Παρασκευή 16 Ιανουαρίου 2015

Πόσο θα κοστίσουν οι εκλογές – Ποιες οι μέχρι στιγμής δαπάνες του ΥΠΕΣ


Στη δεδομένη περίοδο λιτότητας οι επικείμενες κρίσιμες για τον τόπο βουλευτικές εκλογές, οι οποίες προετοιμάζονται με εντατικούς ρυθμούς, επιχειρούνται να ολοκληρωθούν από πλευράς κυβέρνησης με το χαμηλότερο δυνατό κόστος. Χαρακτηριστικές είναι πληροφορίες που θέλουν τον υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, Μιχάλη Θεοχαρίδη, να υλοποιεί εισήγηση συνεργάτη του στο υπουργείο, να μην πραγματοποιηθεί καμπάνια που θα γνωστοποιεί τις εκλογές, με το σκεπτικό ότι ήδη οι πολίτες γνωρίζουν ότι οι κάλπες θα ανοίξουν στις 25 Ιανουαρίου και με στόχο να εξοικονομήση περί τα 1,3 εκατ. ευρώ, όσο δηλαδή κόστισε και η σχετική καμπάνια στις εκλογές του 2012.
Αν και το κονδύλι που έχει εγκριθεί από το υπουργείο Οικονομικών αγγίζει τα 45 εκατ. ευρώ, στελέχη του ΥΠΕΣ υπολογίζουν ότι το κόστος των προσεχών βουλευτικών εκλογών θα είναι χαμηλότερο συγκριτικά με το αντίστοιχο των αυτοδιοικητικών του Μαΐου, οπότε δαπανήθηκαν 42,7 εκατ. ευρώ. Μέχρι στιγμής, ακριβής προϋπολογισμός δεν έχει καταρτιστεί, ωστόσο λαμβάνεται υπόψη ότι θα είναι λιγότεροι οι εκλογικοί αντιπρόσωποι καθώς ο αριθμός των εκλογικών τμημάτων θα είναι μικρότερος κατά 19.400 και, ακόμη, θα χρειαστεί προμήθεια καλπών οι οποίες στην προηγούμενη τριπλή εκλογική αναμέτρηση είχαν κοστίσει 3,2 εκατ. ευρώ και παραβάν που επίσης κόστισαν 1,5 εκατ. ευρώ.
Οι μέχρι στιγμής δαπάνες
Οι δύο πρώτες αποφάσεις του ΥΠΕΣ για τις εκλογικές δαπάνες, αφορούσαν 5,5 εκατ. ευρώ. Με την πρώτη απόφαση εγκρίθηκε ποσό ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για τη δέσμευση πίστωσης ύψους 1,5 εκατ. ευρώ για «χορήγηση ειδικής εκλογικής αποζημίωσης στους λειτουργούς και υπαλλήλους που αποδεδειγμένα απασχολούνται με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή των επερχόμενων Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015, ενώ με τη δεύτερη απόφαση εγκρίθηκε ποσό 4 εκατ. ευρώ για «προμήθεια υλικών και υπηρεσιών για τη διενέργεια των επικείμενων Βουλευτικών εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015».
Στη συνέχεια εγκρίθηκε το ποσό των 180.000 ευρώ για «την πρόσληψη πενήντα (50) ατόμων (ΥΕ εργατών) με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για τις ανάγκες διενέργειας των επικείμενων Βουλευτικων εκλογών της 25ης Ιανουαρίου 2015».
Ακολούθως, το ποσό 254.118 ευρώ δεσμεύθηκε για την προμήθεια 13 εκατ. εκλογικών φακέλων,1.452.356,33 ευρώ δεσμεύθηκαν για την προμήθεια 45.000 δεσμίδων χαρτιού ψηφοδελτίων και 16.254,45 ευρώ την προμήθεια 35.000 εκλογικών σάκων. Ακόμη, η μίσθωση ιδιωτικών φορτηγών για τη μεταφορά υλικού, κόστισε 54.120 ευρώ.
Τα παραπάνω μέχρι στιγμής δεν ξεπερνούν τα 7,5 εκατ. ευρώ.
Οι μελλοντικές δαπάνες
Το μεγαλύτερο τμήμα των δαπανών των εκλογών αναμένεται να καταβληθεί για τις εκλογικές αποζημιώσεις των υπαλλήλων που θα εργαστούν για την προετοιμασία και τη διενέργεια των εκλογών (το σύνολο για υπαλλήλους υπουργείων Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, περιφερειών και δήμων έφτασε στις εκλογές του 2012 τα 24 εκατ. ευρώ) και κυρίως των δικαστικών αντιπροσώπων, που στις βουλευτικές εκλογές του 2012 (Μαΐου και Ιουνίου) έφτασαν τα 38 εκατ. ευρώ.
Αδιευκρίνιστο, όμως, παραμένει το τι θα γίνει με τους υπαλλήλους των δήμων (περίπου 30.000 άτομα), με την ΠΟΕ-ΟΤΑ να έχει προκηρύξει απεργία-αποχή για τις ημέρες των εκλογών. Οι περισσότεροι δεν έχουν λάβει ακόμη την εκλογική αποζημίωση των προηγούμενων εκλογών του 2014, και ανά περιπτώσεις τις αποζημιώσεις των εκλογών του Μαΐου του 2012, καθώς η εφορία έχει δεσμεύσει για οφειλές τα χρήματα των δήμων.


aftodioikisi.gr