Ένα μυστικό και άτυπο δείπνο, το οποίο κρατήθηκε μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας, παρέθεσε ο Μάριο Ντράγκι, με προσκεκλημένους κεντρικούς τραπεζίτες της ευρωζώνης.
Κατά τη διάρκεια του δείπνου υπήρξαν φωνές που ζητούσαν να γίνει κούρεμα προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζώνΤο δείπνο αυτό, ως φαίνεται, κατέστη καταλυτικό για το μέλλον του ελληνικού πιστωτικού συστήματος και των καταθέσεων, καθώς στο τραπέζι τέθηκε το ζήτημα του bail in (σ.σ.: κούρεμα καταθέσεων).
Κατά τη διάρκεια του δείπνου υπήρξαν φωνές που ζητούσαν να γίνει κούρεμα προκειμένου να καλυφθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών.
Στο σημείο αυτό, μείζονος σημασίας απεδείχθη η παρέμβαση-εισήγηση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, ο οποίος, σύμφωνα με την «Ημερησία», ξεκαθάρισε πως «δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα καταθέσεων των Ελλήνων». «Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα των 100.000 ευρώ είτε για μεγαλύτερα» φέρεται να είπε ο ίδιος.
Ο κ. Ντράγκι προέβη στην κίνηση αυτή αναλογιζόμενος τις συνέπειες που θα είχε ένα τέτοιο «ψαλίδι» στην ισορροπία του -ήδη κλονισμένου- πιστωτικού συστήματος της Ελλάδας.
Το παρασκήνιο της συζήτησης και το κρυφό σχέδιο
Ο κ. Ντράγκι είπε όχι στην επιβολή ενός «κυπριακού μοντέλου» στην Ελλάδα, το οποίο ένθερμα υποστήριζαν ορισμένοι τραπεζίτες.
Οι ίδιοι ζητούσαν επίμονα να μην υπάρξει περαιτέρω «ευελιξία» απέναντι στη χώρα μας. Σε περίπτωση, έλεγαν, που οι κεφαλαιακές ανάγκες ξεπεράσουν τα 25 δισ. ευρώ (σ.σ. ποσό που είχε προβλεφθεί στο παρελθόν για την κάλυψη των αναγκών των ελληνικών πιστωτικών ιδρυμάτων) η κάνουλα θα έπρεπε να κλείσει και οι ανάγκες να καλυφθούν με ίδια μέσα, δηλαδή με bail in.
«Δεν είναι δυνατόν να κουρέψουμε τις καταθέσεις των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα. Πρόκειται για πράξη άκρως πατριωτική, η οποία δεν πρέπει να τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία» φέρεται να ήταν η απάντηση του Ευρωπαίου κεντρικού τραπεζίτη.
Τελικά φαίνεται πως επικράτησε η λογική και οι τραπεζίτες σχεδόν ομόφωνα τάχθηκαν υπέρ της εισήγησης Ντράγκι.
Σχετικά με το ζήτημα της ανακεφαλαιοποίησης, η ΕΚΤ εκπόνησε ένα σχέδιο που επιγραμματικά περιλαμβάνει τα εξής:
-Θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των stress tests του Αυγούστου.
-Οι καταθέτες δεν θα επιβαρυνθούν καθόλου.
Για την ανακεφαλαιοποίηση, τα πιστωτικά ιδρύματα καλούνται να δώσουν σκληρή μάχη, με στόχο να επιστρέψουν τα χρήματα που τις τελευταίες εβδομάδες βγήκαν στο εξωτερικό και ακολούθως να ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την εξυπηρέτηση δανείων και λοιπών οφειλών.
zougla.gr