Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΦΑΚΕΛΟ "ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ" ΤΗΣ ΧΙΟΥ




«ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΦΟΡΕΙΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΝΑ ΜΙΛΗΣΕΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΣΤΕΙΛΕΙ ΣΤΟΝ ΕΙΣΑΓΓΕΛΕΑ ΤΟΥ ΑΡΕΙΟΥ ΠΑΓΟΥ ΣΩΡΕΙΑ ΕΚΚΡΕΜΟΥΝΤΩΝ ΣΗΜΑΝΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΩΝ ΕΡΩΤΗΜΑΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΦΡΑΓΜΑ - ΣΚΑΝΔΑΛΟ.  ΠΟΙΟΙ ΤΑ ΕΚΡΥΒΑΝ ΣΤΑ ΣΥΡΤΑΡΙΑ ΤΟΥΣ ΣΤΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΑ ΚΑΙ ΤΗ ΒΟΥΛΗ;»


Η απόλυτη δικαίωση των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Χίου και του Κοινοβουλευτικού Εκπροσώπου του Κινήματος Τέρενς Κουίκ.

Αποκαλύψεις για σωρεία αναπάντητων γραπτών ερωτημάτων  του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, ο οποίος (μετά τις κατηγορηματικές δηλώσεις των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ότι μετά το Πάσχα θα κατατεθεί φάκελος στη Δικαιοσύνη για το κατασκευαστικό σκάνδαλο που σχετίζεται με το φράγμα «Κόρης Γεφύρι»), αποφάσισε επιτέλους να κάνει το πρώτο βήμα και να προωθήσει επιστολή του προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε, μεταφέρει με Ερώτησή του προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιο Τσαυτάρη ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κινήματος Τέρενς Κουίκ.

Στην επιστολή του  ο κ. Λαμπρινούδης ζητά απαντήσεις στη  διερεύνηση των ζητημάτων που προκύπτουν από την υπόθεση του Φράγματος Κόρης Γεφύρι και αποκαλύπτει πώς ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου επιβαρύνθηκε κατά 6,5 εκ. ευρώ από εθνικούς πόρους στα πλαίσια συμπληρωματικής σύμβασης.

Υπενθυμίζεται ότι ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που έχει αναλάβει τη βουλευτική εποπτεία και της Χίου, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα ο Τέρενς Κουίκ  έχει κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συγκροτήσουν φάκελο με ό, τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα για το φράγμα «Κόρης Γεφύρι» συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμάτων και αναφορών στα έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά ΜΜΕ.

Όπως υπογραμμίζει ο Τέρενς Κουίκ:

«Δεν θα μπω στη λογική εάν αποφάσισε ή όχι, κάποιος από τους προύχοντες του νησιού να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη Δικαιοσύνη λόγω των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν χωρίς φόβο και πάθος οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Πολιτευτές και Συντονιστές, του νησιού με την όποια δική μου συμβολή.

Απλά το σχόλιό μου είναι η λέξη «επιτέλους»!»

«Σκοπεύετε έστω και εκ των υστέρων να κινητοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες σας ώστε να δοθούν οι απαντήσεις, στα…αναπάντητα ερωτήματα του Δημάρχου Χίου Πολύδωρου Λαμπρινούδη, προκειμένου να το έργο που αναλαμβάνει πλέον η Δικαιοσύνη;» ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ και ζητά τη διενέργεια έρευνας με τη βοήθεια του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή εσωτερική ΕΔΕ για να βγει κάποια άκρη στο ποιοι «έπνιγαν» στα συρτάρια τους τα στοιχεία που αναζητούσε η Δημοτική Αρχή ή η τότε Νομαρχιακή Αρχή.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ
ΕΡΩΤΗΣΗ

ΠΡΟΣ ΤΟΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΦΑΚΕΛΟΣ «ΦΡΑΓΜΑ ΚΟΡΗΣ ΓΕΦΥΡΙ» ΧΙΟΥ

Κύριε Υπουργέ,

Από την ημέρα που ανέλαβα τα κοινοβουλευτικά μου καθήκοντα γίνομαι δέκτης πολλών ερωτημάτων σε σχέση με την κατασκευή του φράγματος «Κόρης Γεφύρι».

