Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2011

Ο ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ, ΜΗΝΑΣ ΣΤΟΜΑΤΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Ο Νοέμβριος έχει θεσπιστεί από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία ως Μήνας Στοματικής Υγείας και κατά τη διάρκειά του κορυφώνονται οι δράσεις των κατά τόπους Οδοντιατρικών Συλλόγων, με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σε θέματα οδοντιατρικού ενδιαφέροντος. Στόχος της σύγχρονης Οδοντιατρικής είναι η προαγωγή και βελτίωση του επιπέδου της στοματικής υγείας των πληθυσμών. Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια, ο πρωταρχικός ρόλος του Οδοντίατρου είναι η προσφορά των υπηρεσιών του στο κοινωνικό σύνολο, όχι μόνο με την παροχή των πιο αποτελεσματικών μεθόδων οδοντιατρικής φροντίδας, αλλά και με την προώθηση της προσωπικής συμμετοχής των ασθενών για τη βελτίωση της στοματικής τους υγείας. Η άσκηση της προληπτικής Οδοντιατρικής τόσο σε προσωπικό επίπεδο στο ιατρείο, όσο και μέσω οργανωμένων προγραμμάτων στην κοινότητα, συμβάλλει στη μείωση των ανισοτήτων μεταξύ των πολιτών όσον αφορά στην έκταση και στη βαρύτητα των νοσημάτων του στόματος. Σε κοινωνικό επίπεδο, η προληπτική παρέμβαση μπορεί να μειώσει σε σημαντικό βαθμό τις ανάγκες για οδοντιατρική περίθαλψη και τις συνακόλουθες δαπάνες, γεγονός που έχει ιδιαίτερη σημασία στις μέρες μας για όλους –ανεξαιρέτως– τους πολίτες.

Σύγχρονες επιστημονικές μελέτες έχουν καταδείξει ότι η στοματική υγεία επηρεάζει σε στενή και αμφίδρομη σχέση τη γενική υγεία των ατόμων. Η κακή στοματική υγεία δεν περιορίζεται μόνο στην προβληματική οδοντοστοιχία, αλλά μπορεί να επηρεάσει σημαντικά βασικές λειτουργίες του οργανισμού μας, όπως την ομιλία, τη μάσηση, τη γεύση, τη διατροφή, το χαμόγελο. Η τακτική οδοντιατρική εξέταση συμβάλλει, επιπλέον, στην έγκαιρη διάγνωση και αντιμετώπιση νοσημάτων που αφορούν στη γενική υγεία, αλλά εμφανίζονται πρώιμα στη στοματική κοιλότητα. Ωστόσο, παράγοντες κοινωνικοί, ψυχολογικοί και οικονομικοί επιδρούν αρνητικά και αυξάνουν την εμφάνιση των νόσων του στόματος, επηρεάζοντας σημαντικά την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας. Ενδεικτικά είναι τα αποτελέσματα πρόσφατης επιδημιολογικής έρευνας που πραγματοποιήθηκε από την Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία: στη χώρα μας παρουσιάζεται σαφή στασιμότητα ή και επιδείνωση της στοματικής κατάστασης των Ελλήνων, όσον αφορά στη συχνότητα και στη βαρύτητα εμφάνισης τερηδόνας, ουλίτιδας και περιοδοντικής νόσου. Επιπλέον, διαφάνηκε ότι ένα μεγάλο ποσοστό των οδοντιατρικών αναγκών μένει χωρίς την κατάλληλη αντιμετώπιση, ιδιαίτερα στα άτομα χαμηλότερου κοινωνικοοικονομικού επιπέδου και αγροτικών περιοχών, που δε χρησιμοποιούν το δημόσιο τομέα λόγω χαμηλής ποιότητας περίθαλψης ή ελλιπούς ασφαλιστικής κάλυψης και τον ιδιωτικό τομέα λόγω αυξημένου κόστους.

Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Χίου, αναγνωρίζοντας την πρόληψη ως την καλύτερη μορφή θεραπείας, θα συνεχίσει με αμείωτο ενδιαφέρον τα προληπτικά οδοντιατρικά προγράμματα που συνδιοργανώνει με τις Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χίου. Τα προγράμματα αυτά περιλαμβάνουν, για το τρέχον σχολικό έτος, επισκέψεις εθελοντών οδοντίατρων σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά και Γυμνάσια του νησιού μας, με σκοπό τη διδασκαλία των σωστών κανόνων στοματικής υγιεινής. Επιπλέον, με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών θα διδαχθούν οι μαθητές την αγωγή υγείας με τη μέθοδο της βιωματικής μάθησης, που συμβάλλει στην ενεργό συμμετοχή των παιδιών για την υιοθέτηση υγειών και σωστών συμπεριφορών. Ιδιαίτερη βαρύτητα θα δοθεί σε σχολεία απομακρυσμένων περιοχών, όπου με τη βοήθεια της κινητής οδοντιατρικής μονάδας των Γιατρών Του Κόσμου θα γίνει οδοντιατρική εξέταση όλων των μαθητών. Οι δράσεις του Συλλόγου μας περιλαμβάνουν, επίσης, την ενίσχυση ευπαθών κοινωνικών ομάδων του νησιού μας με προϊόντα στοματικής υγιεινής, τη διεξαγωγή εκδηλώσεων για ενημέρωση του κοινού σε θέματα οδοντιατρικής φροντίδας και τη συνεργασία με τους υπόλοιπους υγειονομικούς φορείς του νησιού μας με στόχο την προαγωγή της υγείας των συμπολιτών μας. Η προσπάθειά μας στηρίζεται άμεσα στην αυξημένη ευαισθησία των συναδέλφων μας -που δηλώνεται έμπρακτα με τη συμμετοχή τους στα ανωτέρω προγράμματα- επισημαίνοντας, ότι σε κρίσιμες εποχές αναδύονται αξίες όπως ο εθελοντισμός, η αλληλεγγύη και η προσφορά.