Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

ΜΕΓΑΛΟΦΥΓΑΔΕΣ ΥΠΕΡΑΝΩ ΥΠΟΨΙΑΣ

Ρεπορτάζ: Παναγιώτης Βλαχουτσάκος

Τσάρκες στα στέκια του Πειραιά και της Αθήνας έκαναν τον προηγούμενο μήνα τα στελέχη του Σώματος Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος (ΣΔΟΕ), διαπιστώνοντας, για ακόμη μια φορά, ότι η φοροδιαφυγή καλά κρατεί. 

Στο στόχαστρο των «ράμπο» της ναυαρχίδας του Yπουργείου Οικονομικών μπήκαν ιδιοκτήτες εστιατορίων, δικηγόροι, αθλητικοί σύλλογοι αλλά και… ανεπάγγελτοι.

Δικηγόροι Αθηνών και Πειραιώς, στέλεχος  εταιρείας, οικονομολόγος και ανεπάγγελτοι στη φάκα του ΣΔΟΕ για απόκρυψη εκατομμυρίων ευρώΕνδεικτική είναι η περίπτωση ιδιοκτήτριας εστιατορίου στον Πειραιά η οποία, όπως αποδείχθηκε από τον έλεγχο του ΣΔΟΕ, το διάστημα 2005 - 2011 είχε «λησμονήσει» να δηλώσει στην εφορία περίπου 342.000 ευρώ, με αποτέλεσμα να καλείται πλέον να βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη. 

Την ίδια… τακτική ακολούθησε και στέλεχος εταιρείας που βρίσκεται στον Πειραιά. Από το 2005 μέχρι το 2012 δεν είχε δηλώσει κάτι παραπάνω από 1,5 εκατομμύριο ευρώ.

Επιπλέον, δικηγόρος ονόματι Α.Κ., του οποίου το γραφείο εδρεύει κοντά στο μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, κατά το χρονικό διάστημα 2000 - 2010 είχε αποκρύψει ποσό ύψους 605.000 ευρώ. Όπως εξήγησαν καλά ενημερωμένες πηγές στο zougla.gr, «πραγματοποιήθηκε έρευνα σε βάθος δεκαετίας και διαπιστώθηκε ότι ο δικηγόρος είχε αποκρύψει πάνω από 600.000 ευρώ. Το πρόστιμο που θα του επιβληθεί είναι ισόποσο».

Τα βήματα του παραπάνω νομικού ακολούθησε και ένας συνάδελφος του που διατηρεί γραφείο στην Αθήνα. Ο λόγος για τον Π.Α. ο οποίος το διάστημα 2000 - 2011 είχε αποκρύψει πάνω από 1.000.000 ευρώ!

Ανεπάγγελτοι με περιουσίες 
«μαμούθ»

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως παρουσιάζουν και οι… ανεπάγγελτοι που, όπως προέκυψε από την έρευνα του ΣΔΟΕ, διατηρούσαν περιουσίες που δεν συμβάδιζαν με την κατάσταση στην οποία ισχυρίζονταν ότι βρισκόντουσαν.

Ειδικότερα, από τους ελέγχους της Δίωξης εντοπίστηκε στο Παλαιό Φάληρο άτομο, το οποίο ενώ δήλωνε ανεπάγγελτο με μηδαμινό εισόδημα, είχε λάβει, χωρίς να δηλώσει στην εφορία, πάνω από 300.000 ευρώ. 

Παράλληλα, στην Αθήνα αυτή τη φορά, στα δίχτυα των ελεγκτών πιάστηκε μια ανεπάγγελτη η οποία είχε λάβει με τη μορφή δωρεάς 286.000 ευρώ, χωρίς ποτέ να τα αναφέρει στις φορολογικές Αρχές. 

Ο οικονομολόγος και η απόκρυψη 2,8 εκατ. ευρώ

Εκτός όμως από τους ανεπάγγελτους, στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ μπήκε και ένας οικονομολόγος με γραφείο στο κέντρο της Αθήνας. 

Μετά από έλεγχο που έγινε, τα στελέχη της Δίωξης διαπίστωσαν ότι αυτός μαζί με τον γιο του, το διάστημα 2000 - 2007 είχαν αποκρύψει περίπου 2,8 εκατομμύρια ευρώ με αποτέλεσμα να καλούνται τώρα να πληρώσουν ισόποσο πρόστιμο. 

Πολλά μέσα ενημέρωσης φιλοξένησαν απόψεις και συμβουλές του φιλέσπαχνου οικονομιλόγου για τους οικονομικά ασθενέστερους...

Εικονικά τιμολόγια 150 εκατ. ευρώ

Πολλές ήταν όμως και οι περιπτώσεις εικονικών τιμολογίων που ανιχνεύτηκαν κυρίως στη Θεσσαλονίκη. 

Ειδικότερα, στη συμπρωτεύουσα εντοπίστηκαν:

- Εταιρεία με υπηρεσίες ασφαλείας (Security) οι επικεφαλής της οποίας είχαν εκδώσει εικονικά τιμολόγια ύψους 408.000 ευρώ

- Αθλητικός σύλλογος ο οποίος είχε εκδώσει πλαστά τιμολόγια 410.000 ευρώ

- Εταιρεία τροφίμων η οποία είχε λάβει εικονικά τιμολόγια 962.000 ευρώ

Όσον αφορά στην Αθήνα, οι ελεγκτές έφτασαν στα ίχνη ιδιοκτήτριας εταιρείας εκτυπώσεων και διαφήμισης η οποία κατά τα έτη 2008 - 2010 είχε εκδώσει 636 εικονικά τιμολόγια ύψους 3,3 εκατομμυρίων ευρώ.

Τέλος, στο στόχαστρο του ΣΔΟΕ έχει μπει επιχείρηση πώλησης κινητών τηλεφώνων με έδρα την Αθήνα, οι ιδιοκτήτες της οποίας τα έτη 2007 - 2011 εξέδωσαν 525 εικονικά τιμολόγια, το ύψος των οποίων ξεπερνά τα 150 εκατομμύρια ευρώ!


zougla.gr