Μου τίθενται θέματα σχετικά με την ασφάλεια του έργου, με τη διακοπή εκτέλεσης του έργου, με την απόφασή σας να επανεκκινήσουν τα έργα και με ζητήματα που έχουν να κάνουν με την κοστολόγηση και την οικονομική διαχείριση του έργου.

Ως Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ, που έχω αναλάβει τη βουλευτική εποπτεία και της Χίου, από το καλοκαίρι μέχρι σήμερα έχω κάνει επανειλημμένες δηλώσεις ότι οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ θα συγκροτήσουν φάκελο με ό, τι στοιχεία υπάρχουν διαθέσιμα για το φράγμα «Κόρης Γεφύρι» συμπεριλαμβανομένων δημοσιευμάτων και αναφορών στα έντυπα και ηλεκτρονικά τοπικά ΜΜΕ.

Μόνο η Δικαιοσύνη διά των εισαγγελικών αρχών, θεωρούμε εμείς οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, ότι μπορεί να διευκρινίσει εάν πράγματι υπάρχει ζήτημα με το βίο και την πολιτεία εκείνων για τους οποίους πολλοί ψιθυρίζουν, αλλά κανείς δεν τολμά να μιλήσει ή εάν τελικά έγιναν και γίνονται όλα νόμιμα και άψογα. Χωρίς καμία απολύτως οσμή σκανδάλου και πολύ περισσότερο ασφάλειας για την πρωτεύουσα του νησιού, σε σχέση με την τοποθεσία που βρίσκεται το συγκεκριμένο φράγμα.

Όλα αυτά τα τελευταία χρόνια κανείς δεν μιλούσε δημόσια για την υπόθεση και είναι πολύ μεγάλη και ευχάριστη έκπληξη το ότι μετά το τελευταίο μου ταξίδι στη Χίο (Δευτέρα 15/4/2013) και τις κατηγορηματικές δηλώσεις ότι μετά το Πάσχα θα καταθέσουμε οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ στην Εισαγγελέα του νησιού το φάκελο του φράγματος, ο Δήμαρχος κ. Πολύδωρος Λαμπρινούδης έσπευσε να αποστείλει στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννη Τέντε μία πολύ ενδιαφέρουσα επιστολή, με σωρεία ερωτημάτων, που θεωρώ ότι «αγκαλιάζουν» πολλές πτυχές του υπό διερεύνηση ζητήματος.

Δεν θα μπω στη λογική εάν αποφάσισε ή όχι, κάποιος από τους προύχοντες του νησιού να κάνει ένα σημαντικό βήμα προς τη Δικαιοσύνη λόγω των πρωτοβουλιών που ξεκίνησαν χωρίς φόβο και πάθος οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ, Πολιτευτές και Συντονιστές, του νησιού με την όποια δική μου συμβολή.

Απλά το σχόλιό μου είναι η λέξη «επιτέλους»!

Το ζήτημα είναι, κ. Υπουργέ, εάν για όλα αυτά που θα διαβάσετε, όπως επίσης και για άλλα που θα κατατεθούν από τους ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ στην Εισαγγελία, είχατε εσείς προσωπικά γνώση όταν εξαγγείλατε την επαναλειτουργία της εκτέλεσης των έργων του φράγματος.

Παρακαλώ, διαβάστε την αποκαλυπτικότατη επιστολή του Δημάρχου Χίου προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και μετά ακολουθούν τα ερωτήματα που σας θέτω:

«Κύριε Εισαγγελέα ,

Στο Δήμο Χίου εκτελείται το έργο «Κατασκευή Φράγματος Κόρης Γεφύρι» το οποίο είναι ενταγμένο στο Γ΄ Κ.Π.Σ με προϊστάμενη αρχή το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Με βάση το αρχικό χρονοδιάγραμμα το έργο έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί τον Ιούλιο του 2008.

