Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΔΗΜΟΣΙΟ : ΣΕ ΑΡΓΙΑ ΑΚΟΜΗ ΚΑΙ ΓΙΑ ΑΥΣΤΗΡΗ ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ



Τον κίνδυνο να… ξεμείνει το Δημόσιο από υπαλλήλους και μάλιστα ευσυνείδητους επισημαίνουν με ερώτησή τους προς τους υπουργούς Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Δικαιοσύνης πέντε βουλευτέςτου ΣΥΡΙΖΑ: οιΑλέξης Μητρόπουλος, Σοφία Σακοράφα, Δημήτρης Στρατούλης, Δημήτρης Κοδέλας και Βασίλης Χατζηλάμπρου. Με αφορμή, δε, περιστατικό αθρόας διάθεσης υπαλλήλων σε αργία στην πολεοδομία του Δήμου Ναυπλιέων λόγω μήνυσης πολίτη για έκδοση οικονομικής άδειας, που έχει ως αποτέλεσμα να υπολειτουργεί η συγκεκριμένη υπηρεσία, επισημαίνουν τον κίνδυνο εκπαιδευτικοί να κινδυνεύουν να βγουν σε αργία  ακόμη και γιατί  βαθμολόγησαν αυστηρά τους μαθητές τους ή γιατί δέχθηκαν μήνυση από ανταγωνιστικά τουριστικά γραφεία για διοργάνωση εκδρομής!
«Με το επιβαλλόμενο καθεστώς προάγεται τελικά η ανομία, αφού υπάλληλοι μπορούν εύκολα να βρεθούν σεκαθεστώς εκβιασμού από ανταγωνιστικά μεγάλα ή μικρά συμφέροντα. Σε τέτοια περίπτωση, θα έχουν να επιλέξουν, είτε να κάνουν σωστά τη δουλειά τους και να τεθούν σε αυτοδίκαιη αργία, λόγω της ενδεχόμενης δικαστικής δίωξης τους από τους έχοντες συμφέρον ή να παραμείνουν στην εργασία τους, υποκύπτοντας στις πιέσεις και παρανομώντας», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. 
Όπως αναφέρουν στην ερώτησή τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, στο νομό Αργολίδας, για υπόθεση που αφορά στην έκδοση τυπικής οικοδομικής άδειας, έχουν μηνυθεί από πολίτη μέχρι στιγμής όλοι όσοι είχαν ασχοληθεί με αυτή, όπως υπάλληλοι δημοσίων υπηρεσιών, μέλη συμβουλίων και επιτροπών που σχετίζονται με τη λειτουργία των υπηρεσιών, πραγματογνώμονες που έχουν οριστεί από το δικαστήριο, υπάλληλοι – ελεγκτές δημόσιας διοίκησης, αιρετοί κ.λπ.
Συνολικά μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί κατηγορούμενοι 7 υπάλληλοι, οι οποίοι υπηρετούν σε 4 δημόσιους φορείς, εκ των οποίων οι 4 στην ίδια υπηρεσία (σ.σ.: την πολεοδομία Ναυπλίου). Με την έκβαση που έχει πάρει ήδη η υπόθεση, σύντομα αναμένεται να ακολουθήσουν και άλλοι.
Αρκεί η παραπομπή για την αργία
Σύμφωνα με το μνημόνιο 3, αρκεί η παραπομπή των υπαλλήλων για πειθαρχικό έλεγχο, για μια από τις έντεκα προβλεπόμενες παραβάσεις (άρθρο 103 και 107 του Υπαλληλικού Κώδικα (ν. 3528/2007) και τις αντίστοιχες προβλεπόμενες παραβάσεις του άρθρου 107 του Κώδικα Κατάστασης Δημοτικών και Κοινοτικών Υπαλλήλων (ν. 3584/2007) για να υπάρξει ως συνέπεια η θέση του σε αυτοδίκαιη αργία.
Με μόνη δηλαδή την κοινοποίηση του παραπεμπτηρίου εγγράφου στον υπάλληλο αρχίζει και η αργία του. Ως εκ τούτου δεν απαιτείται η εξέταση της υπόθεσης από το αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο. Τα ίδια ισχύουν και στην περίπτωση που ο υπάλληλος διωχθεί ποινικά. Στην τελευταία αυτή περίπτωση η παράλληλη παραπομπή του υπαλλήλου στο αρμόδιο πειθαρχικό συμβούλιο θα έχει, με την κοινοποίηση του παραπεμπτηρίου εγγράφου την αυτοδίκαιη θέση του υπαλλήλου σε αργία. Μάλιστα ο νόμος 4093/2012 δεν προβαίνει σε κάποια διάκριση, ως προς το χρονικό εύρος εφαρμογής του και έτσι εφαρμόζεται και για τις εκκρεμείς υποθέσεις. Πλην του θέματος της αναδρομικής εφαρμογής του, ζήτημα ανακύπτει και από το τυχαίο γεγονός της ταχύτητας εξέτασης ενός πειθαρχικού αδικήματος. Έτσι πειθαρχικά αδικήματα του 2008 ή του 2009 που εξετάστηκαν από τα πειθαρχικά συμβούλια πριν τη θέση σε ισχύ του νόμου 4093/2012, έχουν εντελώς διαφορετική αντιμετώπιση από αυτά που εξετάζονται μετά τη θέση του σε ισχύ.
Απειλές για μηνύσεις από ανταγωνιστικά τουριστικά γραφεία
«Η εφαρμογή του νόμου θα έχει σε ορισμένες περιπτώσεις ως συνέπεια το «κλείσιμο» υπηρεσιών με τη θέση σε αργία του συνόλου ή της πλειοψηφίας των υπαλλήλων. Το παραπάνω περιστατικό αποτελεί ένα μόνο παράδειγμα από τα πολλά που ανακύπτουν το τελευταίο διάστημα με απειλές μηνύσεων για απίθανους λόγους απέναντι σε δημοσίους υπάλληλους και λειτουργούς. Ο παραλογισμός φτάνει στο σημείο μέχρι και εκπαιδευτικοί να απειλούνται με μηνύσεις, με πιθανή συνέπεια εφόσον κινηθεί πειθαρχική ή ποινική διαδικασία τη θέση τους σε αργία, για διαφόρους λόγους, είτε από γονείς (π.χ. αυστηρή βαθμολογία) είτε από ιδιωτικά συμφέροντα (π.χ. ανταγωνιστικά τουριστικά γραφεία για διοργάνωση εκδρομής)!», σημειώνουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ερωτούν τους υπουργούς:
- Θεωρείτε ότι το παραπάνω πλαίσιο λειτουργίας αποτελεί εκσυγχρονισμό της λειτουργίας του κράτους όπως διατείνεται ο Πρωθυπουργός ή ότι με αυτό “θα κερδίσουμε ένα κανονικό κράτος” όπως ισχυρίζεται ο κ. Βενιζέλος ή δρα κατεδαφιστικά για τη δημόσια διοίκηση και δημιουργεί ένα σκοτεινό καθεστώς ομηρίας και εκβιασμών για τους δημοσίους υπαλλήλους;
- Θεωρείτε ότι βελτιώνεται η παραγωγικότητα του δημόσιου τομέα όταν δεκάδες χιλιάδες υπάλληλοι τίθενται “προληπτικά” εκτός εργασίας έως ότου κριθεί πειθαρχικά ή ποινικά η υπόθεσή τους;
-Γνωρίζετε αν στις υπόλοιπες «αναπτυγμένες» χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδίως σ’ αυτές που με κάθε αφορμή εμφανίζονται τιμητές της χώρας μας (π.χ. Γερμανία) ισχύουν αντίστοιχες διατάξεις για τους δημοτικούς και δημοσίους υπαλλήλους;
Με βάση τα παραπάνω σκοπεύετε στην κατάργηση των διατάξεων του Ν. 4093/2012 για την αυτοδίκαιη αργία;
aftodioikisi.gr