Τρίτη 11 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΚΟΙΝΣΕΠ , ΟΙ ΦΑΝΑΤΙΚΟΙ ΤΗΣ ΕΕ ΚΑΙ ΛΟΙΠΟΙ "ΑΠΟΛΙΤΙΚ" ΤΥΦΛΟΠΟΝΤΙΚΕΣ ...



Πάνω από 400 είναι οι Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (ΚΟΙΝΣΕΠ), που δραστηριοποιούνται αυτήν τη στιγμή σε όλη τη χώρα, ενώ πλήθος είναι οι αιτήσεις για τη δημιουργία νέων που βρίσκονται σε εκκρεμότητα. Ορισμένες από αυτές έχουν προχωρήσει στη σύναψη προγραμματικών συμβάσεων με δήμους, για την παροχή υπηρεσιών κατά βάση κοινωνικού χαρακτήρα (παιδικοί σταθμοί, φροντίδα ηλικιωμένων, Πολιτισμός, Αθλητισμός κλπ).
Άρα είναι πολλά τα λεφτά Άρη…
Οι ΚΟΙΝΣΕΠ νομοθετήθηκαν με τη λεγόμενη κοινωνική οικονομία επί κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ, με το ν. 4019/2011 («Νόμος Κατσέλη»). Οι θιασώτες της «κοινωνικής οικονομίας» ή του «τρίτου τομέα της οικονομίας», ΝΔ- ΠΑΣΟΚ και κόμματα του ευρωμονόδορμου, προπαγανδίζουν μια «νησίδα» ανάμεσα στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα.
Πρόκειται όμως για ανάχωμα στη λαϊκή δυσαρέσκεια, που ευνοεί το σημερινό κράτος της πλουτοκρατίας, αφού λειτουργεί ως δούρειος ίππος για τη διείσδυση της επιχειρηματικής δράσης σε βασικές υπηρεσίες του Δημοσίου και υποβάλλει στο λαό τη λογική της συνευθύνης στην κάλυψη τομέων απ' όπου το κράτος αποσύρεται, όπως η Πρόνοια, η περίθαλψη,  η παιδεία, η κοινωνική πολιτική.
Μαζί με τις ΚΟΙΝΣΕΠ σηκώνουν τη σημαία του σάπιου συστήματος και οι εκλεγμένοι δήμαρχοι με τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που φανατικά στηρίζουν τον ευρωμονόδρομο ανεξάρτητα από το τι λένε ανοικτά και ανάλογα με το “κλίμα”.

Βεβαίως υπάρχουν και οι επιμελέστατοι τύπου δημάρχου Χίου, που δεν κρατάνε ούτε τα στοιχειώδη προσχήματα και  παραδίδουν τις υπηρεσίες στους ιδιώτες με τρόπο που βγάζει μάτι για το δημόσιο χρήμα!
Το θέμα χωρά και αρκετή υποκρισία, κυρίως από τον άλλο πόλο του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη Χίο από τη μια είναι  εναντίον και καταγγέλλουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ πχ σύλλογος των ΟΤΑ, αλλά από την άλλη το στέλεχός τους Δημήτρης Τσούχλης τις παρουσιάζει σε άρθρο του στην Απλωταριά ως σοσιαλιστικές νησίδες μέσα στην καπιταλιστική έρημο, χωρίς όμως να απαντά:

Γιατί αυτές δεν εμπόδισαν την εξάπλωση της ανεργίας σε όλη την Ευρώπη;

Πού πήγαν οι δημόσιες υπηρεσίες που απολάμβαναν οι κάτοικοι των περιοχών σε σχέση με τους παιδικούς σταθμούς κλπ;

Αποφεύγει να μιλήσει για το τι σημαίνει εργαζόμενος σε μόνιμη θέση με πλήρη ασφαλιστικά δικαιώματα στο δημόσιο τομέα και τι στις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Εκτός και αν θέλει να δώσει επιχειρήματα «ιδεολογικού-αριστερού»  χαρακτήρα στους θιασώτες των ΚΟΙΝΣΕΠ, πράγμα που αυτό κάνει συνεπής με το κόμμα του (ΣΥΡΙΖΑ) και τη διγλωσσία του.
Επίσης είναι χαρακτηριστικό το ότι δεν βρήκαν να πουν κουβέντα ως Κόμμα στη Χίο για τις ΚΟΙΝΣΕΠ κατά τη συνεδρία του τελευταίου Δημοτικού Συμβουλίου.

