Παρασκευή 19 Απριλίου 2013

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΣΤΑΜΑΤΗ ΚΑΡΜΑΝΤΖΗ ΣΤΟ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΤΗΣ 19ης ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013 ΣΤΗ ΧΙΟ





Σ’ ένα αναπτυξιακό σχεδιασμό, είναι απαραίτητο να οριοθετήσουμε ένα πλαίσιο που αποτελείται από πολλούς παράγοντες, αλλά οι βασικοί πυλώνες είναι οικονομία- κοινωνία- περιβάλλον.
Αποτελεί προϋπόθεση αυτοί οι παράγοντες να συνεργάζονται αρμονικά μεταξύ τους, με στόχο να προάγουν την ισόρροπη ανάπτυξη που είναι και το ζητούμενο , για να μπορέσει η κοινωνία μας να οδηγηθεί σε ευημερία.
Επιπλέον θα πρέπει να ληφθεί υπόψη πολύ σοβαρά και ο παράγοντας νησιωτικότητα, για τον οποίο εκτιμώ ότι τα τελευταία χρόνια μόνο αναφορές και ευχολόγια γίνονται, γιατί δεν βλέπω μία ουσιαστική και ξεκάθαρη στάση από πλευράς, τόσο της κεντρικής διοίκησης, όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, παρά τις κατά καιρούς διατυπωθείσες εξαγγελίες να εφαρμόζεται.
Η περιοχή του Βορείου Αιγαίου και αντιπροσωπευτικά η Χίος, χαρακτηρίζεται από πολυδιάσπαση του γεωγραφικού χώρου, ανεπαρκείς υποδομές, περιορισμένη συνοχή, μικρό μέγεθος αγοράς, εποχικότητα στην οικονομική δραστηριότητα, εγκατάλειψη παραδοσιακών δραστηριοτήτων και χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης.Αν θέλουμε να μιλήσουμε και στη γλώσσα των αριθμών , σημαντικά κατώτερο του Ελληνικού μέσου όρου.


ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ

Για την αντιμετώπιση όλων των προαναφερομένων προβλημάτων, θα πρέπει να επιλεγεί μια στρατηγική ολοκληρωμένης ανάπτυξης , η οποία θα αντιμετωπίζει την πολυδιάσπαση, θα ενισχύει την συνοχή, θα στοχεύει στην πλήρη απασχόληση και στην αύξηση του εισοδήματος , θα βελτιώνει την ελκυστικότητα της περιοχής, θα ενδυναμώνει την ανταγωνιστικότητα


ΤΙ ΠΡΟΤΕΙΝΕΤΑΙ

1. Η αντιμετώπιση της πολυδιάσπασης του γεωγραφικού χώρου, η ενίσχυση της συνοχής, επικοινωνίας και συνεργασίας. Ανάπτυξη σύγχρονων υποδομών.

Σε αυτές τις δράσεις περιλαμβάνονται οι οδικές ,οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις επιμέρους περιοχών, οι αναγκαίες υποδομές σε μαρίνες, η διαμόρφωση του θαλάσσιου μετώπου των οικισμών, οι αισθητικές αναβαθμίσεις ή αναπλάσεις, η ανάπτυξη μεταφορικών υπηρεσιών με νέα μέσα μεταφοράς (υδροπλάνα), η ανάπτυξη ευρυζωνικών δικτύων και εφαρμογών στις τοπικές οικονομίες, κλπ.

ΝΑ ΑΝΑΦΕΡΘΟΥΜΕ ΛΟΙΠΟΝ ΚΑΙ ΣΤΗ ΧΙΟ

Να θίξουμε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την ηπειρωτική Ελλάδα, την σύνδεση με τα υπόλοιπα νησιά, την επέκταση του αεροδρομίου και την, τελική ξεκάθαρη πρόταση, επιτέλους, των αρμοδίων για τις λιμενικές υποδομές στην ανατολική πλευρά της Χίου είτε με αναβάθμιση του υπάρχοντος λιμένα είτε κατασκευή νέου λιμένα.

Να θέσουμε θέμα λειτουργίας των χερσαίων εγκαταστάσεων στον λιμένα Μεστών και να ολοκληρωθούν τα αρδευτικά και υδρευτικά έργα της Χίου που καρκινοβατούν επί δεκαετίες.

