Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

AITHMA ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΓΟΡΑΣ ΖΩΟΤΡΟΦΩΝ ΣΕ ΠΛΗΓΕΝΤΕΣ ΧΙΩΤΕΣ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ


ΠΡΟΣ :

1. κ. Κ. Σκανδαλίδη – Υπουργό Αγροτικής ανάπτυξης & Τροφίμων





Αξιότιμε κ. Υπουργέ
Μετά την καταστρεπτική πυρκαγιά της 26-08-2011 στην περιοχή Φυτών-Κηπουριών (Βόρεια Χίος) και συνάντηση που είχαμε με το Σύλλογο Ποιμένων Χίου, σας γνωρίζουμε τα εξής:
Από την πυρκαγιά αυτή κάηκαν μεγάλες βοσκήσιμες εκτάσεις. Σε σχετικές επαφές με τον ΕΛΓΑ πληροφορηθήκαμε ότι δεν προβλέπεται η δυνατότητα καταβολής αποζημιώσεων στους ποιμένες της περιοχής για την βοσκήσιμη έκταση.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσαν οι Υπηρεσίες μας από τους κτηνοτρόφους, στην περιοχή που κάηκε, καταγράφονται (σύμφωνα με τα μητρώα) πέντε χιλιάδες εκατό αιγοπρόβατα ( 5100 ). Απώλειες ζωικού κεφαλαίου δεν καταγράφονται, εκτός μίας περίπτωσης με 20 ζώα.
Αίτημα των κτηνοτρόφων της περιοχής, είναι η δυνατότητα χορήγησης ζωοτροφών για την αντιμετώπιση των αναγκών συντήρησης των κοπαδιών τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν ο παραπάνω αριθμός ζώων ανήκει σε 21 κτηνοτρόφους και απαρτίζουν 9 διαφορετικά κοπάδια.
Σε σχετική επαφή με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, ερευνήθηκε η δυνατότητα ικανοποίησης του αιτήματος μέσω του ΕΛΟΓΑΚ.
Με βάση των αριθμό των ζώων και την λογική της βοήθειας προς τους κτηνοτρόφους, μέχρι την μετακίνηση τους σε άλλες βοσκήσιμες εκτάσεις που πιθανά να τους παραχωρήσει ο Δήμος, εκτιμούμε ότι το κόστος διατροφής για την συντήρηση των ζώων καθορίζεται από:
Α) τον αριθμό των ζώων 5.100
Β) την ημερήσια ποσότητα τροφής 1,5 Kg
Γ) την μέση τιμή ζωοτροφής 0,35€/Kg
Δ) το χρονικό διάστημα 60 ημέρες
Συνολικό εκτιμώμενο κόστος 160.650€
Μετά την εξασφάλιση του ποσού αυτού, οι Υπηρεσίες μας μπορούν να εξασφαλίσουν την σωστή και δίκαιη ανάλογα με την ζημιά, κατανομή της στους δικαιούχους.
Παρακαλούμε για τη χρηματοδότηση της Π.Ε. Χίου με το παραπάνω ποσό προκειμένου να αντιμετωπίσουμε αυτή την έκτακτη ανάγκη.




Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Κωνσταντίνος Γανιάρης
ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