Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥΣ ΤΑ"ΚΕΠ ΤΩΝ ΦΤΩΧΩΝ" ΣΕ 250 ΔΗΜΟΥΣ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ




Τον τρόπο λειτουργίας των Κέντρων Κοινότητας (των γνωστών και ως ΚΕΠ των “φτωχών”) παρουσίασαν σήμερα   αναπληρώτρια υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου και ο Γενικός Γραμματέας Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας Παπαγεωργίου. Όπως είπαν τα ΚΕΠ θα λειτουργήσουν από την 1η Ιουλίου και στεγαστούν στους χώρους 250 δήμων με πληθυσμό άνω των 10.000 κατοίκων και θα απευθύνονται, κυρίως, στις ευάλωτες, οικονομικά και κοινωνικά ομάδες πολιτών, όπως άστεγοι, άποροι, ΑμΕΑ, Ρομά, μετανάστες,  λειτουργώντας ως δομές συμπληρωματικές των Κοινωνικών Υπηρεσιών των αντίστοιχων δήμων. Στα Κέντρα Κοινότητας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται μεταξύ άλλων σχετικά με τις προνοιακές παροχές, τα προνοιακά επιδόματα και τις δράσεις αλληλεγγύης, ενώ για τη λειτουργία τους, όπως είπε η κ. Φωτίου, θα προχωρήσουν 1.400 προσλήψεις μέσω ΑΣΕΠ. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης η κ. Φωτίου ενημέρωσε ότι η σύμβαση συνεργασίας των δύο υπουργείων (Εργασίας και ΠαιδείαςΠ, υπερβαίνοντας τα αυστηρά πλαίσια των αρμοδιοτήτων και ενεργειών του κάθε ενός, αναδεικνύει την κομβική σημασία της λειτουργίας των 250 Κέντρων Κοινότητας στους Δήμους της χώρας, για την υποδοχή, εξυπηρέτηση και διασύνδεση των ευάλωτων πολιτών με όλα τα προγράμματα και υπηρεσίες κοινωνικής προστασίας που υλοποιούνται στην περιοχή λειτουργίας τους.
Πώς θα λειτουργούν
Μέσω ενός ενιαίου γεωπληροφοριακού συστήματος, ο πολίτης θα μπορεί να εγγράφεται απευθείας στο μητρώο ωφελουμένων το οποίο θα επικοινωνεί με τα άλλα δύο μητρώα, των φορέων πρόνοιας και των προγραμμάτων.
Η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς πρότεινε στο υπουργείο να παρέμβει με έναν τριπλό ρόλο, ως προς τους δικαιούχους, ως προς το υπουργείο και ως προς τους εργαζομένους που θα στελεχώσουν τα Κέντρα Κοινότητας.
Την αναλυτική παρουσίαση έκανε ο Γενικός Γραμματέα Δια Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας-Ανδρέας Παπαγεωργίου. Ο κ. Παπαγεωργίου αφού ευχαρίστησε την κ. Φωτίου γιατί εξαρχής αγκάλιασε την πρόταση της Γενικής Γραμματείας με διάθεση να ξεπεραστούν τα οποιαδήποτε προβλήματα μπορεί να προέκυπταν κατά τη διαδικασία αυτή.
Τόνισε ότι η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης είναι ο φορέας που έρχεται να συνδράμει το έργο του υπουργείου εργασίας, προσφέροντας προστιθέμενη αξία. Για πρώτη φορά στο νέο ΕΣΠΑ, γίνεται πράξη και επικυρώνεται με την έκδοση της ΚΥΑ για τη λειτουργία των Κέντρων Κοινότητας η συνέργεια μεταξύ διαφορετικών επιχειρησιακών προγραμμάτων, δημιουργώντας νέες οικονομίες κλίμακας, αφού μειώνεται το διοικητικό κόστος του έργου των Κ.Δ.Β.Μ. ενώ αυξάνεται το ποσό που θα διατεθεί στις δράσεις για τους επωφελούμενους.
Υλοποιείται έτσι η βασική στρατηγική της κυβέρνησης για δημιουργία καλών πρακτικών αξιοποίησης του ΕΣΠΑ.
Η αμοιβαία συνδρομή και η υποστήριξη μεταξύ ΚΔΒΜ και Κέντρων Κοινότητας, ενισχύει το στόχο της δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου σημείου πληροφόρησης των πολιτών για δράσεις που αφορούν την κοινωνική ένταξη, την πρόνοια, τη Διά Βίου Μάθηση, την πιστοποίηση δεξιοτήτων και την πρόσβαση στην απασχόληση. Παράλληλα, η παραπάνω συνέργεια θα συνεισφέρει πολλαπλασιαστικά στην ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των δημοτών για τις δράσεις των Κέντρων Κοινότητας”
Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Τετάρτη είχε δημοσιευθεί  στο ΦΕΚ  η ΚΥΑ του υπουργού Εσωτερικών Π. Κουρουμπλή και της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας Θεανώς Φωτίου για τη δημιουργία των συγκεκριμένων “ΚΕΠ»