Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΠΕΜΕΝ : ΣΧΕΔΙΟ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΑΠΕΡΓΙΑΚΟΥ ΑΓΩΝΑ




Ναυτεργάτες, συνταξιούχοι, σπουδαστές,
Ο 7ημερος Απεργιακός αγώνας των ναυτεργατών (31 Γενάρη - 6 Φλεβάρη) και η Πανελλαδική απεργία στις 20 Φλεβάρη, ανέδειξε οξυμμένα προβλήματα, να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ναυτεργάτες, να μην καταργηθούν η ΕΓΣΣΕ και οι κλαδικές ΣΣΕ, να πάρει πίσω η κυβέρνηση το επαίσχυντο νομοσχεδίου «για την ανασυγκρότηση του ΥΝΑ» που καταργεί τις ΣΣΕ και εργασιακά δικαιώματα στους ναυτεργάτες, διαλύει το ακτοπλοϊκό συγκοινωνιακό δίκτυο, ξεπουλάει λιμάνια και υποδομές στα μονοπώλια.
Μπροστά στα αδιέξοδα της πολιτικής της, η κυβέρνηση κατέφυγε στο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης. Η απεργία συμπαράστασης στην Αττική και η συγκέντρωση αλληλεγγύης δεν είχαν ιστορικό προηγούμενο, ήταν η μεγαλύτερη των τελευταίων χρόνων. Ενώ με την απεργία στις 20 Φλεβάρη και την συμμετοχή των ναυτεργατών ακυρώσαμε στην πράξη για 33 φορά το μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης δείχνοντας την δυναμική που αναπτύσσεται μέσα από τους οργανωμένους ταξικούς αγώνες.
Οι εφοπλιστές των επιβατηγών πλοίων, στη συνάντησή τους με την Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, στις 27/2/2013, για την ανανέωση της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, απαίτησαν μείωση κατά 10% των μισθών των ναυτεργατών στα επιβατηγά πλοία, επανεξέταση της αμοιβής που καταβάλλεται στους ναυτεργάτες για τα εξπρές δρομολόγια αλλά και του επιδόματος για τα δρομολόγια των άγονων γραμμών! Το αίτημα που είχαν προβάλει οι εφοπλιστές στην πρώτη διαπραγματευτική συνάντηση για τη μείωση στην οργανική σύνθεση του 35% των ναυτεργατών των γενικών υπηρεσιών (μαγείρων, καμαρότων κ.ά.) έχει ήδη ικανοποιηθεί από τη συγκυβέρνηση και μάλιστα με το παραπάνω, αφού στο νομοσχέδιο για την «ανασυγκρότηση του ΥΝΑ», που οδεύει προς κατάθεση στη Βουλή, προβλέπεται η μείωση αυτών των ειδικοτήτων κατά 50%.
Το Υπουργείο Εργασίας έχει ήδη στείλει για το εφ’άπαξ στα Διοικητικά Συμβούλια των Ταμείων Προνοίας Αξιωματικών και Κατωτέρων Πληρωμάτων (ΤΠΑΕΝ-ΤΠΚΠΕΝ), «Μνημόνιο Κατανόησης», επισημαίνοντας ότι: «να επιχορηγούνται και μόνο για την εξόφληση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων τους και μέχρι του ύψους των υφιστάμενων κατά την 31/12/2011 υποχρεώσεων αυτών», επίσης στο σημείο 8: «ότι καμία υποχρέωση δεν αναλαμβάνεται, εάν δεν διασφαλίζεται ότι θα υπάρχουν οι απαραίτητοι πόροι για να πληρωθεί».
Η κυβέρνηση προχωράει στην λεηλασία κύριων και επικουρικών συντάξεων, στοχεύουν στην πλήρη κατάργηση των επικουρικών συντάξεων είτε ενταχθούν τα ταμεία στον ενιαίο φορέα είτε μετατραπούν σε ΝΠΙΔ.
Επιπρόσθετα προωθούν με σχέδια υπουργικών αποφάσεων και προεδρικών διαταγμάτων το θεσμικό πλαίσιο για την ιδιωτικοποίηση της ναυτικής εκπαίδευσης και μετεκπαίδευσης.
Τα νέα αντεργατικά μέτρα έρχονται να προστεθούν ● Στην αύξηση της φορολογίας των ναυτεργατών κατά 300%, ● Στην αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 2 χρόνια. ● Στις νέες μειώσεις των συντάξεων από 5% έως 20%. ● Στην λεηλασία του λαϊκού εισοδήματος από τα χαράτσια.
Η κυβέρνηση με επίδειξη θράσους, κοροϊδεύει τους ανέργους - στηρίζει τους εφοπλιστές.
►  Συγκεκριμένα συζητήθηκε στο Δ.Σ. του ΓΕΝΕ στις 19-2-2013, σχέδιο προκειμένου να συμμετάσχει σε ευρωπαϊκό συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007-2013. Εμπαίζουν στην αγωνία και την εξαθλίωση των άνεργων ναυτεργατών, επιδιώκουν να δουλεύουμε για ένα κομμάτι ψωμί, χωρίς συνδικαλιστική οργάνωση, χωρίς ΣΣΕ και κοινωνικοασφαλιστική προστασία.
