Τετάρτη 18 Σεπτεμβρίου 2013

ΣΤΟΥΡΝΑΡΑΣ - ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ : ΜΕΛΕΤΟΥΝ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟ Ν/Σ ΓΙΑ ΤΟΝ "ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟ"


Του Μηνά Τσαμόπουλου

Σε σταυρόλεξο για δυνατούς εξελίσσεται για την κυβέρνηση το νομοσχέδιο για τον θαλάσσιο τουρισμό. Σήμερα συναντήθηκαν ο υπουργός Οικονομίας Γιάννης Στουρνάρας με τον υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη μαζί με τα οικονομικά επιτελεία των υπουργείων.

Εξετάστηκαν τεχνικά ζητήματα όπως η δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής βάσης για τα σκάφη αναψυχής. Οι δύο πλευρές ανανέωσαν το ραντεβού τους για την επόμενη εβδομάδα. Ο υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, τις τελευταίες ημέρες έκανε νέες αλλαγές στο σχέδιο νόμου.

 Σύμφωνα με πληροφορίες οι τελευταίες αλλαγές του ΥΝΑ αφορούν:

- Δημιουργία βάσης δεδομένων για επαγγελματικά και ιδιωτικά πλοία αναψυχής

- Τήρηση μητρώου με ηλεκτρονικό τρόπο

- Υποβολή ναυλοσυμφώνου καθώς και των καταστάσεων επιβαινόντων στις αρμόδιες αρχές ΚΑΙ ηλεκτρονικά.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης θεωρεί ότι το προηγούμενο σχέδιο νόμου που είχε κατατεθεί στη γραμματεία της κυβέρνησης δεν ήταν αναπτυξιακό, καθώς αρκούνταν στην αντιμετώπιση ορισμένων γραφειοκρατικών αγκυλώσεων. Στόχος του είναι ο Έλληνας να ξαναχρησιμοποιήσει το παροπλισμένο του σκάφος:

Απλούστευση γραφειοκρατικών διαδικασιών. Τα υπό ελληνική σημαία τουριστικά σκάφη θα έχουν ελαφρύνσεις ώστε να γίνουν πιο ανταγωνιστικά.

Δεν θα υπάρχει διάκριση σκαφών σε ιδιωτικά-επαγγελματικά. Η διαφορά θα είναι ότι για τα ιδιωτικά σκάφη θα καταβάλλεται ΦΠΑ στις αγοραπωλησίες, κάτι που δεν γίνεται στα επαγγελματικά. Επίσης, δεν θα μπορούν να νοικιάζονται όμως τα ιδιωτικά σκάφη που δεν έχουν καταβάλει το Φ.Π.Α και δεν έχουν εκτελωνιστεί.

Υπόχρεος για την προσκόμιση του ναυλοσυμφώνου δεν θα είναι ο ναυλωτής, αλλά ο ιδιοκτήτης του σκάφους ή οποιοσδήποτε τρίτος ο οποίος θα φέρει απλή εξουσιοδότηση από τον ιδιοκτήτη. Υπόχρεος για την τήρηση των στοιχείων θα είναι ο πλοιοκτήτης.

Σκάφη μέχρι τα 24 μέτρα υπάγονται στο καθεστώς «bareboat», δηλαδή χωρίς προβλεπόμενο πλήρωμα.

Το τέλος πλόων (Τ.Π.Π) θα εφαρμόζεται για τα σκάφη άνω των 12 μέτρων για σκάφη αναψυχής, αλλά η φορολόγηση θα γίνεται από το πρώτο μέτρο.




newmoney.gr

e-nautilia.gr