Σήμερα πέντε χρόνια μετά το έργο έχει εγκαταλειφθεί από την ανάδοχο εταιρεία αφού επιβαρύνθηκε ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου με 6.500.000 ευρώ από εθνικούς πόρους στα πλαίσια συμπληρωματικής σύμβασης.

Παράλληλα δημοπρατήθηκε νέο έργο προϋπολογισμού περίπου 4.000.000 ευρώ για την ολοκλήρωση του αρχικού έργου, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα 17-4-13 δεν έχει ξεκινήσει καμία εργασία.

Λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα πιο πάνω απευθυνόμαστε σε σας, αφού πρώτα σας ενημερώνουμε για το σύνολο των ενεργειών μας μέχρι σήμερα ως πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και ως Δήμος Χίου, ζητώντας την άμεση παρέμβαση σας.

Συγκεκριμένα η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και ο Δήμος Χίου διαχρονικά έχουν προβεί στις ακόλουθες ενέργειες με σκοπό να ενημερωθούν για την πορεία του έργου και να πιέσουν προς τη γρήγορη και πλήρη αποπεράτωσή του, χωρίς δυστυχώς κάποιο αποτέλεσμα:

1.Αρχικά εκδίδεται η με αριθμ πρωτ. 15710/20β/434/12-11-2003 απόφαση του Υπουργού Γεωργίας με την οποία ορίζεται ως Διευθύνουσα Υπηρεσία για την εκτέλεση του εν λόγω έργου η Διεύθυνση Τεχνικών Υπηρεσιών της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Χίου.

2.Στη συνέχεια εκδίδεται η με αριθμ. πρωτ. 11750/20β/434/24-6-05 απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η οποία ουσιαστικά καταργεί την προηγούμενη απόφαση του Υπουργού Γεωργίας και ορίζει ως Διευθύνουσα Υπηρεσία του έργου το τμήμα Ζ’ Ειδικών Τεχνικών Μελετών και Εργασιών της Διεύθυνσης Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών  του Υπουργείου.

3.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου με το αριθμ πρωτ. 1048/31-1-06 έγγραφό της  προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης επισημαίνει ότι κακώς ορίσθηκε Διευθύνουσα Υπηρεσία η Διεύθυνση Τεχνικών Μελετών και Κατασκευών του εν λόγω Υπουργείου αφού η επίβλεψη του έργου και η αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν καθημερινά είναι αδύνατο να γίνουν από την Αθήνα, τη στιγμή μάλιστα που η Δ.Τ.Υ. της ΝΑ Χίου έχει εκτελέσει παρόμοια έργα στο Δήμο Χίου και διαθέτει την απαραίτητη εμπειρία και το κατάλληλο προσωπικό για τη γρήγορη και απρόσκοπτη αποπεράτωση του έργου. Να σημειώσουμε ότι το εν λόγω έγγραφο δεν ελήφθη υπ’ οψιν από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

4.Με το αριθμ πρωτ. 13349/20ζ/2-7-07 έγγραφο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου  μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι υπάρχει σοβαρή αύξηση του κόστους του έργου για συγκεκριμένους λόγους που αναγράφονται αναλυτικά και ότι μέχρι την συγκεκριμένη ημερομηνία είχε καταβληθεί στον ανάδοχο ποσοστό 45,43% του αρχικού Προϋπολογισμού του Έργου.

5.Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου με το αριθμ. πρωτ. 1146/1-2-08 έγγραφο της  που απευθύνεται στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά πρώτον να μην υπάρχουν παρατάσεις και αλλαγές στα χρονοδιαγράμματα για την υλοποίηση του έργου, δεδομένου του αιτήματος της εταιρείας που είχε αναλάβει το έργο για παράταση εκτέλεσης του έργου για διάστημα δύο (2) ετών πέραν της συμβατικής ημερομηνίας παράδοσης, χωρίς να συντρέχει κάποιος ουσιώδης λόγος και δεύτερον να δοθεί απάντηση στο πως διατέθηκαν τα 6.500.000 ευρώ της συμπληρωματικής σύμβασης που χρηματοδοτήθηκε από εθνικούς πόρους για εργασίες που δεν είχαν προβλεφθεί (κατά την άποψη της υπηρεσίας του Υπουργείου) στη μελέτη, όταν η συνολική σύμβαση του έργου ανέρχεται στο ποσό των 14. 512.201,23 ευρώ. Στα παραπάνω ερωτήματα ουδέποτε εδόθη απάντηση .

