Δευτέρα 15 Δεκεμβρίου 2014

Οι «άνθρωποι του Προέδρου» – Ποιοι συμβουλεύουν τον Αλ.Τσίπρα


Μία στενή ομάδα έχει διαμορφώσει γύρω του ο Αλέξης Τσίπρας και σε αυτούς τους συμβούλους οφείλεται σε μεγάλο βαθμό η διαμόρφωση των τοποθετήσεών του.
Την άτυπη πρωτοκαθεδρία σε αυτό τον κύκλο έχει ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος έχει δημιουργήσει και μια ομάδα που αποτελείται από νεαρούς κυρίως οικονομολόγους που «δουλεύουν» πάνω στις θέσεις του κόμματος και την εκπόνηση του προγράμματος, σύμφωνα με δημοσίευμα της «Καθημερινής».
Αν και τον περισσότερο καιρό βρίσκεται στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, πολύ κοντά στον κ. Τσίπρα είναι ο Γιάννης Βαρουφάκης, με μία στενή φιλία να δένει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον οικονομολόγο. Ατύπως, ο κ. Βαρουφάκης ανιχνεύει το τοπίο και τις διαθέσεις διεθνών συνομιλητών, ενώ επηρεάζει τον κ. Τσίπρα στην τοποθέτησή του έναντι οικονομικών θεσμών, όπως η ΕΚΤ και το ΔΝΤ.
Ο Γιώργος Σταθάκης έχει αναλάβει να επικοινωνήσει τις βασικές προτεραιότητες μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ στους ξένους επενδυτές και να καθησυχάσει τις όποιες αγωνίες τους, αν και η επικοινωνία με τα ξένα funds δεν είναι εύκολη, όπως απέδειξε η πρόσφατη εμπειρία του Λονδίνου.
Πηγές από την Κουμουνδούρου αναφέρουν ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είναι αυτός που έχει κάνει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τις επαφές με την Τρόικα κατά των εκπροσώπων των δανειστών στην Αθήνα, ενώ τον κύκλο των οικονομολόγων συμπληρώνει ο Γιάννης Μηλιός.

aftodioikisi.gr