Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

ΤΙ ΑΛΛΑΖΕΙ ΣΤΟ ΟΡΙΟ ΑΝΑΛΗΨΕΩΝ



Αλλάζει εκ νέου από σήμερα το καθεστώς των τραπεζικών αναλήψεων, και τα πιστωτικά ιδρύματα εφιστούν την προσοχή των καταθετών προς αποφυγή λαθών.

Πλέον θα ισχύει ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ή 420 ευρώ συνολικά, έως το Σάββατο 1η ΑυγούστουΈως χθες Παρασκευή οι πολίτες που δεν έκαναν ανάληψη όλη την εβδομάδα μπορούσαν να βγάλουν σωρευτικά έως 300 ευρώ. Από σήμερα όμως και για κάθε εβδομάδα από εδώ και στο εξής το όριο ανάληψης ανεβαίνει στα 420 ευρώ. Μπορεί κάποιος να παίρνει 60 ευρώ την ημέρα ή 420 ευρώ κάθε Σάββατο.

Έτσι πλέον θα ισχύει ημερήσιο όριο ανάληψης 60 ευρώ ή 420 ευρώ συνολικά, έως το Σάββατο 1η Αυγούστου.

Διευκρινίζεται ότι το όριο ανάληψης παραμένει στα 60 ευρώ, αλλά αν δεν πάει κάποιος την πρώτη ημέρα έχει δικαίωμα ανάληψης 120 ευρώ τη δεύτερη ημέρα (Κυριακή) ή, αν και πάλι δεν πάει, 180 ευρώ την επόμενη (δηλαδή τη Δευτέρα) ή 240 τη μεθεπόμενη (την Τρίτη) και ούτω καθεξής.

Σε διαφορετική περίπτωση οι καταθέτες θα μπορούν να παίρνουν μαζεμένα τα 420 ευρώ μέχρι τα μεσάνυχτα κάθε Παρασκευής.

Ποιοι μπορούν να κάνουν αναλήψεις έως 50.000 ευρώ - Άλλες ρυθμίσεις
Με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών και τη σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, επιχειρείται να δοθεί μια ανάσα στην οικονομική ασφυξία την οποία έχουν υποστεί οι επιχειρήσεις.

Συγκεκριμένα, μεταξύ άλλων προβλέπεται όριο αναλήψεων 50.000 ευρώ για ναυτιλιακές εταιρείες και άλλες επιχειρήσεις, μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό, κ.ά.

Αναλυτικά:

• Οι εγκρίσεις εισροών-εκροών κεφαλαίων από το εξωτερικό και ανάληψης μετρητών δίδονται από τις τράπεζες. Συγκεκριμένες αποφάσεις αναμένονται από τις διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων.

• Επιτρέπεται η μεταφορά χαρτονομισμάτων σε ευρώ ή σε ξένο νόμισμα έως 2.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά ταξίδι στο εξωτερικό. Από τον συγκεκριμένο περιορισμό εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι εξωτερικού.

• Επιτρέπεται η ανάληψη από τραπεζικό λογαριασμό και η μεταφορά στο εξωτερικό μετρητών έως 2.000 ευρώ για έναν συνοδό προσώπου που μεταβαίνει στο εξωτερικό για νοσηλεία.

• Οι ναυτιλιακές εταιρίες μπορούν να πραγματοποιούν και αναλήψεις μετρητών έως 50.000 ευρώ την ημέρα.

• Με απόφαση της Επιτροπής Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών μπορεί να πραγματοποιούνται αναλήψεις και να ορίζεται όριο ποσού ανάληψης μετρητών ανά ημέρα και για άλλους κλάδους επιχειρήσεων.




zougla.gr