Να   τι γίνεται στην άλλη Ελλάδα. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής, πριν μερικούς μήνες, η παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με αυτές των ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, υπερψήφισε την ίδρυση Κοινωνικής Συνεταιριστικής Επιχείρισης (ΚΟΙΝΣΕΠ) για το πρόγραμμα «Βοήθεια στο Σπίτι», όπως υπερψήφισαν και τις συμβάσεις για παραχώρηση δομών άθλησης και πολιτισμού των Δήμων Μοσχάτου - Ταύρου και Καλλιθέας, να τις λειτουργήσουν ΚΟΙΝΣΕΠ. Οι πόροι των δήμων, από τους οποίους χρηματοδοτούνται οι συμβάσεις με τις ΚΟΙΝΣΕΠ, προέρχονται είτε από την κρατική χρηματοδότηση, πηγή της οποίας είναι η φορολογία του λαού, είτε από τη φορολόγηση των δημοτών, είτε από έσοδα που αναγκάζονται να πληρώνουν οι δημότες, με διάφορους τρόπους, όπως δίδακτρα, συνδρομές, τροφεία. Με τον τρόπο αυτό, οι ΚΟΙΝΣΕΠ μετατρέπονται σε όχημα για την παραπέρα εμπορευματοποίηση και ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών που ανήκουν στην αρμοδιότητα των δήμων.

Έτσι λοιπόν, όπως δεν γίνεται να δηλώνεις αντιμνημονιακός ή ενάντια στο ΔΝΤ και το ευρώ να είσαι υπέρ της ΕΕ, άλλο τόσο δεν μπορείς να είσαι υπέρ της ΕΕ και να λες ότι κατακρίνεις τις ΚΟΙΝΣΕΠ.

Κάποιοι άλλοι, που συναντιούνται στη φιλοσοφία με τους προηγούμενους, ενώ φωνάζουν και διατυμπανίζουν πως “δεν είναι πολιτικοί” δρουν εξόχως πολιτικά παίρνοντας σαφή θέση για την “αντιμετώπιση” της κρίσης, της ανεργίας, για τις συνεδριάσεις που παρεβρέθηκαν ή όχι οι συνδικαλιστές του ΚΚΕ (εκεί έφτασαν σαν τυφλοπόντικες για να αντιπαρατεθούν με το ΚΚΕ)... για το κοινωνικό έργο των ΚΟΙΝΣΕΠ κλπ κλπ Αλλά κι όταν προβάλλουν τις δράσεις της ΧΑ στο νησί (δικαίωμά τους! Όπως και δικό μας δικαίωμα να τους ξεσκεπάζουμε) τότε, ναι, κάνουν πολιτική ακόμα κι αν την κρύβουν πίσω από την “πολυφωνία” και τη “δημοκρατία” που “ξέχασαν” πως είναι ταξική, δηλαδή δημοκρατία για τους λίγους με μόνιμα υποζύγια τους εργαζόμενους.
Κάνουν πολιτική και μάλιστα επικίνδυνη για το λαό όταν προβάλλουν αυτούς που ξυλοκοπούσαν και δολοφονούσαν εργάτες και όταν στο όνομα αυτής της προβολής, θολώνουν τα νερά περί “ελεύθερης δημοσιογραφίας”.
Κάνουν πολιτική όταν επιδιώκουν ο Δήμος δηλαδή όλοι εμείς να βάλουμε 80.000ευρώ και αυτοί 114,65ευρώ(!!!) για να “στήσουμε” μαγαζί και την ίδια στιγμή δεν θέλουν και εμπόδια από όσους κάνουν “πολιτική” ή είναι “πολιτικοί” καμώνοντας τους απολιτίκ.

