Πέμπτη 12 Μαρτίου 2015

ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΣΤΑ ... ΔΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΑ



Δεν θα είναι τρόικα αλλά τετράδα. Δεν θα λέγονται «θεσμοί» αλλά… Brussels Group (BG). Θα έρθουν μεν στην Αθήνα αλλά θα είναι χαμηλόβαθμα κλιμάκια και θα συναντώνται μόνο με αντίστοιχους υπαλλήλους του ελληνικού ΥΠΟΙΚ. Κάπως έτσι διαμορφώνεται σε επικοινωνιακό επίπεδο η διαδικασία διαπραγμάτευσης, εν όψει της έλευσης στην Αθήνα, σήμερα, εκπροσώπων των πιστωτών, ήτοι της Κομισιόν, της ΕΚΤ, του ΔΝΤ και του ESM/EFSF. 

Στην Αθήνα σήμερα τα χαμηλόβαθμα κλιμάκια του... Brussels Group μετά το άνοιγμα των διαπραγματεύσεων την Τετάρτη στο κτήριο του Καρλομάγνου στις ΒρυξέλλεςΣύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το «Brussels Group» θα μπορεί να ορίζει τεχνικούς συμβούλους που θα επισκέπτονται την Ελλάδα και οι οποίοι θα συναντώνται στην Αθήνα με ομοβάθμιους αξιωματούχους. Η ελληνική κυβέρνηση απαίτησε μέχρι τέλους να μην υπάρξουν υψηλόβαθμοι εκπρόσωποι των δανειστών και να μην συναντηθούν με υπουργούς. Όπως επίσης και να συμφωνούνται εκ των προτέρων οι όποιες επισκέψεις στην Αθήνα. Αυτή ήταν και η υποχώρηση της «άλλης πλευράς» η οποία πίεσε μέχρι ασφυξίας για να έρθουν στην Αθήνα, έστω χαμηλόβαθμοι παράγοντες. Ο αμοιβαίος συμβιβασμός οδήγησε τελικά στην αποφυγή του «ναυαγίου» μεταξύ Ελλάδας και «Brussels Group».

Οι συζητήσεις που θα ξεκινήσουν σήμερα και θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα ενδεχομένως, θα χωριστούν σε τρεις φάσεις: Η πρώτη εβδομάδα θα αφορά στα δημοσιονομικά, η δεύτερη στα διαρθρωτικά μέτρα/μεταρρυθμίσεις και η τρίτη σε θέματα τραπεζών όπως τα ληξιπρόθεσμα (κόκκινα) δάνεια. Από το αποτέλεσμα αυτών των διαπραγματεύσεων θα προκύψει ένα πολυνομοσχέδιο, το οποίο όταν θα ψηφιστεί θα καταστεί δυνατή η εκταμίευση των δόσεων. Η συμφωνία θα περιλαμβάνει όλα τα μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μέχρι τον Ιούνιο που λήγει η τετράμηνη παράταση. 

Οι συζητήσεις θα διαρκέσουν μέχρι το Πάσχα και αναμένεται να χωριστούν σε τρεις φάσεις: πρώτη εβδομάδα τα δημοσιονομικά, δεύτερη τα διαθρωτικά μέτρα/μεταρρυθμίσεις και τρίτη τα τραπεζικά θέματα (π.χ. κόκκινα δάνεια)Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, είπε ότι αυτές οι συζητήσεις έχουν στόχο την εξειδίκευση των ελληνικών προτάσεων, προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία με τους «θεσμούς», το αργότερο ως το τέλος Απριλίου. Παράλληλα, συνέστησε «ήρεμη πολιτική ατμόσφαιρα» για να έχουν αίσιο τέλος οι διαπραγματεύσεις.

Οι επαφές, πάντως, ξεκίνησαν ήδη από την Τετάρτη στις Βρυξέλλες, όπου ο γ.γ. του ΥΠΟΙΚ Νίκος Θεοχαράκης και η ειδική σύμβουλος Έλενα Παναρίτη συζήτησαν με εκπροσώπους από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την ΕΚΤ, το ΔΝΤ, τον ESM/EFSM.

Την ίδια στιγμή η Αθήνα συνεχίζει τον μαραθώνιο επαφών με υψηλόβαθμους παράγοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλάει σήμερα σε εκδήλωση του ΟΟΣΑ, ενώ θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του οργανισμού Ανχελ Γκουρία με κεντρικό θέμα συζήτησης τις μεταρρυθμίσεις. Την Παρασκευή ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς.

Από τη μεριά του, ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης είχε συνάντηση την Τετάρτη με τον Γάλλο ομόλογό του Μισέλ Σαπέν.


BRUSSELS GROUP… το ανάγνωσμα: Τα «θέλω» των δανειστών

Με εμφατικό και ξεκάθαρο τρόπο έδωσαν εκ νέου το στίγμα της διαπραγμάτευσης οι εκπρόσωποι των δανειστών στην πρώτη τους συνάντηση με την ελληνική αντιπροσωπεία σε επίπεδο τεχνοκρατών στις Βρυξέλλες.

Το αν τελικά το… κρέας βαφτίστηκε ψάρι και η τρόικα έγινε… Brussels Group αποτελεί ζήτημα πολλαπλών αναγνώσεων, ωστόσο η πραγματικότητα της διαπραγμάτευσης παραμένει σκληρή για την ελληνική πλευρά. Τα τεχνικά κλιμάκια της Κομισιόν, του ΔΝΤ και της ΕΚΤ έθεσαν τους άξονες πάνω στους οποίους επιθυμούν να δομηθεί η ατζέντα των συνομιλιών τις επόμενες ημέρες.

Στο κτήριο του Καρλομάγνου άνοιξε ο χορός της διαπραγμάτευσης -σε επίπεδο τεχνοκρατών- ανάμεσα στις Βρυξέλλες και την ΑθήναΣτο τραπέζι του Μεγάρου «Καρλομάγνος» στη βελγική πρωτεύουσα έπεσε η αναλυτική λίστα των προτάσεων Βαρουφάκη, όπως αυτή διατυπώθηκε στις 24 Φεβρουαρίου. Οι επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας Νίκος Θεοχαράκης και Έλενα Παναρίτη άκουσαν τα «θέλω» των Κλάους Μαζούχ, Ρίσι Γκογιάλ και Ντέκλαν Κοστέλο, με τη συνεδρίαση να αρχίζει στις 15.00 το μεσημέρι της Τετάρτης και να ολοκληρώνεται λίγο μετά τις 23.00 το βράδυ.

Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στον καθορισμό του δημοσιονομικού κενού για τον φετινό προϋπολογισμό και σε ποια οικονομικά μεγέθη φθάνει η υστέρηση των εσόδων. Βάσει των δεδομένων που θα προκύψουν από τους ελέγχους, θα καθοριστούν και τα αντίστοιχα μέτρα που θα πρέπει να ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί η «τρύπα» και να μην προκύψει έλλειμμα με το κλείσιμο της χρονιάς. Προς αυτήν την κατεύθυνση, τεχνικά κλιμάκια αναμένονται σήμερα στην Αθήνα, ώστε να έχουν πρόσβαση σε στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους και να διαμορφώσουν μια πρώτη εικόνα για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας.

Κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, οι δανειστές ζήτησαν μεταξύ άλλων:

  • Αλλαγές στον ΦΠΑ, με κατάργηση εξαιρέσεων και εκπτώσεων
  • Τροποποιήσεις στον φόρο εισοδήματος
  • «Μαχαίρι» στις φοροαπαλλαγές
  • Πάταξη της φοροδιαφυγής μέσω… καλωδιωμένων «Ράμπο» και λοταρίας για τις αποδείξεις
  • Ενοποιήσεις ασφαλιστικών ταμείων και περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων
  • Θέσπιση νέου μισθολογίου στο Δημόσιο.

Όπως έγινε γνωστό, η συλλογή των μικροοικονομικών και μακροοικονομικών στοιχείων από την τεχνική ομάδα των «θεσμών» θα γίνεται χωρίς επισκέψεις σε υπουργεία και υπηρεσίες του κράτους, καθώς όπως διεμήνυσε και χθες προς πάσα κατεύθυνση η Αθήνα, κάτι τέτοιο δεν θα μπορούσε να γίνει δεκτό.


zougla.gr