6.Με το αριθμ πρωτ. 381/14-2-08 η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση επανέρχεται στο συγκεκριμένο θέμα και ζητά από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αποστολή των στοιχείων του φακέλου του έργου και αναλυτική ενημέρωση για την πρόοδο των εργασιών. Και πάλι το Υπουργείο παραλείπει να απαντήσει.

7.Ο Νομάρχης Χίου με το αριθμ πρωτ. 727/18-3-08 απευθύνει συγκεκριμένα ερωτήματα και στον τότε Δήμαρχο Χίου Παντελή Βρουλή σχετικά με τα έργα στο Φράγμα Κόρης Γεφύρι, ο οποίος όμως δεν δίνει απάντηση.

8.Μετα την επίσκεψη του Ειδικού Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων που δεν βοήθησε στη λύση των προβλημάτων του Έργου, ο Νομάρχης Χίου απευθύνει ανοιχτή επιστολή στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (αριθμ πρωτ. 839/26-3-08) με την οποία εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την πορεία του έργου και επαναφέρει τα ερωτήματα που έχει ξαναθέσει και δεν έχει πάρει απάντηση.

Συγκεκριμένα γιατί υπεβλήθη αίτημα 25μηνης παράτασης για την ολοκλήρωση από τον ανάδοχο του έργου, ποιες ανάγκες καλύπτει η συμπληρωματική σύμβαση που πλησιάζει το 50% της αρχικής σύμβασης και τέλος ποια θα είναι η χρήση της χρηματοδότησης των 5.034.000 ευρώ προς τον Σύνδεσμο Δήμων Νομού Χίου. Τα ερωτήματα παραμένουν για πολλοστή φορά αναπάντητα.

9.Στις 15-4-2008 και με το αριθμ πρωτ. 1023 έγγραφο του ο Νομάρχης Χίου απευθύνεται για μια ακόμα φορά στον Ειδικό Γραμματέα  του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και του ζητάει πλήρεις και πειστικές εξηγήσεις στα ερωτήματα που έχουν τεθεί, χωρίς κάποιο αποτέλεσμα.

10.Σε μια ύστατη προσπάθεια για απαντήσεις σχετικά με την πορεία του Έργου, ο Νομάρχης Χίου απευθύνεται προς τον Πρόεδρο της Βουλής κ. Σιούφα, με το αριθμ πρωτ. 1133/5-5-08, στον οποίο ξαναθέτει τα ερωτήματα και ζητά τη μεσολάβησή του προκειμένου να υπάρξει πλήρης και αναλυτική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας της Χίου. Η επιστολή του Νομάρχη Χίου, μετά από εντολή του Προέδρου της Βουλής , διαβιβάζεται στο γραφείο Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης με το αριθμ πρωτ. 1874/14-5-08 αλλά και πάλι κανένας δεν ασχολείται με το θέμα.

11.Ο Νομάρχης Χίου με το αριθμ πρωτ. 2308 /17-8-09 ζητά από το Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ενημέρωση για την πορεία της καταγγελίας του Συνδέσμου Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Χίου σχετικά με παρατυπίες κατά την έγκριση συμπληρωματικών συμβάσεων για την εκτέλεση του έργου «Φράγμα Κόρης Γεφύρι» .

