Σάββατο 7 Ιουνίου 2014

AΓΝΟΕΙΤΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΤΑΝΚΕΡ ΣΤΟΝ ΚΟΛΠΟ ΤΗΣ ΓΟΥΙΝΕΑΣ

Ένα ελληνικό τάνκερ με 24μελές πλήρωμα έχει χάσει την επαφή με τους ιδιοκτήτες του στον Κόλπο της Γουινέας, πυροδοτώντας φόβους ότι το πλοίο μπορεί να έχει καταληφθεί από πειρατές.
Μια επιχείρηση αναζήτησης βρίσκεται σε εξέλιξη για το χωρητικότητας 12.800 dwt Fair Artemis (κατασκευασμένο το 2008), του οποίου η τύχη αγνοείται από την Πέμπτη.
Την τελευταία φορά που ήταν δυνατή η επικοινωνία με το πλοίο, ήταν την τετάρτη 4 Ιούνη, όταν έπλεε 60 μίλια ανοιχτά της ακτής της πρωτεύουσας της Γκάνας Accra, φορτωμένο με πετρέλαιο εσωτερικής καύσης.


Η ελληνική εταιρεία Fairdeal Group αναφέρει ότι προσπαθεί να αποκαταστήσει την επαφή με το τάνκερ της, ενώ επικρίνει τις κινδυνολογικές αναφορές από την IMB και υποστηρίζει ότι κανείς ακόμη δεν γνωρίζει τι είχε συμβεί στο σκάφος.
Προσέθεσε ότι η κυβέρνηση της Γκάνας είχε υποσχεθεί να στείλει ελικόπτερα προς αναζήτηση του Fair Artemis.
Ο διευθυντής του στόλου της Fairdeal, John Gray, δήλωσε: “Το βασικό μας μέλημα αυτή τη στιγμή αφορά την ασφάλεια των επιβαινόντων στο πλοίο. Θα ήθελα να διαβεβαιώσω τις οικογένειές τους και όλους τους ενδιαφερόμενους ότι δεσμευόμαστε απόλυτα για την επιστροφή του πληρώματος και του πλοίου σε ένα ασφαλές λιμάνι”.
Τα πλοία που βρίσκονται στην περιοχή έχουν ενημερωθεί για τυχόν παροχή περαιτέρω πληροφοριών, ενώ οι τοπικοί αντιπρόσωποι της εταιρείας βρίσκονται σε στενή επαφή με το Λιμενικό της Γκάνας. Δεν αποκλείεται η ανάμειξη και πλοίων του Ναυτικού της χώρας, αν χρειαστεί.
Ο Κόλπος της Γουινέας είναι το επίκεντρο μιας από τις πιο επιρρεπείς σε πειρατικές επιθέσεις περιοχής παγκοσμίως, με τα περισσότερα περιστατικά να συμβαίνουν κατά μήκος ή στα ανοικτά των ακτών της Νιγηρίας, όπου πειρατικές συμμορίες καταλαμβάνουν πλοία ως επί το πλείστον για να κλέψουν το φορτίο.
Εάν επιβεβαιωθεί ότι το Fair Artemis βρίσκεται στα χέρια πειρατών, θα αποτελέσει το δυτικότερο περιστατικό που έχει αναφερθεί στην IMB φέτος.