Δευτέρα 10 Ιουνίου 2013

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ : ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΟΔΗΓΩΝ ΒΟΥΝΟΥ - ΚΑΘΟΔΗΓΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΑΤΙΩΝ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ i4WALKER



Με επιτυχία ολοκληρώθηκε στην Περιφερειακή Ενότητα Χίου διήμερο Σεμινάριο Οδηγών Βουνού-Καθοδηγητών Μονοπατιών, το Σάββατο 8 και την Κυριακή 9 Ιουνίου. Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου « i4WALKER, Εμπλουτισμός Τουριστικών Υποδομών και Υπηρεσιών &
Αναδιοργάνωση Συστήματος Διαχείρισης & Προβολής Περιπατητικών Διαδρομών σε νησιωτικές περιοχές», ενταγμένου στο Πρόγραμμα Διασυνοριακής Συνεργασίας Ελλάδα-Κύπρος 2007-2013».
Ο βασικός εισηγητής του σεμιναρίου, κ. Γιώργος Βουτυρόπουλος,  Εκπαιδευτής ορειβασίας και Αναρρίχησης, μέλος του ΣΕΟΒ και της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ορειβασίας και Αναρρίχησης (Ε.Ο.Ο.Α.), είναι ο πρώτος Έλληνας που ανέβηκε στο Έβερεστ, το Μάιο του 2004, με δωδεκαμελή ελληνική αποστολή, ενώ τον Αύγουστο του 2012, με τετραμελή αποστολή, ανέβηκε σε τρεις απάτητες μέχρι τότε κορυφές στα Ινδικά Ιμαλάια.
Ο κ. Βουτυρόπουλος παρουσίασε τις βασικές γνώσεις που πρέπει να έχει ένας συνοδός βουνού, οι οποίες συμπεριλαμβάνονται και στο τεχνικό εγχειρίδιο για συνοδούς βουνού, που έγραψε ο ίδιος, μαζί με τον κ. Χρήστο Μπελογιάννη, στο πλαίσιο του έργου i4WALKER.
Εισηγητής στο σεμινάριο ήταν επίσης ο κ. Νίκος Χατζηγεωργίου, βοηθός εκπ/τή Ορειβασίας της ΕΟΟΑ, μέλος του ΣΕΟΒ, ο οποίος έχει ανοίξει πολλές αναρριχητικές διαδρομές στο νησί μας και ασχολείται επίσης με τη σπηλαιοεξερεύνηση.
Το Σάββατο έγινε μια θεωρητική παρουσίαση και την Κυριακή η πρακτική άσκηση, στη διαδρομή Καρδάμυλα-Κάστρο Γριάς. Δόθηκαν επίσης πληροφορίες και ενημέρωση για τις δυνατότητες που υπάρχουν για περισσότερο συστηματική και πιστοποιημένη κατάρτιση.  
Τόσο ο μεγάλος αριθμός συμμετεχόντων (46 άτομα), όσο και τα θέματα που αναδείχθηκαν (ανάγκη διεύρυνσης του υπάρχοντος δικτύου διαδρομών με άλλες ενδιαφέρουσες περιπατητικές, αλλά και αναρριχητικές διαδρομές που υπάρχουν στο νησί μας,  ανάγκη ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του ντόπιου  πληθυσμού για τη δυναμική του φυσιολατρικού τουρισμού για τη Χίο), κατέδειξαν ότι υπάρχουν ώριμες συνθήκες για την ανάπτυξη του περιπατητικού και αναρριχητικού τουρισμού.