Τετάρτη 29 Ιανουαρίου 2014

ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ : ΠΡΟΒΟΛΗ ΤΗΣ ΤΑΙΝΙΑΣ " Η ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ " , ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 31 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2014, ΣΤΙΣ 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ, ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ Π.Κ.Δ.ΧΙΟΥ

Η ΝΥΧΤΑ ΚΑΙ Η ΠΟΛΗ
ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗ, ΦΙΛΜ ΝΟΥΑΡ /
 ΜΕΓ. ΒΡΕΤΑΝΙΑ / 1950/ 101’
Σκηνοθεσία : Jules Dassin
Σενάριο : Jo Eisinger, Gerald Kersh (νουβέλα), Austin Dempster
Ηθοποιοί : Richard Widmark, Gene Tierney, Googie Withers, Hugh Marlowe, Francis L. Sullivan, Herbert Lom, Stanislaus Zbyszko

  


   Ένας μικροαπατεώνας- κράχτης, ο Χάρυ Φάμπιαν, δουλεύει για λογαριασμό του μεγαλοεπιχειρηματία Φιλ Νόσερος και ονειρεύεται να γίνει σπουδαίος και να εξελιχθεί ως ο μεγαλύτερος διοργανωτής αγώνων επαγγελματικής πάλης στο Λονδίνο, πηγαίνοντας κόντρα στο μονοπώλιο που έχει ένας γκάνγκστερ. Ο ήρωας βρίσκεται να τρέχει για να σωθεί μέσα στο σκοτεινό σκηνικό του Λονδίνου, μέχρι που παγιδεύεται σ’ έναν κύκλο ανταγωνισμών και εκβιασμών, συνέπεια της υπέρμετρης φιλοδοξίας του.
   Το «Η νύχτα και η πόλη» είναι ένα από τα χαρακτηριστικότερα φιλμ νουάρ που έβγαλε ποτέ το σελιλόιντ και η πρώτη ταινία που γύρισε ο Ζυλ Ντασσέν μετά τη φυγή του από τις ΗΠΑ, εξαιτίας της μαύρης λίστας του Μακάρθι. Υπάρχει μεγάλη δόση συμβολισμού με τα προσωπικά φαντάσματα του σκηνοθέτη να βρίσκονται κρυμμένα πίσω από σκοτεινά και ανορθόδοξα πλάνα. Ο Richard Widmark ερμηνεύει όπως ποτέ περιτριγυρισμένος από έναν πολυπρόσωπο θίασο δαιμόνων και αγγέλων, μέχρι το προγεγραμμένο τραγικό φινάλε του, καθαρτήριο για νεκρούς και ζωντανούς.

   Ο Ντασέν τοποθετεί τον κεντρικό ήρωα στο Λονδίνο, που παρουσιάζεται ως μια πόλη-λαβύρινθος, όπου οι νυχτερινοί δρόμοι μοιάζουν με παγίδες, οι κλειστοί χώροι με κλουβιά και το φως της ημέρας σπανίζει δημιουργώντας μια αίσθηση ασφυξίας. Πολύ σωστά ειπώθηκε ότι το «ΗΝύχτα Και Η Πόλη» είναι ένα φιλμ νουάρ τόσο μεγαλειώδες, ώστε να κουβαλά την αύρα τηςαρχαίας τραγωδίας.