Ο επιθεωρητής διαβιβάζει το σχετικό έγγραφο προς το Σώμα Επιθεωρητών – Ελεγκτών Δημοσίας Διοίκησης για να λάβει στις 11-9-09 (απ ΣΕΕΔΔ/Φ22/9397) την απάντηση ότι ουδεμία καταγγελία έχει περιέλθει στο ΣΕΕΔΔ που να σχετίζεται με διαδικασίες έγκρισης συμπληρωματικών συμβάσεων για το εν λόγω έργο και επομένως δεν βρίσκεται σε εξέλιξη διερεύνηση σχετικής υπόθεσης.

12.Ο Νομάρχης Χίου ζητά με τα αριθμ πρωτ. 2045/20-7-09, 2726/25-9-09 και 3345/9-12-09 έγγραφά του  την παρέμβαση της Εισαγγελέως Πρωτοδικών Χίου, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων της για την διαλεύκανση του θέματος παραθέτοντας της όλα τα ερωτήματα που απαιτούν απαντήσεις και όλα τα έγγραφα που έχουν αποσταλεί στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και δεν έχουν ληφθεί υπ’ όψιν από κανέναν αρμόδιο. Ούτε όμως από την Εισαγγελέα γίνεται κάποια ενέργεια για τη διαλεύκανση της υπόθεσης.

13.Μετά το 1883/9-3-10 έγγραφο του Δήμου Χίου, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με το 1078/15-3-10 έγγραφό του  ζήτησε από το Υπουργείο Οικονομίας Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας να γίνει έλεγχος από έμπειρο ελεγκτή στο έργο «Κατασκευή Φράγματος Κόρης Γεφύρι Ν. Χίου»  χωρίς ακόμα ο Δήμος Χίου να έχει ενημερωθεί αν έγινε ο εν λόγω έλεγχος και ποιο το αποτέλεσμα του.

14.Τέλος έχουμε το με αριθμ πρωτ. 546/23-11-11 έγγραφο του Υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων με το οποίο ζητείται από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ενημέρωση για το ιστορικό της κατασκευής του Φράγματος Κόρης Γεφύρι προκειμένου να μπορέσει να εξεταστεί η από 3-11-11 καταγγελία του Δήμου Χίου.

Περιττό να πούμε ότι ούτε επ’ αυτής της καταγγελίας έχει δοθεί απάντηση.

Από τα προεκτεθέντα καθίσταται σαφές ότι η τέως Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Χίου και νυν Δήμος Χίου από την αρχή του Έργου «Κατασκευή Φράγματος Κόρης Γεφύρι» παρακολουθούσαν το έργο στενά  και προέβησαν, στα πλαίσια των δυνατοτήτων και αρμοδιοτήτων τους, σε όλες τις ανθρωπίνως δυνατές ενέργειες προκειμένου να ενημερωθούν για την εξέλιξη του έργου και να πιέσουν για την γρήγορη και πλήρη αποπεράτωση του, μέσα από διαφανείς διαδικασίες.

Όμως από την πλευρά του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και όλων των αρμόδιων Υπηρεσιών  δεν διαφάνηκε καμία πρόθεση για συνεργασία με τους ως άνω φορείς και δεν κατεβλήθη η παραμικρή προσπάθεια πίεσης της αναδόχου εταιρείας για έγκαιρη παράδοση του έργου, γεγονός που δημιουργεί πολλαπλά εύλογα ερωτηματικά στην κοινή γνώμη του νησιού μας και μάλιστα σε θέματα που άπτονται των κανόνων διαφάνειας και χρηστής διαχείρισης του δημόσιου χρήματος.

Επειδή θεωρούμε ότι οι ευθύνες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι τεράστιες, αφενός μεν για την έλλειψη πληροφόρησης που υπάρχει για το συγκεκριμένο θέμα και αφετέρου διότι διακρίναμε ελαστική αντιμετώπιση απέναντι στην κατασκευάστρια εργασία και επειδή η ολοκλήρωση του έργου είναι ζωτικής σημασίας για την Χιακή κοινωνία αφού θα σημάνει τη μακροπρόθεσμη αντιμετώπιση του υδρευτικού μας προβλήματος και την αποκατάσταση του οδικού δικτύου της περιοχής δεδομένου ότι ο δρόμος που συνδέει την πόλη της Χίου με τον τ. Δήμο Καμποχώρων διέρχεται μέσα από την περιοχή του έργου και ως εκ τούτου τα τελευταία έτη παραμένει κλειστός.

