παράγει έργο μέσα από το οποίο θα εξοικονομηθούν πόροι για τα κρατικά ταμεία, με τη μείωση των δομών, όπως και θα αποτραπούν οι απολύσεις, με το πρόγραμμα της κινητικότητας διαθεσιμότητας.
Άλλωστε, δεν είναι τυχαίο το ότι την περασμένη εβδομάδα εγκρίθηκαν τα νέα οργανογράμματα πέντε υπουργείων (Εξωτερικών, Εσωτερικών, Ναυτιλίας & Αιγαίου, Υγείας) και μιας γενικής γραμματείας (της Ενημέρωσης), μόλις σήμερα δόθηκαν στη δημοσιότητα. Από αυτά, προκύπτει πως… περισσεύουν 760 έως 850  υπάλληλοι, που βρίσκονται πλέον στον «προθάλαμο» της διαθεσιμότητας, μαζί με τους άλλους 300 με 550- των πρώτων οργανογραμμάτων υπουργείων που ανακοινώθηκαν (Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, ΠΕΚΑ, Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Δικαιοσύνης, Εργασίας, Μακεδονίας – Θράκης).
Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, μετά τις τρεις «κίτρινες κάρτες» που του έδειξε η τρόικα στην πρόσφατη συνάντησή τους (σ.σ.: οι πληροφορίες λένε πως ο Αντώνης Μανιτάκης ανέλυε επί μιάμιση ώρα τα σχέδια του υπουργείου για τη διαθεσιμότητα, οι δανειστές του απάντησαν με μια φράση: «Δεν έχετε κάνει τίποτε σε αυτούς τους τρεις μήνες») επιταχύνει τις διαδικασίες και εστιάζει σε στοιχεία που αφορούν επιόρκους δημόσιους υπαλλήλους, χωρίς προσώρας να δημοσιοποιεί τον αριθμό τους, αν και τον αναζητεί. Γνωρίζει πως οι δανειστές θέλουν απτά πράγματα, λίστα με ονόματα, χρονοδιαγράμματα, όχι γενικόλογες αναφορές. Είναι, δε, χαρακτηριστικό πως κατά τη διάρκεια του 2012 μόλις 884 επίορκοι μπήκαν σε διαθεσιμότητα.
Στουρνάρας: «Δεν υπάρχει καμία εμπλοκή»
Πάντως, ανοιχτά, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας το μεσημέρι από το Μέγαρο Μαξίμου, όπου συναντήθηκε με τον Αντώνη Σαμαρά και τον ενημέρωσε για τις επαφές του με τους τροϊκανούς αλλά και τα αποτελέσματα από το Γιούρογκρουπ, δεν έδειξε προς το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Στις δηλώσεις του, παραδέχθηκε πως το βασικό θέμα με τις συζητήσεις που είχε με την τρόικα ήταν η κινητικότητα, αλλά δεν συμμερίστηκε την άποψη ότι υπάρχει εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις.
Δηλαδή, παραδέχθηκε ότι ότι κεντρικό προαπαιτούμενο για την επόμενη δόση είναι η διαθεσιμότητα στο Δημόσιο, λέγοντας ερωτηθείς σχετικά ότι «Ναι, βέβαια. Εκεί είναι, ναι», δεν παραδέχθηκε όμως κάποια εμπλοκή: «Υπάρχει εμπλοκή με το θέμα των απολύσεων, των διαθεσιμοτήτων;», ήταν η ερώτηση του δημοσιογράφου. «Όχι, δεν υπάρχει εμπλοκή», απάντησε ο Γ. Στουρνάρας.
aftodioikisi.gr