Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2014

KINHMATOΓΡΑΦΙΚΗ ΛΕΣΧΗ ΧΙΟΥ : ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 7/2/2014,ΣΤΟ ΟΜΗΡΕΙΟ, 8.30 ΤΟ ΒΡΑΔΥ , ΜΕ ΤΗΝ ΤΑΙΝΙΑ Blancanieves

Blancanieves
(Χιονάτη)

Φαντασίας/Δράμα/ Ισπανία/ 2012/ 104’
Σενάριο - Σκηνοθεσία: Πάμπλο Μπέργκερ
Πρωταγωνιστούν: Μαριμπέλ Βερντού, Ντανιέλ Χιμένεζ Κάτσο, Άντζελα Μολίνα, Μακαρένα Γκαρσία
Μουσική: Αλφόνσο ντε Βιλαλόνγκα

Στη Σεβίλλη του ’20 η κόρη ενός διάσημου ταυρομάχου, που έχει μείνει ανάπηρος, υποφέρει εξαιτίας της μητριάς της. Έτσι, αποφασίζει να φύγει και βρίσκει καταφύγιο στην παρέα εφτά νάνων ταυρομάχων.
Ο Ισπανός σκηνοθέτης Πάμπλο Μπέργκερ μεταφέρει το γνωστό παραμύθι της Χιονάτης στην  εποχή του βωβού κινηματογράφου και τοποθετεί την ηρωίδα του στη χώρα του φλαμένκο και των ταυρομαχιών.  
Η Χιονάτη είναι μια ασπρόμαυρη, βωβή ταινία που συνδυάζει το μελόδραμα με το χιούμορ. Πρόκειται για μια ανανεωμένη, μοντέρνα, αλλά και νοσταλγική Χιονάτη, που διατηρεί τα βασικά στοιχεία του γνωστού παραμυθιού και συγχρόνως διαφοροποιείται απ’ αυτό εκπλήσσοντας ευχάριστα το θεατή. Χαρίζει μαγευτικές εικόνες και πλημμυρίζει την οθόνη με λυρισμό, αλλά και με δυνατές σκηνές παρμένες από το λαϊκό πολιτισμό της Ισπανίας.  Τα κουστούμια, η φωτογραφία και η μουσική εξυψώνουν ακόμη περισσότερο την ταινία, που χαρακτηρίστηκε από πολλούς κριτικούς, ως γνήσια κινηματογραφική έκπληξη. Ξεχωρίζουν επίσης οι ερμηνείες των Μαριμπέλ Βερντού, Άντζελα Μολίνα και Μακαρένα Γκαρσία. Καθώς ο σκηνοθέτης δείχνει να γνωρίζει καλά τα μυστικά και τις τεχνικές του βωβού κινηματογράφου, η ταινία μοιάζει ως η πιο ενδιαφέρουσα εκδοχή της Χιονάτης που είδαμε ποτέ στη μεγάλη οθόνη.
Η Χιονάτη βραβεύθηκε με 10 βραβεία Γκόγια, μεταξύ των οποίων το βραβείο καλύτερης ταινίας, γυναικείας ερμηνείας, πρωτότυπου σεναρίου, φωτογραφίας και πρωτότυπης μουσικής. Επίσης ήταν η επίσημη πρόταση της Ισπανίας για τα Όσκαρ του 2013 στην κατηγορία καλύτερης ξενόγλωσσης ταινίας, αλλά δεν κατάφερε να φτάσει στην τελική πεντάδα.

Τέλος, αξίζει να σημειώσουμε ότι η γνωστή σε όλους Χιονάτη αποτελεί μία εκδοχή ενός λαϊκού μύθου που συναντάται σε πολλούς λαούς της Ευρώπης. Οι Γερμανοί αδελφοί Γκριμ την κατέγραψαν από προφορική αφήγηση στην πόλη Κάσελ της Γερμανίας και την εξέδωσαν για πρώτη φορά το 1812.