Nόμιμη η μετατροπή συμβάσεων των υπαλλήλων του υπουργείου Πολιτισμού από ορισμένου σε αορίστου χρόνου, συμπεραίνει κατ 'ουσίαν το ΑΣΕΠ, καθώς, σύμφωνα με πηγές της «Εφημερίδας των Συντακτών», η ανεξάρτητη αρχή «άδειασε» το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ), επιστρέφοντας πίσω τα πορίσματα του κλιμακίου που δρομολογούσαν απομακρύνσεις εργαζομένων.
Ως γνωστόν, η διαδικασία του «επανελέγχου» προβλέπει ότι τα πορίσματα του κλιμακίου του ΣΕΕΔΔ θα πρέπει να αποστέλλονται στο ΑΣΕΠ. Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες από συνδικαλιστές, τα πορίσματα εστάλησαν πίσω ως ατεκμηρίωτα, με το ΑΣΕΠ να επιμένει στη θέση ότι συντρέχουν οι προϋποθέσεις για τη μετατροπή των συμβάσεών τους σε αορίστου χρόνου και ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις υπαιτιότητας των συμβασιούχων, σε αντίθεση με όσα υποστήριζαν στις εκθέσεις τους τα κλιμάκια ελέγχου.
Τι λένε οι παρατάξεις
Συνδικαλιστές εκτιμούν ότι οι απορριπτικές αποφάσεις του ΑΣΕΠ επί των εκθέσεων προοιωνίζονται τη γενικότερη στάση του και στις επόμενες εκθέσεις ελέγχου. Το θέμα έγινε γνωστό από τη συνδικαλιστική παράταξη Μέτωπο Ταξικής Ανατροπής (ΜΕΤΑ), με ανάρτηση στην ιστοσελίδα της.
Υπενθυμίζεται ότι οι συμβασιούχοι του υπουργείου Πολιτισμού είχαν λοιδορηθεί στο παρελθόν. Δημοσιεύματα εμφάνιζαν περίπου 170 εργαζόμενους να έχουν μονιμοποιηθεί παράνομα. Τα Σωματεία των εργαζομένων (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Υπουργείου Πολιτισμού - Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων - Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων Υπουργείου Πολιτισμού Αττικής, Στερεάς & Νήσων) έχουν προσφύγει στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών κατά της συγκρότησης κλιμακίου για τον «επανέλεγχο» στη Γενική Γραμματεία Πολιτισμού, επισημαίνοντας ότι το εν λόγω κλιμάκιο συγκροτήθηκε κατά παράβαση του νόμου.
Συγκεκριμένα, αναφέρουν ότι στελεχώθηκε αποκλειστικά και μόνο από Επιθεωρητές - Ελεγκτές Δημόσιας Διοίκησης, χωρίς τη συμμετοχή υπαλλήλων (στελεχών) του Δημοσίου.
aftodioikisi.gr