Πέμπτη 25 Απριλίου 2013

EΠΙΣΤΟΛΗ ΤΗΣ Π.Ε. ΧΙΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΤΟ "ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ" ΣΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ


          Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Η πρωτοβουλία για τον ερχομό του πλοίου «Arthur M. Huddell» στην Ελλάδα και τη μετατροπή του σε πλωτό Μουσείο, με το όνομα «ΕΛΛΑΣ ΛΙΜΠΕΡΤΥ» είναι αξιέπαινη, καθώς συμβάλλει στην ανάδειξη της πλούσιας ναυτικής παράδοσης της χώρας μας και στην προβολή της, ώστε να μαθαίνουν οι νέες γενιές και να θυμούνται με συγκίνηση οι παλιοί μας ναυτικοί, που αφιέρωσαν τη ζωή τους στη θάλασσα, σφυρηλατώντας με τη δουλειά μιας ζωής το μεγαλείο της ελληνικής εμπορικής ναυτιλίας.
Η Χίος, ένας από τους σημαντικότερους ναυτότοπους της Ελλάδας, επάνδρωνε επί δεκαετίες τα πλοία της ελευθερίας, συνδέοντας αδιάσπαστα τη μοίρα και τη ζωή του νησιού με τη θάλασσα και γράφοντας με αυτό τον τρόπο ένα σημαντικό κομμάτι της σύγχρονης ναυτικής ιστορίας της Ελλάδας.
Γι’ αυτό και παρακαλούμε να δώσετε στη Χίο την ευκαιρία να υποδεχθεί στο λιμάνι της το ιστορικό πλοίο και στους ναυτικούς που υπηρέτησαν τα liberty ships την ευκαιρία να δείξουν στα εγγόνια τους πώς ταξίδευαν στους ωκεανούς, μεταφέροντας την Ελλάδα στα πέρατα του κόσμου με τα πλοία αυτά.
Η Χίος και οι ναυτικοί της δικαιούνται αυτή την τιμή. Για εμάς είναι σημαντικό να προβάλουμε την παράδοση του τόπου στα ναυτικά επαγγέλματα και θεωρούμε ότι η έλευση του πλοίου θα γεμίσει συγκίνηση και υπερηφάνεια τους παλαίμαχους ναυτικούς μας, αλλά θα αποτελέσει επίσης έμπνευση για τις νεότερες γενιές, ώστε να εργασθούν για τη διατήρηση του μεγαλείου της ελληνικής ποντοπόρου ναυτιλίας.
Η Περιφερειακή Ενότητα Χίου είναι στη διάθεσή σας, ώστε να διευκολύνει με κάθε τρόπο την επίσκεψη του πλοίου.