Υπονομεύουν την οικονομική κατάσταση του ΝΑΤ και διευρύνουν την ανασφάλιστη εργασία, προωθούν την στρατηγική του κεφαλαίου, για εργάτες χωρίς δικαιώματα, να κάνουν ότι τους λένε, να παίρνουν ότι τους δίνουν.
Οι εκπρόσωποι των σωματείων ΠΕΜΕΝ – ΠΕΕΜΑΓΕΝ που συμμετέχουν στο Δ.Σ. του ΓΕΝΕ απέρριψαν την πρόταση, καταγγέλλοντας την υπονομευτική στάση της κυβέρνησης σε βάρος των άνεργων ναυτεργατών.
Τα σωματεία μας και η «Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών» απευθύνεται σε όλους τους ναυτεργάτες να καταδικάσουν μαζικά την Ευρωπαϊκή Ένωση, και τις πολιτικές δυνάμεις που στερούν σε χιλιάδες ναυτεργάτες και εργαζόμενους το δικαίωμα στη δουλειά και χρησιμοποιούν την κρίση και την ανεργία για να επιβάλλουν, τις πιο σκληρές αντεργατικές εργασιακές σχέσεις. Και δεν είναι τυχαίο ότι η ΕΕ προωθεί τέτοιας μορφής «απασχόληση». Οταν άρχισε το πρόγραμμα ΕΣΠΑ 2007-2013 , η ανεργία στη χώρα μας (2007) ήταν 8%, φέτος που το πρόγραμμα ολοκληρώνεται και τα κονδύλια έχουν σχεδόν εξαντληθεί η επίσημη ανεργία υπερβαίνει το 27%!!!  Τα λεφτά του προγράμματος αυτού που σκορπίστηκαν δεξιά και αριστερά όχι όμως για την προστασία των ανέργων ήταν ύψους 2,7 δισ. ευρώ.
Τα στοιχεία του ΓΕΝΕ είναι αποκαλυπτικά. Το Γενάρη του 2013 οι επίσημοι άνεργοι έφτασαν τους  4.438, από 4.355 που ήταν το Δεκέμβρη, ενώ ο πραγματικός αριθμός των ανέργων, σύμφωνα με τους υπαλλήλους του ΓΕΝΕ, είναι ΤΡΙΠΛΑΣΙΟΣ. Δηλαδή είναι  πάνω από 13.000 οι άνεργοι ναυτεργάτες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, χωρίς επίδομα, φαρμακευτική και υγειονομική περίθαλψη και ασφάλιση.
Ο Οίκος Ναύτη αποτελεί πλέον και τυπικά παρελθόν
► Διαψεύδονται, για άλλη μια φορά, οι δηλώσεις του υπουργού Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη περί … «αναβάθμισης» και … «αυτονομίας» του Οίκου Ναύτου. Σε συνάντηση που είχε στις 27/2/2013, αντιπροσωπεία της ΠΕΣ-ΝΑΤ με το νέο-διοριζόμενο πρόεδρο του, επιβεβαιώθηκε ότι οι αρμοδιότητες που έχουν απομείνει πλέον στον Οίκο Ναύτου, είναι το ασφαλιστικό κομμάτι που αφορά την Πρόνοια. Όπως, χαρακτηριστικά, δήλωσε ο πρόεδρος του Οίκου Ναύτη κ. Παρράς, δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει ούτε τις βεβαιωμένες δαπάνες που έχουν γίνει μέχρι τέλος του Δεκέμβρη 2012 και γι’ αυτό έστειλε τις καταστάσεις ανυπόγραφες στον ΕΟΠΥΥ απ’ όπου και θα πληρωθούν. Όσον αφορά τις χιλιάδες άνεργους ναυτεργάτες και τις οικογένειές τους, αυτοί δεν έχουν κανένα δικαίωμα για την προστασία της Υγείας τους!
Τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία, ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, ΠΕΕΜΑΓΕΝ, ΠΕΠΡΝ, ΠΕΣ/ΝΑΤ και η «Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών» απευθύνονται σε όλους τους ναυτεργάτες και σας καλούμε την Πέμπτη 7 Μάρτη στις 10.30 το πρωί, στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, να εκτιμήσουμε τον απεργιακό αγώνα, να συζητήσουμε για την καλύτερη οργάνωση της πάλης μας, για να μην υλοποιηθούν τα βάρβαρα μέτρα, συνέχιση του αγώνα να καταβληθούν τα δεδουλευμένα στους απλήρωτους ναυτεργάτες, υπογραφή και ανανέωση της Εθνικής Γενική Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και των κλαδικών συμβάσεων για όλους τους εργαζόμενους που να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες και πραγματικές ανάγκες, να αποσυρθεί το νομοσχέδιο του ΥΝΑ, να παρθούν άμεσα μέτρα προστασίας των άνεργων.
Η ταξική πάλη έχει θυσίες, όμως η ταξική υποταγή οδηγεί στην εξαθλίωση. Έχουμε τη δύναμη να αντιστρέψουμε τους σχεδιασμούς κεφαλαίου – κυβέρνησης – Ε.Ε, προς όφελος της εργατικής – λαϊκής οικογένειας.