Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

Ποιος θα πει στον Σόιμπλε να το βουλώσει επιτέλους;


Ξεκινάω με τη δήλωση ότι δε με βρίσκει καθόλου σύμφωνο η προσωπική υπερπροβολή του Γιάννη Βαρουφάκη σε μια εξαιρετικά κρίσιμη φάση για τη χώρα. Και θεωρώ απολύτως σωστή την προτροπή του πρωθυπουργού «Γιάννη σταμάτα να μιλάς».
Ταυτόχρονα, όμως, θεωρώ άθλια τη συμπεριφορά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών απέναντι στον Έλληνα ομόλογό του, τον οποίο προδήλως επιχειρεί να απαξιώσει.
Δεν υπάρχει προηγούμενο ανάλογης συμπεριφοράς στην ιστορία της ενωμένης Ευρώπης. Ούτε στη διπλωματική ιστορία, ευρύτερα, μπορεί να συναντήσει κανείς το φαινόμενο εκπροσώπου μιας ισχυρής χώρας να ειρωνεύεται δημοσίως τον συνάδελφό του μιας ασθενέστερης χώρας, να τον αποκαλεί «ανόητα αφελή», να αποκαλύπτει ιδιωτικές τους συνομιλίες στους δημοσιογράφους, να ξεκαρδίζεται στα γέλια λέγοντας πως δεν θα ήθελε να είναι στη θέση του και να ψάχνει χρήματα τα οποία δε βρίσκει…
Η αλαζονεία του Βόλφγκαγκ Σόιμπλε καλπάζει, πλέον, και τον οδηγεί σε υπέρβαση κάθε ορίου. Είναι δικαίωμά του να απαιτεί την τήρηση των συμφωνηθέντων από τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις -σ” αυτό, άλλωστε, συμφωνούν όλοι στην Ευρωζώνη. Είναι δικαίωμά του να τηρεί άκαμπτη στάση στις διαπραγματεύσεις για να επιβάλει την πολιτική του.
Εκείνο που δεν έχει δικαίωμα είναι να εξευτελίζει έναν εκπρόσωπο ξένης χώρας.
Καταλήγοντας, θα θυμίσω ότι ο πρωθυπουργός επέβαλε στον υπουργό Οικονομικών«σιωπητήριο» εδώ και δέκα μέρες. Στον Σόιμπλε ποιος θα πει να το «βουλώσει»; Υποχρέωση της Άνγκελα Μέρκελ είναι, θα το κάνει όμως;


aixmi.gr