Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2011

"ΙΔΡΥΜΑ ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ", ΔΙΕΘΝΕΣ ΚΕΝΤΡΟ ΝΑΥΤΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ Μ.Κ.Ο :





- ΜΑΘΑΙΝΩ ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ ΜΟΥ»


Το ίδρυμα Τσάκος στα πλαίσια των πρωτοβουλιών του για τον επαναπροσδιορισμό της νησιωτικής αντίληψης στη σχέση με την θάλασσα σχεδίασε το πρόγραμμα «Μαθαίνω την θάλασσα- Ανοίγω του ορίζοντές μου», σε δύο εκπαιδευτικούς και δημιουργικούς κύκλους με τίτλο «Αιγαιοπελαγίτικο καραβοσκάρωμα» και «θαλασσοπορεία», για παιδιά των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού σχολείου και των μαθητών του γυμνασίου
ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ
1)ΑΙΓΑΙΟΠΕΛΑΓΙΤΙΚΟ ΚΑΡΑΒΟΣΚΑΡΩΜΑ
Πρόκειται για έναν κύκλο 26 τρίωρων διδακτικών ενοτήτων που θα πραγματοποιηθούν στο χώρο του Ιδρύματος ,σε αντίστοιχα Σάββατα, με ξεκίνημα την 1η Οκτωβρίου 2011 και απευθύνεται στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του Δημοτικού και των μαθητών του γυμνασίου.
Στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά , αρχικά της Χίου και αργότερα απ΄όλη την Ελλάδα να αποκτήσουν γνώσεις και εμπειρίες από την παραδοσιακή τέχνη του καραβομαραγκού το οποίο τείνει να εξαφανιστεί από το αρχιπέλαγος.
Το πρόγραμμα έχει σχεδιαστεί μαζί με τον Χιώτη καραβομαραγκό κ. Δημήτρη Μωράκη , ο οποίος και θα το διδάξει σε ενότητες στα παιδιά .
Με την πρόοδο των μαθημάτων θα κατασκευάζεται ένα αιγαιοπελαγίτικο τρεχαντήρι 1,5 μέτρων σε κλίμακα το οποίο θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του προγράμματος και το οποίο θα παραμείνει σαν δημιουργία της ομάδας, έκθεμα στο ίδρυμα .
Η διδασκαλία της παραδοσιακής ναυπηγικής τέχνης και η κατασκευή του πλοίου θα πραγματοποιηθεί σε αίθουσα του ιδρύματος και τα υλικά που θα χρησιμοποιούν θα είναι μερικώς επεξεργασμένα από πριν στο εργαστήριο του καραβομαραγκού.
Η συμμετοχή των παιδιών είναι χωρίς καμία επιβάρυνση και σε όσα παιδιά παρακολουθήσουν ανελλιπώς το πρόγραμμα θα απονεμηθεί «δίπλωμα συμμετοχής».
2 ΘΑΛΑΣΣΟΠΟΡΕΙΑ
Το πρόγραμμα Θαλασσοπορεία απευθύνεται στους μαθητές των τριών τελευταίων τάξεων του δημοτικού και των μαθητών γυμνασίου . Ξεκινά το Σάββατο 1η
Οκτωβρίου 2011και θα ολοκληρωθεί σε 12 ενότητες την 17η Δεκεμβρίου λειτουργώντας κάθε Σάββατο 9.00 με 13.00. Για τον καινούργιο χρόνο το πρόγραμμα θα επαναληφθεί προκειμένου να το παρακολουθήσουν και άλλα παιδιά .
Τα πεδία στα οποία τα παιδιά θα αποκτήσουν γενικές γνώσεις και εμπειρίες είναι :
- Η ναυτική ιστορία του τόπου μας και της πατρίδας μας.
- -το πλοίο και η ναυσιπλοϊα
- Η μετεωρολογία
- τα συστήματα πρόωσης των πλοίων.
- η υγεία των ναυτικών και των επιβαινόντων στα πλοία.
- Η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος
- Η ασφάλεια της ναυσιπλοϊας,
- ιστιοπλοϊα
Η δημιουργική αυτή εκπαίδευση των παιδιών θα πραγματοποιηθεί στη Χίο επί του ιστιοφόρου «ΜΑΝΙΑ» του ιδρύματος εν πλω ή έν όρμω.
Η συμμετοχή των παιδιών στο πρόγραμμα είναι χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση και στα παιδιά που θα παρακολουθήσουν ανελλιπώς το πρόγραμμα θα απονεμηθεί «δίπλωμα συμμετοχής»
το ιδρυμα βρίσκεται :
Μιχαηλ Λιβανου 51,
τηλ 22710 82777