Δευτέρα 30 Ιουνίου 2014

Δήμοι και περιφέρειες «παγώνουν» την αξιολόγηση στο Δημόσιο- Ποιες είναι οι (δεύτερες) σκέψεις Μητσοτάκη


Σοβαρά εμπόδια στη διαδικασία αξιολόγησης στο Δημόσιο που πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Σεπτέμβριο θέτουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι αλλά και οι αιρετοί της Αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επικρατεί έντονος προβληματισμός. Το γεγονός, μάλιστα, οδηγεί σε σκέψεις για «πάγωμα» μέσω νέας αλλαγής του υφιστάμενου χρονοδιαγράμματος ακόμη και τροποποίηση του σημείου που δέχεται τις περισσότερες κριτικές: Του επιμερισμού των ποσοστών.
Με βάση την τελευταία εγκύκλιο Μητσοτάκη δόθηκε παράταση έως σήμερα 30 Ιουνίου 2014, από 19 Μαίου που προέβλεπε η προηγούμενη εγκύκλιος, προκειμένου οι υπηρεσίες να υπολογίσουν τον αριθμό των υπαλλήλων που θα μπορούν να ενταχθούν από τον αξιολογητή σε κάθε μία από τις τρεις κλίμακες βαθμολόγησης (με τους βαθμούς 9 ως 10 αξιολογείται ποσοστό έως και 25% των υπαλλήλων, με 7 ως 8 ποσοστό έως και 60% των υπαλλήλων και με 1 ως 6 ποσοστό έως και 15% των υπαλλήλων).
Ωστόσο, οι αντιδράσεις των ίδιων των εργαζόμενων μέσω της ΑΔΕΔΥ αλλά και των περιφερειαρχών και των δημάρχων, οδηγούν στο συμπέρασμα ότι το χρονοδιάγραμμα πρέπει να αλλάξει πάλι. Κι αυτό γιατί, τουλάχιστον στους ΟΤΑ, η νέα δημοτική περίοδος ξεκινά από το Σεπτέμβριο και κανείς από τους πάνω από 200 (στους 325) δημάρχους αλλά και τους εφτά από τους 13 περιφερειάρχες που απέρχονται δεν πρόκειται να συναινέσουν σε αυτή τη διαδικασία. Μάλιστα, μέσω της ΕΝΠΕ, οι περιφερειάρχες διατύπωσαν επισήμως το συγκεκριμένο αίτημα.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό. Από το Σεπτέμβριο αναμένεται απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας όπου έχει γίνει σχετική προσφυγή. Είναι το επιχείρημα που επικαλείται το δημοτικό συμβούλιο Αθηναίων ώστε να «παγώσει» η αξιολόγηση.  Σημείο αιχμής ο επιμερισμός της αξιολόγησης των υπαλλήλων με ποσοστά, κάτι που έχει επικριθεί σαν αυθαίρετο και αντισυνταγματικό. Να σημειωθεί ότι πλην του Δήμου Αθηναίων, οι περισσότεροι δήμοι σε όλη την Ελλάδα δεν προχωρούν τη διαδικασία της αξιολόγησης. Κάτι που αναγκάζει εκ των πραγμάτων το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να επανεξετάσει τη στάση του.
Να σημειωθεί ότι με βάση την τελευταία εγκύκλιο Μητσοτάκη τα βήματα για την αξιολόγηση είναι τα εξής:
α. η σχετική απόφαση επιμερισμού των ποσοστών ανά κλίμακα βαθμολόγησης θα πρέπει να έχει εκδοθεί μέχρι 30 Ιουνίου
β. Η αυτοαξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει πραγματοποιηθεί έως τις 15 Ιουλίου 2014,
γ. η εισήγηση για την αξιολόγηση των υπαλλήλων θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί από τους εισηγητές έως τις 31 Ιουλίου 2014 από 18 Ιουλίου και τέλος,
δ. οι εκθέσεις αξιολόγησης των δημοσίων υπαλλήλων θα πρέπει να έχουν συνταχθεί από τους αξιολογητές έως την 29η Αυγούστου 2014.
Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο «με το πέρας της ως άνω καταληκτικής προθεσμίας σύνταξης των εκθέσεων αξιολόγησης και το αργότερο μέχρι 30/9/2014 παρακαλούνται τα Υπουργεία να συγκεντρώσουν για το σύνολο των φορέων που υπάγονται ή εποπτεύονται από αυτά, στατιστικά στοιχεία σχετικά με τις ενέργειες, στις οποίες προέβησαν για την εφαρμογή των σχετικών διατάξεων για την αξιολόγηση του προσωπικού. Ειδικότερα, η Διεύθυνση Οργάνωσης και Λειτουργίας Ο.Τ.Α. του Υπουργείου Εσωτερικών παρακαλείται για τη συγκέντρωση των στοιχείων από τους ΟΤΑ α΄ και β΄ βαθμού και η Διεύθυνση Διοίκησης του Υπουργείου Εσωτερικών να συγκεντρώσει τα στοιχεία για τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Όλα τα ανωτέρω στοιχεία θα σταλούν και ηλεκτρονικά στο email: hrm@ydmed.gov.gr.»


aftodioikisi.gr