Δευτέρα 7 Ιουλίου 2014

Ξεκίνησε το «παιχνίδι» για το νέο πρόεδρο της ΚΕΔΕ – Τα ονόματα και οι ισορροπίες


To νέο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στους δήμους μετά τις εκλογές του Μαΐου διαμορφώνει και νέες ισορροπίες για τον έλεγχο των 13 Περιφερειακών Ενώσεων (ΠΕΔ) αλλά κυρίως της ΚΕΔΕ. Η, σχεδόν, μονοκρατορία του ΠΑΣΟΚ το 2010 όταν είχε εκλέξει πάνω από 170 δημάρχους και ως εκ τούτου τις 11 στις 13 ΠΕΔ (μόνο η Πελοπόννησος και τα Ιόνια είχαν προέδρους από τη ΝΔ) και, βεβαίως, 16+1 (σ.σ. ο Γ. Καμίνης ως δήμαρχος Αθηναίων συμμετέχει ex officio) από τα 31 μέλη του δημοτικού συμβουλίου της ΚΕΔΕ, έχει λάβει οριστικά τέλος. Πρώτη δύναμη σε αυτές τις εκλογές αναδείχθηκε η ΝΔ με 140 έως 150 δημάρχους, οι (πρώην) ΠΑΣΟΚ δήμαρχοι μετά δυσκολίας φτάνουν του 50 με 60, 20 έως 30 δήμαρχοι είναι συμπαθούντες τον ΣΥΡΙΖΑ, 4 είναι οι στηριζόμενοι από το ΚΚΕ, δύο δημάρχους εξέλεξε η συμμαχία ΝΔ-ΔΗΜΑΡ (Ηράκλειο και Νίκαια-Ρέντη), ενώ η ΔΗΜΑΡ μόνη της εξέλεξε έναν δήμαρχο (Χανιά), όπως και οι ΑΝΕΛ (Λέσβος). Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι οι ανεξάρτητοι δήμαρχοι φτάνουν τους 80 έως 90.
Με τα δεδομένα αυτά, η ΝΔ είναι δύσκολο μόνη της να μπορέσει να έχει πλειοψηφία στο συνέδριο της ΚΕΔΕ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί τον Οκτώβριο-Νοέμβριο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς η παράταξη της ΝΔ θα εκλέξει 220 με 230 συνέδρους σε σύνολο 500, με αποτέλεσμα να εκλέξει στο διοικητικό συμβούλιο της ΚΕΔΕ που εκλέγει τον πρόεδρο 13 με 14 από τα 31 μέλη, με αποτέλεσμα να χρειάζεται τις ψήφους του ΠΑΣΟΚ.
Ποια όμως είναι τα ονόματα που «παίζουν» για την προεδρία της ΚΕΔΕ:
Από την πλευρά της ΝΔ ο σημερινός επικεφαλής (απερχόμενος) δήμαρχος Λαρισαίων Κώστας Τζανακούλης αποχωρεί και οι ενδιαφερόμενοι μέχρι στιγμής είναι δύο:
-Ο δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης: Λάζαρος Κυρίζογλου που είναι σήμερα μέλος του δ.σ. της ΚΕΔΕ και διαθέτει πολύ ισχυρή ομάδα στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Μακεδονία και την Ήπειρο
-Ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας Γιώργος Πατούλης, ο οποίος στηρίζεται κυρίως στις επικοινωνιακές του ικανότητες και λιγότερο σε μία ισχυρή ομάδα δημάρχων
Το ίδιο σκηνικό επικρατεί και στο ΠΑΣΟΚ με τον σημερινό πρόεδρο Κώστα Ασκούνη που «κατοχύρωσε» την προεδρία της ΕΕΤΑΑ να αποχωρεί και δύο μέλη του δ.σ. να διεκδικούν την θέση του «αρχηγού» και ως εκ τούτου την προεδρία της ΚΕΔΕ. Πρόκειται για τους:
-Γενικό Γραμματέα της ΚΕΔΕ και δήμαρχο Αμφιλοχίας Απόστολο Κοιμήση που ελπίζει ότι θα στηριχθεί από την Χαριλάου Τρικούπη καθότι εμφανίζεται ως «βενιζελικός» και δηλώνει «φίλος» του Πάρι Κουκουλόπουλου
-Δήμαρχο Νεάπολης-Συκεών Σίμο Δανιηλίδη που εκλέγεται στην περιοχή του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Β. Βενιζέλου και διαθέτει ομάδα υποστηριχτών στη Βόρεια Ελλάδα.
Σε κάθε περίπτωση σημαντικό ρόλο την τελική επιλογή θα παίξει ο απερχόμενος Κώστας Ασκούνης που προς το παρόν κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Να σημειωθεί ότι το 2010 ο κ. Κοιμήσης ήταν εσωκομματικός αντίπαλος του Κ. Ασκούνη για την προεδρία στην ΚΕΔΕ και η κόντρα τους ήταν μεγάλη αλλά λίγους μήνες μετά την εκλογή του οι δυο τους «τα βρήκαν» σε όλα.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ που αφενός διαθέτει μικρή ομάδα και αφετέρου πλην του δημάρχου Νέας ΙωνίαςΗρακλή Γκότση, όλοι οι υπόλοιποι είναι νεοεκλεγέντες δεν υπάρχει κάποιος που να έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Κάποιοι ωστόσο λένε ότι πλην του κ. Γκότση «παίζει» το όνομα του νέου δημάρχου Αιγάλεω Δημήτρη Μπίρμπα που είναι και εργαζόμενος στην ΚΕΔΕ.
Όμως πλην των κομματικών, υπάρχουν και υποψήφιοι για την προεδρία της ΚΕΔΕ που δηλώνουν ότι δεν θέλουν να στηριχθούν από κάποιο κόμμα αλλά να κατέβουν ως ανεξάρτητοι. Πρόκειται για τους:
-Γιώργο Καμίνη, που ενδιαφερόταν και το 2010 αλλά τότε του είχει «κόψει» το δρόμο ο «κομματικός» Κώστας Ασκούνης. Να σημειωθεί ότι πριν από το 2006 ο εκάστοτε δήμαρχος Αθηναίων ήταν ex officio πρόεδρος της ΚΕΔΕ, αλλά μετά είναι απλώς ex officio το 31ο μέλος του διοικητικού συμβουλίου.
-Δημήτρη Στεργίου, που επανεξελέγη δήμαρχος Πεντέλης χωρίς κομματική στήριξη και διαθέτει ομάδα δημάρχων που τον στηρίζουν τόσο από τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ όσο και από τους ανεξάρτητους
-Γιώργο Ιωακειμίδη, που είναι στέλεχος της ΔΗΜΑΡ και επανεξελέγη δήμαρχος Νίκαιας-Ρέντη με τη στήριξη της ΔΗΜΑΡ και της ΝΔ.


aftodioikisi.gr