Αν μπερδεύουν την πολιτική με το ποιος φορά ή όχι γραβάτα, προσπαθώντας να μας πείσουν πως βρίσκονται σε γυάλα, πρέπει να τους ενημερώσουμε, πως πολιτική σημαίνει ταξική πάλη και πολιτικός είναι αυτός που παίρνει μέρος σε αυτή για τα συμφέροντά του και τα συμφέροντα της τάξης του.
Στην πάλη αυτή εμείς παίρνουμε συνειδητά μέρος και τασσόμαστε με την εργατική τάξη και τους συμμάχους της, το λαό και τα συμφέροντά του, παντού και πάντα. Όσοι στήνουν και προωθούν ως «επιχειρηματίες» τις ΚΟΙΝΣΕΠ και δε μιλάνε για τους απλούς εργαζόμενους σε αυτές, αντικειμενικά βρίσκονται απέναντι. Χρησιμοποιούν ένα εργαλείο, που τους προσφέρει η βαρβαρότητα του καπιταλισμού, για να «αγοράζουν» φτηνά μαζί με το Δήμο εργαζόμενους, που θα τους έχουν δέσει συνειδησιακά και θα αποτελούν την εκλογική πελατεία του εκάστοτε δημάρχου.

Πάμε παρακάτω...
Τι εννοεί σε πρόσφατη ανακοίνωσή της η  ΑΚΜΗ ΑΕ για τις ΚΟΙΝΣΕΠ ότι “Τα εργασιακά δικαιώματα δε θίγονται καθώς θα ακολουθηθεί η ισχύουσα εργατική νομοθεσία.”; Μα η ισχύουσα ακριβώς εργατική νομοθεσία επισημοποιεί με νομικό μανδύα την εκμετάλλευση των εργαζόμενων. Είναι η νομοθεσία που διευκολύνει την είσοδο των ιδιωτών σε κρίσιμες υπηρεσίες, για εύρεση φθηνού εργατικού δυναμικού, για την αναδιανομή της φτώχειας και της ανεργίας, της φυσικής υποχρηματοδότησης των ΟΤΑ, της απαγόρευσης των προσλήψεων, της κατάργησης της μονιμότητας.

Αυτό το γνωρίζει πολύ καλά γι'αυτό και δηλώνει, προκλητικότατα για το λαό μας, στην ίδια ανακοίνωση: “Οι απόψεις που έχει κάποιος σχετικά με τους νόμους του Κράτους δεν μας αφορούν. Αν οποιοσδήποτε διαφωνεί με τους νόμος του Κράτους ας απευθυνθεί στην εκάστοτε κυβέρνηση. Η ΑΚΜΗ ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. λειτουργεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών. Δεν επιτρέπουμε σε κανένα να παίζει τα πολιτικά του παιχνίδια στην πλάτη της ΚΟΙΝ.Σ.ΕΠ. ΑΚΜΗ.”

Μα οι νόμοι του κράτους είναι αυτοί που εφαρμόζουν οι κύριοι που συστήνουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ και αφορούν τη ζωή μας. Δεν έχουμε την αυταπάτη ότι θα πείσουμε τους εκμεταλλευτές μας... Είπαμε... εμείς είμαστε στην άλλη άκρη. Οι εργαζόμενοι είναι εκείνοι που δεν πρέπει να επιτρέψουν να παίζει κανείς με τη νοημοσύνη τους!

