Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2013

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΧΙΟΥ ΣΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΠΛΗΓΕΝΤΩΝ ΜΑΣΤΙΧΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΧΙΟΥ







          
Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Από πρόσφατη ενημέρωση που είχαμε πληροφορηθήκαμε ότι για να αποζημιωθούν από τον ΕΛ.Γ.Α. πληγέντες μαστιχοπαραγωγοί από την πυρκαγιά του Αυγούστου 2012 στη Χίο, το όριο των κατεστραμμένων μαστιχόδεντρων θα πρέπει να υπερβαίνει το 30%. Εάν ισχύσει αυτή η ρύθμιση μεγάλος αριθμός πληγέντων συμπατριωτών μας δεν θα λάβει καμιά αποζημίωση, παρά το γεγονός οι πόροι για αποζημιώσεις εγκεκριμένοι από την Ε.Ε. υπάρχουν και είναι διαθέσιμοι.
Λαμβάνοντας υπόψη την παγκόσμια μοναδικότητα της μαστίχας, την ιδιαιτερότητα της καλλιέργειας, τον εξαγωγικό χαρακτήρα του προϊόντος αλλά και την έκταση της καταστροφής, παρακαλούμε θερμά για την ουσιαστική διεύρυνση των ορίων για αποζημιώσεις ώστε να συμπεριληφθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι πληγέντες παραγωγοί. Κάτι τέτοιο είναι
δυνατό με σχετική απόφαση της Διοίκησης του ΕΛ.Γ.Α. Επιπρόσθετα, η καταβολή αποζημιώσεων θα λειτουργήσει και ως κίνητρο για επαναφύτευση, επανασύσταση και διατήρηση των καλλιεργειών.
Είμαστε βέβαιοι κ. Υπουργέ, ότι αντιλαμβάνεστε το εύλογο του αιτήματός μας και τον επιτακτικό του χαρακτήρα για την τοπική κοινωνία και οικονομία,  και σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων. 

Με εκτίμηση 

Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΙΟΥ


ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΓΑΝΙΑΡΗΣ