Δευτέρα 20 Ιανουαρίου 2014

AΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΥΝΑΡΜΟΔΙΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΚΩΣΤΑ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟ, ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΥΝ ΟΙ ΕΞΑΓΩΓΙΚΕΣ ΚΥΡΙΩΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις και ειδικότερα, οι επιχειρήσεις εκείνες που δραστηριοποιούνται στις εξαγωγές είχε θέσει με Ερώτησή του προς τους συναρμόδιους Υπουργούς, οβουλευτής Χίου Κώστας Τριαντάφυλλος.
Υπογράμμισε το σημαντικό βάρος που καλούνται να σηκώσουν στη δύσκολη περίοδο που διανύουμε και την ανάγκη στήριξής τους, αφού ενισχύουν την παραγωγική και αναπτυξιακή προσπάθεια που γίνεται στη χώρα μας και απασχολούν μεγάλο αριθμό εργαζόμενων.
Θέτοντας τα ζητήματα της ενίσχυσης της ρευστότητας και του γενικότερου εξορθολογισμού του πλαισίου διακανονισμού των δανείων των εξαγωγικών επιχειρήσεων, ο βουλευτής έλαβε σχετικές απαντήσεις από το Υπουργείο Οικονομικών και το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.
Όπως, προκύπτει από τις επισυναπτόμενες απαντήσεις: «Η διαδικασία επιστροφής ΦΠΑ σε επιχειρήσεις και επιτηδευματίες έχει επιταχυνθεί σημαντικά ….. εγκύκλιος ΠΟΛ 1082/2013. Σύμφωνα με τη νέα διαδικασία ο φορολογούμενος μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του πιστωτικού υπολοίπου που προκύπτει με την υποβολή περιοδικών ή εκκαθαριστικών δηλώσεων ΦΠΑ, χωρίς να υπάρχουν περιορισμοί π.χ. για το ύψος του αιτούμενου ποσού ή το χρόνο άσκησης του δικαιώματος αυτού, που ήταν σε ισχύ με προηγούμενες υπουργικές αποφάσεις».  Επίσης, «η διαδικασία επιστροφής αξιολογείται και βελτιώνεται διαρκώς, με στόχο την υλοποίηση της επιστροφής το αργότερο εντός 90 ημερών από την υποβολή της αίτησης».

Το υπουργείο Ανάπτυξης, μέσω ΕΤΕΑΝ, αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι: «Με την ΚΥΑ 12991/2342/13.11.2012) θεσμοθετήθηκε από την Πολιτεία η δυνατότητα επιμήκυνσης μέχρι τον Μάιο του 2014 της διάρκειας αποπληρωμής των δανείων κεφαλαίων κίνησης (με ή χωρίς επιδότηση επιτοκίου) που χορηγήθηκαν με την εγγύηση της προκατόχου της ΕΤΕΑΝ Α.Ε. ΤΕΜΠΕ Α.Ε. ……..». Επίσης, «Κατ’ επέκταση, όσο αφορά σε οφειλές εξαγωγικών επιχειρήσεων που φέρουν την εγγύηση της ΤΕΜΠΕ από τα προγράμματα που είναι αντικείμενο της ανωτέρω κοινής υπουργικής απόφασης, ήδη, από έτους υφίσταται η δυνατότητα διακανονισμού τους χωρίς να διακινδυνεύεται η απώλεια της εγγυήσεως της ΕΤΕΑΝ για το χρονικό διάστημα της αναδιάρθρωσης ……».