Σ’ όλους εκείνους λοιπόν που καθαγιάζουν τις ΚΟΙΝΣΕΠ φανερά ή κρυφά, ξεδιάντροπα ή ντροπαλά τάζοντας δουλειές και πουλώντας “κοινωνικό έργο” απέναντι σ’ ένα λαό που γονατίζει απαντάμε:

  • 398.000ευρώ από το Δήμο Φυλής μέσα από πρόγραμμα και ιδίους πόρους είναι το κόστος της σύμβασης με τις ΚΟΙΝΣΕΠ (αφορά σίτιση, καθαριότητα, εκπαίδευση στους παιδικούς σταθμούς).
  • 636.000ευρώ από ιδίους πόρους στο Δήμο Αμαρουσίου (2 ΚΟΙΝΣΕΠ για λειτουργεία παιδικών σταθμών). Στο δήμο τα τροφεία κυμαίνονται από 60 εώς 350 ευρώ το μήνα.
  • 275.000 ευρώ στο Δήμο Χαϊδαρίου και πάλι για παιδικούς σταθμούς με το σύνολο σχεδόν του κόστους να καλύπτεται από το Δήμο.

(τα στοιχεία από το Ριζοσπάστη της Κυριακής 9/2/2014 – σελ 16)

Και ο κατάλογος βέβαια συνεχίζεται... Η πραγματικότητα είναι λοιπόν ξεροκέφαλη όσο κι αν σκίζουν κάποιοι τα ιμάτιά τους ή άλλοι κρύβονται πίσω από το δάκτυλό τους. Τα χρήματα αυτά βγαίνουν από τις τσέπες του λαού (φόροι, τροφεία, δίδακτρα κλπ) και γι’ αυτό καλούμε όλους τίμια και ανοικτά να σκεφτούν και να βγάλουν πολιτικά συμπεράσματα.

Τέλος, θυμίζουμε στους Χιώτες το άρθρο μας που είχε δημοσιευθεί στον τοπικό τύπο από τη Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ, από τον Αύγουστο του 2013 κιόλας, για το ζήτημα των ΚΟΙΝΣΕΠ. Εκεί αναδεικνύονταν ο ρόλος τους, το πως λειτουργούν και γιατί είναι μοχλός που λειτουργεί ενάντια στα εργατικά λαϊκά συμφέροντα. Αποδεικνύεται από τότε λοιπόν:

  1. Η σταθερή θέση των κομμουνιστών, των συμμάχων τους, του ΠΑΜΕ, των εκλεγμένων του ΚΚΕ με τη  Λαϊκή Συσπείρωση ενάντια στο θεσμό των ΚΟΙΝΣΕΠ ΓΕΝΙΚΑ και όχι μονάχα στην τελευταία επιχειρούμενη σύμβαση, καθώς και του πλαισίου που αυτές τρέφονται (Ευρωπαϊκή Ένωση).
  2. Ότι αργά κάποιοι περιγράφουν σήμερα τον τρόπο λειτουργίας των ΚΟΙΝΣΕΠ αραδιάζοντας παραπομπές σε νόμους, περιγράφοντας πώς θα κατανεμηθούν τα ποσοστά των κερδών των εργαζόμενων-επιχειρηματιών στις ΚΟΙΝΣΕΠ μέσα στη ζούγκλα της αγοράς, νομίζοντας πως ανακάλυψαν την Αμερική...
  3. Ότι οι σκόπιμες ανακρίβειες και τα ψεύδη επιστρατεύονται από όσους είναι υπέρμαχοι των ΚΟΙΝΣΕΠ, και όχι από εμάς όπως μας κατηγορούν.  Από όσους δηλαδή έχουν συμφέρον να επιστρέψει στις τσέπες τους σημαντικό ποσό χρημάτων από τον αντίστοιχο Δήμο που προωθεί τις ΚΟΙΝΣΕΠ με χρήματα του λαού.

Αυτά τα ολίγα για τα περί “ημιμάθειας”, “αμάθειας”, “αποκατάστασης της αλήθειας”, και λοιπών προσφάτων φληναφημάτων...

Χίος 11/2/2014
Αμπαζής Γιώργης
Από τη Γραμματεία Χίου του ΠΑΜΕ