Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΑ ΤΑ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΘΡΩΠΙΣΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ


Στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των νησιών του Βορείου Αιγαίου αναφέρθηκε η βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Αγλαΐα Κυρίτση κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης στην κοινή συνεδρίαση των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Κοινωνικών Υποθέσεων, Οικονομικών και Δημόσιας Διοίκησης.

Με την τοποθέτηση της θέλησε να τεκμηριώσει την ανάγκη ψήφισης του νόμου αλλά και να εξηγήσει γιατί δεν μπορούν να μπουν τώρα σε πρώτη προτεραιότητα θέματα όπως η αναδιανομή του πλούτου υπέρ των εργαζομένων. 

Ειδικότερα, η κ. Κυρίτση τόνισε ότι η κατάσταση του συστήματος υγείας στα νησιά μας είναι απογοητευτική. «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου Υγείας υπάρχουν 7.000 κενά σε θέσεις γιατρών ΕΣΥ.
Στη Λήμνο το νοσοκομείο λειτουργεί χωρίς παθολόγο. Παρόλο δε που λειτουργεί και ως Κέντρο Υγείας δεν διαθέτει κανένα γενικό γιατρό. Στο νοσοκομείο Μυτιλήνης οι συμβάσεις των επικουρικών γιατρών λήγουν τον Ιούνιο.
Η μία μόνιμη θέση νευροχειρουργού ανήκει σε γιατρό που είναι σε διαθεσιμότητα.
Στη Χίο αντίστοιχα οι ελλείψεις είναι τεράστιες. Δύο χρόνια παραμένει ακάλυπτο το άγονο ιατρείο των Ψαρών. Στη Σάμο η κατάσταση είναι επίσης τραγική. Και είναι γνωστά σε όλους μας τα πολύ πρόσφατα τραγικά περιστατικά θανάτων εξαιτίας της έλλειψης μέσων και της υποστελέχωσης του ΕΚΑΒ.
Στην Ικαρία, πέρα από τις ελλείψεις σε προσωπικό, σε φάρμακα και υγειονομικό υλικό, οι ηλικιωμένοι που διαμένουν σε απομακρυσμένες περιοχές πρέπει να κάνουν πάνω από 50 χιλιόμετρα για να συνταγογραφηθούν τα φάρμακά τους.
Για να μην πούμε για τις εντελώς αποκομμένες περιοχές του νησιού, όπως το Καρκινάγρι, όπου οι κάτοικοι ζουν σε συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Η Ικαρία επιπλέον στερείται μονάδας αιμοκάθαρσης.
Οι νεφροπαθείς με κίνδυνο της ζωής τους πρέπει μέρα παρά μέρα να περνούν …ακτοπλοϊκά στη Σάμο για την επιβαλλόμενη αιμοκάθαρση.
Δυστυχώς, αυτή είναι η κατάσταση» τόνισε η κ. Κυρίτση.
Τα μέτρα που περιλαμβάνει το υπό συζήτηση νομοσχέδιο εξήγησε η κ. Κυρίτση πως θα συμβάλουν στην ανακούφιση των πιο ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων, όμως η πραγματική ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης θα συμβεί όταν η χώρα θα σταθεί στα πόδια της, όταν θα προχωρήσει η παραγωγική ανασυγκρότηση, στο επίκεντρό της οποία θα έχει τους ανθρώπους και τις ανάγκες τους.
Μέχρι τότε, είναι ανάγκη να ελαχιστοποιηθούν οι συνέπειες των προηγούμενων πολιτικών. Και αυτές οι πολιτικές, αγαπητοί συνάδελφοι της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, έχουν ονοματεπώνυμα και τη δική σας πολιτική σφραγίδα.
«Μόνο αν σωθεί η κοινωνία υπάρχει ελπίδα για τη χώρα μας. Μπορεί η τηλεοπτική επικαιρότητα να μονοπωλείται από τις διαπραγματεύσεις, από τις προκλητικές και κυνικές, θα έλεγα, πιέσεις των εταίρων μας, αλλά για μια κυβέρνηση της Αριστεράς πρέπει να καθορίζεται και καθορίζεται από την ανάταξη της κοινωνίας.
Αυτό είναι το καθοριστικό, αυτό είναι το κρίσιμο και από αυτό θα κριθούμε όλοι μας» κατέληξε η κ. Κυρίτση.

emprosnet.gr