Τραγική η συμβολή του πρώην Υπ. ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε χθες με μεγάλη πλειοψηφία (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλδημοκράτες και Φιλελεύθεροι) μια συμφωνία για ένα νέο σύστημα για την έγκριση των γενετικά τροποποιημένων οργανισμών (ΓΤΟ) στην ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Πράσινοι καταψήφισαν το νέο καθεστώς, καθώς θα επανεθνικοποιήσει τις αποφάσεις σχετικά με την καλλιέργεια ΓΤΟ, αντί της μεταρρύθμισης της διαδικασίας εκτίμησης κινδύνου η οποία χρειάζεται επειγόντως.
Αν και αρκετοί στο περιβαλλοντικό κίνημα καλωσορίζουν τις νέες δυνατότητες που παρέχονται στα κράτη-μέλη για να απαγορεύσουν την καλλιέργεια ΓΤΟ εάν το επιλέξουν, το σύστημα που εγκρίθηκε σήμερα αποτυγχάνει να τους δώσει μια νομικά στεγανή βάση για κάτι τέτοιο. Εξάλλου, είναι αδήριτη η ανάγκη μεταρρύθμισης της διαδικασίας της ΕΕ για την έγκριση των ΓΤΟ. Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτή άλλο η σημερινή κατάσταση, στην οποία οι άδειες εγκρίνονται παρά την εσφαλμένη αξιολόγηση των κινδύνων και τη συνεπή αντίθεση της πλειοψηφίας των κρατών μελών της ΕΕ στο Συμβούλιο και μια τεράστια πλειοψηφία των πολιτών της ΕΕ. Η απάντηση σε αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να είναι ένα πάρε-δώσε της ευκολότερης κυκλοφορίας των ΓΤΟ με ευκολότερες εθνικές απαγορεύσεις. Αυτή η συμφωνία ενέχει τον κίνδυνο τελικά να ανοίξει την πόρτα των ΓΤΟ σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Ο Μιχάλης Τρεμόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η νέα απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου είναι απαράδεκτη, καθώς μπορεί να αποδειχτεί "Δούρειος ίππος" για τη είσοδο των μεταλλαγμένων στην ΕΕ, όπως άλλωστε προωθήθηκε από τον πρώην Υπουργό ΠΕΚΑ κ. Μανιάτη κατά την Ελληνική Προεδρία της ΕΕ. Η χώρα μας πρέπει να μείνει ελεύθερη από μεταλλαγμένα και γι’ αυτό θα εργαστούμε στα πλαίσια της συνεργασίας μας με τον ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, το ζήτημα έχει πανευρωπαϊκή σημασία και το βασικό που πρέπει να αλλάξει είναι η Ευρωπαϊκή διαδικασία έγκρισης ΓΤΟ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα προσπαθήσουμε και με τους φίλους μας στο Ευρωπαϊκό Πράσινο Κόμμα, καθώς ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ είχε υποσχεθεί ότι η διαδικασία έγκρισης της ΕΕ θα μεταρρυθμιστεί ώστε να αντανακλά τη συνεπή δημοκρατική αντίθεση των Ευρωπαίων πολιτών στους ΓΤΟ».