Μέσα στις επόμενες ώρες (ή ημέρες) αναμένεται να ανακοινωθούν τα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού για τον μήνα Φεβρουάριο. Κόντρα στις απαισιόδοξες προβλέψεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα, θα προκύψει ότι τα έσοδα κινούνται «εντός στόχου» για τον δεύτερο μήνα του χρόνου.
Περίπου 4,2 δισ. ευρώ περιμέναμε να συλλέξουμε, με μικρή απόκλιση της τάξεως του 2% εκτιμάται ότι έκλεισε ο μήνας.
Προς το τέλος Μαρτίου, όταν θα ανακοινωθούν τα τελικά στοιχεία, θα φανεί κάτι ακόμη... απροσδόκητο: ο στόχος για την άντληση εσόδων περίπου 2,6 δισ. ευρώ από τον ΕΝΦΙΑ έχει επιτευχθεί παρά το γεγονός ότι ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες δεν έχουν καταβάλει μέχρι σήμερα ούτε ένα ευρώ. Έτσι, αν πιεστούν και οι υπόλοιποι να πληρώσουν, μπορεί να υπάρξει και... υπέρβαση του στόχου.
Καλά τα νέα για το υπουργείο Οικονομικών. Και ταυτόχρονα κακά. Διότι, εν μέσω της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, θεωρείται πλέον απολύτως βέβαιο ότι η προεκλογικώς εκφρασμένη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του από έναν φόρο Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας θα συναντήσει τεράστιες αντιδράσεις από τους δανειστές.
Οποιοδήποτε αφορολόγητο και αν υιοθετηθεί, το βέβαιο είναι ότι ένας φόρος τύπου ΦΜΑΠ δεν μπορεί να αποφέρει έσοδα 2,6 δισ. ευρώ. Και αυτό διότι το βασικό χαρακτηριστικό της ιδιοκτησίας στην Ελλάδα – συνολικής αξίας περίπου 680 δισ. ευρώ – είναι ότι είναι κατακερματισμένη. Αν εξαιρέσεις από τον φόρο περιουσίες μέχρι και 200.000 ευρώ, τα έσοδα θα πρέπει να συλλεχθούν τελικώς από λιγότερους από ένα εκατομμύριο ιδιοκτήτες, όταν ο συνολικός τους αριθμός φτάνει τα έξι εκατομμύρια.
Με το αφορολόγητο στα 200.000 ευρώ, προκύπτει δημοσιονομικό κενό της τάξεως των 2 δισ. ευρώ. Με την τροπή που έχει πάρει η διαπραγμάτευση, αλλά και το ότι από τον Ιανουάριο η κυβέρνηση κουβαλάει μια υστέρηση 1 δισ. ευρώ στο σκέλος των εσόδων, θα είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπάρξει συμφωνία με τους εταίρους για τη λήψη ενός μέτρου που μπορεί να κοστίσει τόσα πολλά.
Η συζήτηση για τον ΕΝΦΙΑ θα ανοίξει αναγκαστικά μετά το τέλος Μαρτίου (μέχρι τότε θα πρέπει να έχουν υποβληθεί όλα τα έντυπα Ε9), καθώς το Brussels Group θα ζητήσει να πληροφορηθεί πότε και αν θα βεβαιωθεί ο φόρος ακινήτων. Έτσι, μέσα στον Απρίλιο, θα γνωρίζουμε οριστικά αν θα υπάρξουν αλλαγές και σε ποιο βάθος θα κινηθούν.
topontiki.gr