Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Alpha - Eurobank : ΔΩΣΤΕ ΜΑΣ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΧΡΗΜΑΤΑ

Αίτημα για τη χρηματοδότησή τους από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (Emergency Liquidity Assistance -ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος κατέθεσαν δύο από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες.

Η Eurobank και η Alpha Bank επιβεβαίωσαν τα όσα μετέδωσε νωρίτερα το Reuters για κατάθεση σχετικού αιτήματος στην ΤτΕ, υποστηρίζοντας ότι η ένταξή τους στη συγκεκριμένη χρηματοδοτική γραμμή αποτελεί μια προληπτική κίνηση, η οποία συνδέεται άμεσα με την έλλειψη ρευστού στην αγορά ως απόρροια των συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί την τρέχουσα χρονική περίοδο. Οικονομικοί αναλυτές δεν αποκλείουν και οι υπόλοιπες εγχώριες τράπεζες να ζητήσουν στήριξη από τον ELA μέσα στις επόμενες ημέρες.

Στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA) της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) απευθύνθηκαν η Alpha Bank και η EurobankΣύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, τα δυο πιστωτικά ιδρύματα δεν προτίθενται να κάνουν χρήση των κεφαλαίων που μπορούν να εξασφαλίσουν μέσω του ELA στο αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, καθώς διαθέτουν εχέγγυα για χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ. Πληροφορίες αναφέρουν πως το αίτημα αφορά στη χορήγηση ρευστότητας άνω των 5 δισ. ευρώ από τον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας. Λαμβάνοντας υπ' όψιν τα όσα συνέβησαν το 2012, όταν και η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τον ELA είχε ανέλθει στα 120 δισ. ευρώ περίπου, το συγκεκριμένο ποσό είναι μικρό.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει ζητήσει από τις διοικήσεις και των τεσσάρων συστημικών ομίλων να υποβάλλουν αίτημα για ενεργοποίηση της σχετικής βοήθειας, ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες που απαιτούνται και να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που απαιτηθεί η αξιοποίηση του μηχανισμού. Σημειώνεται ότι η προσφυγή στο ELA βαρύνεται με αρκετά μεγαλύτερο κόστος για τις τράπεζες και συγκεκριμένα με επιτόκιο 1,55% έναντι επιτοκίου 0,05%, με το οποίο προσφέρεται η βασική χρηματοδότηση από την ΕΚΤ.

Τα αιτήματα των τραπεζών θα συζητηθούν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης της ΕΚΤ την ερχόμενη εβδομάδα. Υπενθυμίζεται πως ο ELA ενεργοποιείται έπειτα από έγκριση της ΕΚΤ, ωστόσο βρίσκεται υπό την ευθύνη της ΤτΕ και τα κεφάλαιά του δίνονται μόνο σε βιώσιμα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα. Γι' αυτό και είναι απαραίτητη η παροχή σειράς εγγυήσεων.

Reuters: Δύο ελληνικές τράπεζες προσέφυγαν για χρηματοδότηση στον ELA

Νωρίτερα, αξιωματούχος της ΤτΕ είχε αναφέρει σε δηλώσεις του στο πρακτορείο Reuters ότι δύο ελληνικές τράπεζες ήταν έτοιμες να καταθέσουν αίτημα για τη χρηματοδότησή τους από τον ELA.

Βασικός παράγοντας αυτής της εξέλιξης αποτελεί ο περιορισμός ρευστότητας λόγω της εκλογικής αναμέτρησης της 25ης Ιανουαρίου και της παύσης των διαπραγματεύσεων με την τρόικα. Ο αξιωματούχος δεν κατονόμασε τις τράπεζες και το ποσό που ζήτησαν.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια χρονική συγκυρία κατά την οποία κορυφώνεται η κόντρα ανάμεσα σε Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ για τη ρευστότητα των τραπεζών και τη διαπραγμάτευση με την τρόικα, ενώ ήδη η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ξεκαθαρίσει πως δεν πρόκειται να παρέχει «ζεστό» χρήμα σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα χωρών που αρνούνται να συνεχίσουν το συμφωνηθέν πρόγραμμα δημοσιονομικής εξυγίανσης.

zougla.gr