Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΤΑ ΜΥΣΤΙΚΑ ΤΟΥ ΓΑΛΑΖΙΟΥ ΒΑΛΤΟΥ ...

Ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης κέρδισε τον πρώτο γύρο στο παιχνίδι της διαδοχής. Η Πολιτική Γραμματεία επιβεβαίωσε ότι αυτός θα είναι ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μέχρι την άνοιξη του 2016, όταν θα δρομολογηθούν οι διαδικασίες για την εκλογή νέου προέδρου από τη βάση. Ο κ. Μεϊμαράκης, έχοντας τη στήριξη του Κ. Καραμανλή και του Α. Σαμαρά, κατάφερε να διασφαλίσει την καρέκλα του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης επειδή οι δελφίνοι δεν είχαν προλάβει να οργανωθούν και επειδή βασανίζονται από το φόβο εκλογών το φθινόπωρο.
Κανείς από τους ενδιαφερόμενους για την ηγεσία δεν έχει την αυτοπεποίθηση και το θάρρος να πάρει πάνω του την προεκλογική προσπάθεια προς μια ήττα που διαφαίνεται ως βέβαιη, εφόσον στηθούν κάλπες τον Σεπτέμβριο ή τον Οκτώβριο, κάτι που η ΝΔ δεν θέλει αλλά και δεν μπορεί να αποφύγει, εφόσον το αποφασίσει ο Α. Τσίπρας. Οπως όλα δείχνουν, σε περίπτωση εκλογών το φθινόπωρο, προτιμούν να δοκιμαστεί ο “μεταβατικός” Ευ. Μειμαράκης και να κινηθούν αμέσως μετά - ανάλογα με το αποτέλεσμα. Γιατί αν η ΝΔ έμενε στο ποσοστό που πήρε τον Ιανουάριο ή κινηθεί πάνω από αυτό, είναι σαφές ότι ο Ευ. Μεϊμαράκης θα διεκδικήσει να παραμείνει πρόεδρος του κόμματός του. Αν περάσει κάτω από τον πήχυ, δύσκολα θα πάρει μέρος στην κούρσα της διαδοχής που θα ξεκινήσει αμέσως μετά και για την οποία υπάρχουν ήδη αρκετοί ενδιαφερόμενοι.
Με βάση τις μέχρι στιγμής ενδείξεις, τα πρόσωπα που έχουν αποφασίσει να διεκδικήσουν την ηγεσία είναι οι Μάκης Βορίδης, Νίκος Δένδιας, Ολγα Κεφαλογιάννη, Κυριάκος Μητσοτάκης, χωρίς να αποκλείονται νεότεροι, όπως ο Μιλιτάδης Βαρβιτσιώτης-Βασίλης Κικίλιας, και με ανοιχτό το ενδεχόμενο συμμετοχής εξωκοινοβουλευτικών όπως ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απ. Τζιτζικώστας, ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώσας Μπακογιάννης, ο δήμαρχος Γλυφάδας Γ. Παπανικολάου.
Μια γρήγορη ματιά στη λίστα των δελφίνων αρκεί για να διαπιστώσει κανείς ότι τα τζάκια και οι βαρωνείες εξακολουθούν να καθορίζουν τον τρόπο λειτουργίας της Νέας Δημοκρατίας που αντιμετωπίζει -πέρα από όλα τα άλλα- σοβαρά οικονομικά προβλήματα λόγω του υπερδανεισμού των τελευταίων δεκαετιών και της κακής διαχείρισης της κρατικής επιχορήγησης.
Ενα από τα πιο ενδιαφέροντα ερωτήματα εσωκομματικού ενδιαφέροντος είναι τι θα κάνει ο Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος ο οποίος δεν έχει κρύψει τις φιλοδοξίες του και διατηρεί υψηλή δημοτικότητα. Καθοριστική για την έκβαση της μάχης διαδοχής θα είναι η στάση που θα κρατήσει ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής ο οποίος εξακολουθεί να είναι το “μυθικό πρόσωπο” της ελληνικής κεντροδεξιάς και η αιώνια εφεδρεία. Αυτός, είναι, άλλωστε, ο λόγος για τον οποίο ο Ευ. Μεϊμαράκης κατεβάζει την ατζέντα του “μεσαίου δρόμου”, ώστε να ανακληθούν οι μήνες του “μεσαίο χώρου” που ήταν το δόγμα Καραμανλή τον καιρό της πρωθυπουργίας του.
Μιλώντας για το “μεταρρυθμιστικό κοινωνικό κέντρο” ο πρόεδρος της ΝΔ μετακινεί την εσωκομματική αντιπαράθεση γύρω από το ιδεολογικό στίγμα, πόσο κέντρο και πόσο δεξιά, ανοίγοντας μέτωπο με τους προερχόμενους από τον ΛΑΟΣ Βορίδη και Αδωνι. Η ατζέντα αυτή δυσκολεύει τους άλλους παίκτες, γιατί Δένδιας, Μητσοτάκης και Κεφαλογιάννη αυτοπροσδιορίζονται ως μεταρρυθμιστές και μετριοπαθείς, δηλαδή κινούνται στα νερά όπου ήδη έχει απλωθεί ο Ευ. Μεϊμαράκης, ενώ δύσκολα θα μπορέσουν να αναδειχτούν οι μεταξύ τους διαφορές. Από άποψη δημοτικότητας είναι σαφές ότι υπερέχει η πρώην υπουργός Τουρισμού, χωρίς να είναι βέβαιο ότι αρκεί μόνο αυτό για να αποκτήσει, στην τελική ευθεία, το προβάδισμα.




tvxs.gr