Παρασκευή 26 Απριλίου 2013

"ΓΚΡΙΖΕΣ ΖΩΝΕΣ" ΒΛΕΠΕΙ ΞΑΝΑ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ Ο ΠΡΟΚΛΗΤΙΚΟΣ ΝΤΑΒΟΥΤΟΓΛΟΥ



Να «ερμηνεύσει» τις συνθήκες της Λωζάνης του 1923 και των Παρισίων του 1947 σε σχέση με τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών και το καθεστώς συγκεκριμένων νησιών του Αιγαίου όπως Οινούσσες, Φούρνοι, Αγαθονήσι, Φαρμακονήσι, Καλόλημνος και Ψέριμος επιχείρησε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Αφορμή στάθηκε ερώτηση σε ακραίο και προκλητικό ύφος του βουλευτή του Kόμματος Εθνικιστικής Δράσης του Ντεβλέτ Μπαχτσελί, Λουτφού Τουρκάν, στην οποία, μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι «παρόλο που ο Κεμάλ Ατατούρκ και οι συμπολεμιστές του έριξαν τους Ελληνες στρατιώτες, στις 9 Σεπτεμβρίου του 1922, στη θάλασσα, μετά από 90 χρόνια Ελληνες στρατιώτες άρχισαν πάλι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στο Αιγαίο».

Στην απάντησή του, που έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του τούρκου βουλευτή,  ο κ. Νταβούτογλου υποστηρίζει οι αν και υπάρχουν αυτές οι διεθνείς συνθήκες «το γεγονός ότι τα σύνορα στη θάλασσα του Αιγαίου δεν καθορίστηκαν με την Ελλάδα με μία ισχύουσα συμφωνία μέχρι σήμερα, αποτελεί μια άλλη διάσταση του προβλήματος» προσθέτοντας στη συνέχεια ότι «η στάση της χώρας μας είναι προς την κατεύθυνση ότι το θέμα (των νησιών) αποτελεί ένα κομμάτι των ζητημάτων του Αιγαίου»
protothema.gr