Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2014

ΕΝΦΙΑ: Νέες καταγγελίες από πολίτες που πλήρωσαν τον φόρο

ΕΝΦΙΑ: Νέες καταγγελίες από πολίτες που πλήρωσαν τον φόρο
Ταλαιπωρία και προβλήματα δίχως τέλος με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων
Συνεχίζονται οι καταγγελίες από πολίτες που πλήρωσαν την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, ωστόσο το σύστημα ακόμα δεν έχει ενημερωθεί από τις τράπεζες.
Ο γολγοθάς φαίνεται πως συνεχίζεται για αρκετούς φορολογούμενους, οι οποίοι αν και πλήρωσαν εντός προθεσμίας την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ, αυτή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη και έχει επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις αφού έχει μεταφερθεί στο gsis, το σύστημα της ΓΓΠΣ στις ληξιπρόθεσμες οφειλές, χωρίς να φαίνεται ότι έχει εξοφληθεί.
Το υπουργείο Οικονομικών έχει επισημάνει ότι οι φορολογούμενοι που πλήρωσαν τον ΕΝΦΙΑ δεν θα πρέπει να ανησυχούν για αυτό το θέμα καθώς έχει να κάνει με τεχνικούς λόγους και στην ουσία οφείλεται στο χρόνο που χρειάζεται προκειμένου να ενημερωθεί το Taxisnet από το τραπεζικό σύστημα για τις πληρωμές που έχουν πραγματοποιηθεί.
Όπως αναφέρει το υπουργείο, χρειάζονται δύο ή τρεις ημέρες μετά την πληρωμή για να εμφανιστεί το ποσό στο Taxis ενώ διαγράφονται και όλες οι προσαυξήσεις.
Παρά τις διαβεβαιώσεις πάντως, η ταλαιπωρία συνεχίζεται για τους πολίτες.
Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν πλήρωσαν τον φόρο, με βάση την νομοθεσία, από την, 1η Οκτωβρίου, και μετά η οφειλή έχει καταστεί ληξιπρόθεσμη , η οποία προσαυξάνεται κατά 0,73% στο ύψος της δόσης για κάθε μήνα καθυστέρησης.
Αυτό θα ισχύσει και για τις επόμενες δόσεις του ΕΝΦΙΑ, ενώ θα επιβληθεί πρόστιμο 10% επί του φόρου που δεν καταβλήθηκε σε περίπτωση που η εξόφλησή του καθυστερήσει για χρονικό διάστημα δύο μηνών από την ημερομηνία που θα έπρεπε κανονικά να είχε πληρωθεί, ή 20% εάν η καθυστέρηση πληρωμής φθάσει τους 12 μήνες, ή 30% εάν η καθυστέρηση φθάσει τα 2 έτη.
Σύμφωνα με τα σενάρια που προωθεί το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση το εκκαθαριστικό που θα λάβουν οι δικαιούχοι στα τέλη του μήνα θα αποσαφηνίσει την επόμενη δόση που θα πρέπει να πληρώσουν. Από το ποσό θα έχει αφαιρεθεί η πρώτη δόση και η έκπτωση με αποτέλεσμα να είναι μειωμένο σημαντικά.
Όλες οι αλλαγές θα γίνουν αυτόματα, καθώς το υπουργείο και η ΓΓΔΕ θα συνυπολογίσουν τις φορολογικές δηλώσεις και το Ε9 των δικαιούχων. Οι εκπτώσεις ωστόσο δεν θα γίνουν αυτόματα για όσους δικαιούχους έχουν λάθη στο Ε9 και θα κληθούν να υποβάλλουν τροποποιητικές δηλώσεις, οι οποίες όμως δεν θα μπορούν να γίνουν πριν το τέλος του Νοεμβρίου που θα ανοίξει το σύστημα.


Read more: http://www.newsbomb.gr/chrhma/story/504681/enfia-nees-kataggelies-apo-polites-poy-plirosan-ton-foro#ixzz3FcuKG64F