Σάββατο 25 Ιουλίου 2015

Η ΤΡΟΪΚΑ ΧΑΛΑΡΩΝΕΙ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΝΟΜΙΚΟΥΣ ΣΤΟΧΟΥΣ

Η τρόικα χαλαρώνει τους δημοσιονομικούς στόχους

Η τρόικα προσανατολίζεται σε αισθητή χαλάρωση των συμπεφωνημένων όρων, θεωρώντας στο μεταξύ τους δημοσιονομικούς στόχους που έχουν τεθεί ουτοπικούς, αναφέρει στην αυριανή του έκδοση το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel.

Η τριμερής θεωρεί τους στόχους ουτοπικούς επειδή το τελευταίο διάστημα η κατάσταση της ελληνικής οικονομίας έχει επιδεινωθεί σημαντικά. Έτσι λοιπόν εκτιμάται ότι ο στόχος για την επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 1% επί του ΑΕΠ την τρέχουσα χρονιά δεν μπορεί να επιτευχθεί και προφανώς θα αναπροσαρμοστεί. Και τις επόμενες χρονιές όμως η τρόικα θα δεχθεί χαμηλότερα από τα προβλεπόμενα πλεονάσματα, επειδή δεν θέλει να προκαλέσει ακόμη μεγαλύτερη ύφεση. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του γερμανικού περιοδικού, ο στόχος για το 2016 θα διαμορφωθεί στο 1%, έναντι 2% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο ενώ και για το 2017 θα τεθεί χαμηλότερος στόχος από το 3% που είχε αρχικώς προβλεφθεί. Ανοιχτό παραμένει τι θα γίνει με το πρωτογενές πλεόνασμα του 2018 όπου ο στόχος έχει τεθεί στο 3,5%.
Πάντως, όπως σημειώνει το Spiegel, η δημοσιονομική αυτή «έκπτωση» θέτει εν αμφιβόλω τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, την οποία το ΔΝΤ θεωρεί βασική προϋπόθεση για να συμμετάσχει στη νέα βοήθεια. Επομένως η χαλάρωση των όρων, συμπεραίνει το περιοδικό, αναμένεται να τροφοδοτήσει τη συζήτηση για το εάν τελικά η Ελλάδα χρειάζεται ένα κλασικό κούρεμα και όχι απλώς μια αναδιάρθρωση του χρέους.
Χρεοκοπία «βλέπουν» οι περισσότεροι Γερμανοί
H συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι και με τη νέα βοήθεια η Ελλάδα δεν θα αποφύγει μακροπρόθεσμα τη χρεοκοπία 
  H συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων πιστεύει ότι και με τη νέα βοήθεια η Ελλάδα δεν θα αποφύγει μακροπρόθεσμα τη χρεοκοπία
Στο νέο βαρόμετρο του ZDF η πλειονότητα των Γερμανών τάσσεται και πάλι υπέρ της παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ. Ενώ στις αρχές Ιουλίου το 52% προτιμούσε την έξοδο της χώρας από το κοινό νόμισμα, πλέον το ποσοστό έχει υποχωρήσει στο 45%, με το 50% να τάσσεται πλέον υπέρ της παραμονής. Το νέο πακέτο στήριξης πάντως φαίνεται να διχάζει τους Γερμανούς: το 48% το θεωρούν μάλλον καλό, ενώ το 49% μάλλον κακό. Πάντως η συντριπτική πλειονότητα των ερωτηθέντων, και συγκεκριμένα το 71%, πιστεύουν ότι και με τη νέα βοήθεια η Ελλάδα δεν θα αποφύγει μακροπρόθεσμα τη χρεοκοπία.
Την ίδια ώρα το 22% χαρακτηρίζει τα συμπεφωνημένα μέτρα περικοπών και μεταρρυθμίσεων πολύ σκληρά, το 50% τα θεωρεί σωστά ενώ το 20% όχι αρκετά σκληρά.
Ικανοποιημένοι είναι πάντως οι περισσότεροι Γερμανοί με το έργο του υπ. Οικονομικών. Το 74% πιστεύουν ότι ο Β. Σόιμπλε κάνει καλά τη δουλειά του. Αντίθετη άποψη έχει το 19%. Θετικά αξιολογεί το έργο της καγκελαρίου Α. Μέρκελ το 62% των ερωτηθέντων ενώ αρνητικά το 31%.
Πηγή:Κώστας Συμεωνίδης (Spiegel, ZDF)