Για όλα τα παραπάνω και λαμβάνοντας υπ’ όψιν την μεγάλη σοβαρότητα του θέματος, παρακαλούμε για τις δικές σας άμεσες ενέργειες, ώστε να αποδοθούν ευθύνες στους υπεύθυνους για την καθυστέρηση παράδοσης του έργου αφενός για την προστασία του δημοσίου συμφέροντος και των 22 εκατομμυρίων ευρώ που έχει διαθέσει το Ελληνικό Δημόσιο και αφετέρου για την προστασία των πολιτών του Δήμου Χίου και ειδικά των κατοίκων της Ενότητας Καμποχώρων που εδώ και χρόνια στερούνται τη δυνατότητα πρόσβασης στην περιοχή τους μέσω του επαρχιακού δρόμου που έχει καταστραφεί λόγω της κατασκευής του έργου. 

Είμαστε βέβαιοι ότι αντιλαμβάνεστε τη σημασία και τις διαστάσεις του θέματος και αναμένουμε με μεγάλη αγωνία εκ μέρους της Χιακής κοινωνίας την άμεση ανταπόκριση Σας στην παρούσα επιστολή.

Ο Δήμος Χίου είναι στην διάθεση σας για οποιαδήποτε περαιτέρω ενημέρωση ή παροχή στοιχείων.»

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ. Υπουργέ:

1.Κατ’ αρχήν τι απαντάτε για όλα αυτά τα…αναπάντητα ερωτήματα που σας αναφέρει ο Δήμαρχος Χίου σε πάμπολλα έγγραφα που έστειλε κατά το παρελθόν και στο Υπουργείο Σας και σε άλλες υπηρεσίες, αλλά και στην ίδια τη Βουλή των Ελλήνων;

2.Σκοπεύετε έστω και εκ των υστέρων να κινητοποιήσετε όλες τις υπηρεσίες σας ώστε να δοθούν οι απαντήσεις, όσες είναι δυνατόν περισσότερες, οι οποίες θα διευκολύνουν το έργο που αναλαμβάνει πλέον η Δικαιοσύνη;

3.Σκοπεύετε να αναζητήσετε τους λόγους που όλα αυτά τα οποία αναφέρει ο Δήμαρχος Χίου δεν πήραν ποτέ απάντηση; Δηλαδή θα διατάξετε τη διενέργεια έρευνας με τη βοήθεια του Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης ή εσωτερική ΕΔΕ για να βγάλουμε κάποια άκρη ποιοι «έπνιγαν» στα συρτάρια τους τα στοιχεία που αναζητούσε η Δημοτική Αρχή ή η τότε Νομαρχιακή Αρχή;

4.Θα αναζητήσετε –επειδή το έργο είναι της αρμοδιότητάς σας- ευθύνες από τη Βουλή των Ελλήνων για τη μη απάντηση που όφειλε να έχει στείλει επί εποχής Προεδρίας Δημητρίου Σιούφα;

5.Όταν αναγγείλατε την επανέναρξη των έργων του φράγματος «Κόρης Γεφύρι» (και αν απατώμαι το εξαγγείλατε σε επίσκεψή σας στη Χίο) είχατε τότε ενημερωθεί από τον οποιονδήποτε αυτοδιοικητικό παράγοντα του νησιού για όλα αυτά τα θέματα, μέρος του οποίου διατυπώνει ο Δήμαρχος Πολύδωρος Λαμπρινούδης προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου; Σας είχε πει κάποιος ότι «κάτι δεν πάει καλά, κάτι μυρίζει» με όλη αυτή την υπόθεση;

Αντιλαμβάνεσθε κ. Υπουργέ ότι οι απαντήσεις σας θα είναι πολυτιμότατο υλικό για τη διερεύνηση του φακέλου που είναι βέβαιο πλέον ότι θα ανοίξει η Δικαιοσύνη.


Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