2. Εμπλουτισμός της παραγωγικής βάσης και η βελτίωση της ποιότητας των προϊόντων και των υπηρεσιών – Δράσεις στήριξης της οικονομίας, της επιχειρηματικότητας και της απασχόλησης.
 
Δράσεις, όπως η ανάπτυξη εναλλακτικών μορφών τουρισμού (Πολιτισμικού και οικολογικού) και η ένταξη τους στο τουριστικό κύκλωμα, η ανάπτυξη επιχειρηματικών φυτωρίων επιχειρήσεων, που συνδέονται με το Πανεπιστήμιο, η στήριξη μικρών επιχειρήσεων παραδοσιακής παραγωγής, η υιοθέτηση προτύπων διαχείρισης της ποιότητας, η ανάπτυξη νέων μορφών υπηρεσιών και η ενίσχυση της καινοτομίας των επιχειρήσεων.

Να έλθουμε τώρα στη Χιακή πραγματικότητα: Πως θα αναπτύξει η Χίος τουρισμό, όταν ένα εισιτήριο μετ΄επιστροφής κοστίζει όσο ένας μισθός; Να δούμε επίσης ότι στη Χίο ελάχιστες επιχειρήσεις έχουν τύχει ευεργετικών πλεονεκτημάτων από διάφορα προγράμματα, και να πούμε ότι η γραφειοκρατία δεν έχει εξαλειφθεί.

3. Αύξηση της απασχόλησης και του εισοδήματος, κοινωνική συνοχή και βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων - Δράσεις βελτίωσης της ποιότητας ζωής

Οι δράσεις αυτές περιλαμβάνουν μια σειρά από παρεμβάσεις ή υπηρεσίες προς τους κατοίκους της περιοχής ,οι οποίες έχουν στόχο τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης και ποιότητας ζωής, της απασχόλησης και του εισοδήματος.

Να μιλήσουμε για την Αμανή; Αποκλεισμένα, ερημωμένα, εγκαταλελειμμένα χωριά, χωρίς ουσιαστική περίθαλψη οι κάτοικοι, χωρίς μέλλον οι νέοι, χωρίς τις στοιχειώδεις υποδομές

4. Προστασία και διαχείριση των φυσικών πόρων και η βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος - Δράσεις προστασίας και διαχείρισης του περιβάλλοντος

Σε αυτόν τον άξονα μπορούν να ενταχθούν δράσεις αντιμετώπισης και διαχείρισης των περιβαλλοντικών συνθηκών, καθώς και οι δράσεις που αφορούν τη χρήση εναλλακτικών πηγών ενέργειας και ανάπτυξη μεθόδων εξοικονόμησης ενέργειας.

Η καταστροφική πυρκαγιά του περασμένου Αυγούστου, έφερε στην επιφάνεια όλη την έλλειψη πολιτικής βούλησης και συντονισμού ώστε να συνειδητοποιήσουμε ότι θέλουμε πολύ δρόμο για μια ουσιαστική ανάπτυξη με γνώμονα το περιβάλλον. Οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας – με τον σεβασμό στο περιβάλλον,δεν έχουν τύχει καλής υποδοχής στη Χίο. Η τοπική κοινωνία παρακολουθεί αμήχανα

Προσπάθησα μέσα σε λίγα λεπτά να σας δώσω μια εικόνα για το τι γίνεται στη Χίο.

Συνεπώς το πολύ μεγάλο στοίχημα για όλους μας, εν όψη του αναπτυξιακού σχεδίου για την νέα περίοδο 2014 – 2020 είναι με την συνεργασία όλων και τον απόλυτο συντονισμό ενεργειών να σχεδιάσουμε, να συμπληρώσουμε και να ολοκληρώσουμε όλα εκείνα που δεν καταφέραμε μέχρι σήμερα, για να μπορέσουμε να δώσουμε όραμα και προοπτική στο παρόν και το μέλλον του τόπου μας, για να μπορέσουμε να ζήσουμε εδώ εμείς και παιδιά μας, αλλά και οι επόμενες γενιές.


Σταμάτης  Κάρμαντζης

Περιφ/κός Σύμβουλος Βορείου Αιγαίου