Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

EΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΕΡΕΝΣ ΚΟΥΪΚ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΒΑΘΕΩΣ ΣΑΜΟΥ



«ΑΛΛΟ ΕΝΑ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΤΟΥ ΠΡΑΣΙΝΟΥ ΠΑΡΑΚΡΑΤΟΥΣ ΞΕΣΠΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΣΤΗ ΣΑΜΟ. ΟΙ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΙ ΠΛΗΡΩΣΑΝ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗ Η ΟΠΟΙΑ ΤΩΡΑ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΤΕΑ»

Άλλο ένα σκάνδαλο στη Σάμο διερευνά ο Βουλευτής Επικρατείας Τέρενς Κουίκ. Και αυτό από το βαθύ πράσινο κράτος/παρακράτος.

Αφορά υδατοδεξαμενή που κατασκευάστηκε με χρήματα των φορολογουμένων και τώρα κρίνεται...κατεδαφιστέα!

Πιο συγκεκριμένα:

Εξηγήσεις για τις σοβαρές περιβαλλοντικές αλλοιώσεις που δημιουργήθηκαν από την κατασκευή παράνομης υδατοδεξαμενής στο Δήμο Βαθέως Σάμου, ζητά με Ερώτησή του από τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη, Εσωτερικών Ευριπίδη Στυλιανίδη, Οικονομίας Γιάννη Στουρνάρα και Υποδομών Κωνσταντίνο Χατζηδάκη, ο Βουλευτής Επικρατείας των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Τέρενς Κουίκ, υπό τη βουλευτική εποπτεία του οποίου βρίσκονται όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «στην προεκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αναφέρεται πουθενά ο τρόπος κατασκευής της νέας υδατοδεξαμενής, αφήνοντας την επί της ουσίας στη διάθεση του εργολάβου-εργοδότη».

Όλα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί πριν την έναρξη κατασκευής της υδατοδεξαμενής από  πολίτη της Σάμου, με  αναφορά του σε δυο επιστολές που εστάλησαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη.

Οι ανωτέρω επιστολές επιβεβαιώθηκαν με έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Σάμου προς την Περιφερειακή  Ενότητα, όπου κατόπιν της αντιπαράθεσης των τοπογραφικών διαγραμμάτων, της αρχικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και της Πράξης χαρακτηρισμού, διαπιστώθηκε ότι η έκταση στην οποία έχει κατασκευασθεί η δεξαμενή δεν είναι η ίδια στα δυο τοπογραφικά.

Τούτο σημαίνει ότι η υδατοδεξαμενή θα κριθεί κατεδαφιστέα.

«Γιατί ο φορέας του έργου δηλαδή ο Δήμος Σάμου δεν εξέδωσε τις προβλεπόμενες εκ της νομοθεσίας άδειες; Ποιος μηχανικός του Δήμου είχε ορισθεί υπεύθυνος για την  παρακολούθηση του έργου και ποια η ευθύνη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής που εποπτεύει την κατασκευή της υδατοδεξαμενής;» ερωτά τους αρμόδιους Υπουργούς ο Τέρενς Κουίκ και ζητά να κατατεθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία η έκθεση χαρακτηρισμού της υδατοδεξαμενής από τη Διεύθυνση Δασών Σάμου, η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ανωτέρω έργου και η έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης.

parliament logo
ΤΕΡΕΝΣ - ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΚΟΥΙΚ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙΑΣ - ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

ΕΡΩΤΗΣΗ ΚΑΙ ΑΙΤΗΣΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗΣ ΕΓΓΡΑΦΩΝ

ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:

ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ ΕΥΡΥΠΙΔΗ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ ΙΩΑΝΝΗ ΣΤΟΥΡΝΑΡΑ

ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ, ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑΣ, ΥΠΟΔΟΜΩΝ, ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ ΚΑΙ ΔΙΚΤΥΩΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΧΑΤΖΗΔΑΚΗ

ΑΓΡΟΤΙΚΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΚΑΙ ΤΡΟΦΙΜΩΝ ΑΘΑΝΑΣΙΟ ΤΣΑΥΤΑΡΗ

ΘΕΜΑ: ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΠΑΡΑΝΟΜΗΣ ΥΔΑΤΟΔΕΞΑΜΕΝΗΣ

κ.κ. Υπουργοί,

Με την απόφαση 31/2008 της πρώην Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Σάμου, εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντολογικοί όροι αντικατάστασης εσωτερικού δικτύου ύδρευσης πόλεως Σάμου του Δήμου Βαθέος Σάμου και η κατασκευή υδατοδεξαμενής.

Κατά τη διάρκεια του έργου διαπιστώθηκε ότι στο χώρο που θα κατασκευασθεί η υδατοδεξαμενή, δημιουργήθηκαν μη αναστρέψιμες και σοβαρές περιβαλλοντικές αλλοιώσεις.

Όπως αποκαλύπτει ο Πολιτευτής Σάμου των ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Δημοσιογράφος Γιώργος Γαρυφάλλου, «στην προεκτίμηση Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων δεν αναφέρεται πουθενά ο τρόπος κατασκευής των νέων υδατοδεξαμενών».

Άρα αφέθηκε ο τρόπος κατασκευής της υδατοδεξαμενής στη διάθεση του εργολάβου –εργοδότη σαν να μην υπάρχουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τον τρόπο που θα γίνει αυτή.

Στην απόφαση 31/2008 «Έγκριση περιβαλλοντικών όρων» πουθενά δεν γίνεται αναφορά για κατασκευή υδατοδεξαμενών και συνεπώς και έγκριση όρων κατασκευής της.

Απλώς μπορεί κανείς να υποθέσει τούτο από την περιγραφή του έργου.

Όλα τα παραπάνω είχαν επισημανθεί πριν την έναρξη κατασκευής της υδατοδεξαμενής από  πολίτη της Σάμου, με  αναφορά του σε δυο επιστολές που εστάλησαν στο γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Σάμου.

Η πρώτη (1η) στις 25 Αυγούστου 2011 με αρ.πρωτ.19458/3239 και η δεύτερη (2η) στις 28 Δεκεμβρίου 2011 με αρ.πρωτ.43430/5489.

Οι ανωτέρω επιστολές επιβεβαιώθηκαν με το από 27.4.2012  και με αρ.πρωτ.18213/540 έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Σάμου προς την Περιφερειακή  Ενότητα Σάμου, Τμήμα Περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με το παραπάνω έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Σάμου, κατόπιν της αντιπαράθεσης των τοπογραφικών διαγραμμάτων, της αρχικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και Πράξης χαρακτηρισμού, διαπιστώθηκε ότι η έκταση στην οποία έχει κατασκευασθεί η δεξαμενή δεν είναι η ίδια στα δυο τοπογραφικά.

Τούτο σημαίνει ότι η υδατοδεξαμενή θα κριθεί κατεδαφιστέα.

Κατόπιν τούτων, ερωτάσθε κ.κ. Υπουργοί:

1.Γιατί ο φορέας του έργου δηλαδή ο Δήμος Σάμου δεν εξέδωσε τις προβλεπόμενες εκ της νομοθεσίας άδειες;

2.Ποιος μηχανικός του Δήμου είχε ορισθεί υπεύθυνος για την
παρακολούθηση του έργου;

3.Ποια η ευθύνη της ενδιάμεσης διαχειριστικής αρχής που εποπτεύει το έργο;

Παρακαλώ να κατατεθούν στην Εθνική Αντιπροσωπεία:

1.Η έκθεση χαρακτηρισμού της υδατοδεξαμενής από τη Διεύθυνση Δασών Σάμου.

2.Η Μελέτη των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του ανωτέρω έργου.

3.Η έκθεση αυτοψίας που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Περιβάλλοντος της Περιφερειακής Ενότητας Σάμου.



Ο Ερωτών Βουλευτής



Τέρενς-Νικόλαος Κουίκ