Σε κρίσιμες μέρες για την χώρα μας, που τα αδιέξοδα των κυβερνητικών πολιτικών αναδεικνύονται όλο και περισσότερο, το ΥΠΕΚΑ επιμένει να μεθοδεύει τις ίδιες αδιέξοδες επιλογές δήθεν ανάπτυξης. Οι Οικολόγοι Πράσινοι καταγγέλλουν την απόφαση του Υπουργού κ Μανιάτη την προηγούμενη εβδομάδα, να δώσει έγκριση περιβαλλοντικών όρων για την οικιστική «αξιοποίηση» έκτασης 2.041 στρεμμάτων στην παραλιακή ζώνη του Κορινού Πιερίας. Σημειώνουν δε ότι η απόφαση αυτή, έρχεται ως συνέχεια και του απαράδεκτου αποχαρακτηρισμού του Καταφυγίου Άγριας Ζωής (ΚΑΖ) Αλυκής Κίτρους τον Ιούλιο.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Οι μεθοδεύσεις του υπουργού Περιβάλλοντος για τη νομιμοποίηση του οικισμού "Ολυμπιάδα", εντός προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura 2000, είναι απαράδεκτες. Το Υπουργείο, αντίθετα από ότι ορίζει η αποστολή του, ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου, ενθαρρύνοντας καταστροφικές για το περιβάλλον παρεμβάσεις εντός προστατευόμενων περιοχών, υπονομεύοντας ακόμη περισσότερο το φυσικό πλούτο της χώρας. Οι Οικολόγοι Πράσινοι θα κάνουμε ότι μπορούμε για να σταματήσει αυτός ο κατήφορος”.
Ακολουθεί σύντομο ιστορικό των μεθοδεύσεων:
Tο γεγονός ότι σημαντικό τμήμα της περιοχής περιλαμβανόταν στο ΚΑΖ Αλυκής Κίτρους και (σύμφωνα με τη νομοθεσία) απαγορευόταν η ένταξή του σε «πολεοδομικό ή ρυμοτομικό σχεδιασμό», αποτελούσε ένα από τα βασικά εμπόδια στην οικοπεδοποίηση. Η σχετική μεθόδευση περιορισμού του καταφυγίου, ώστε να αποχαρακτηριστεί η προς οικοπεδοποίηση περιοχή, εκκρεμούσε ήδη από το 2012, και παρά την άρνηση του πρώην αναπληρωτή υπουργού κ. Καλαφάτη να την υπογράψει, βρέθηκε τον Ιούλιο του 2014 ο πρόθυμος νέος αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Νίκος Ταγαράς, που την υπέγραψε.
Για το συγκεκριμένο ζήτημα, είχε παρέμβει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μετά από ερωτήσεις των ευρωβουλευτών των Οικολόγων Πράσινων Μιχάλη Τρεμόπουλου το 2011 και Νίκου Χρυσόγελου το 2013, ζητώντας εξηγήσεις από τις ελληνικές Αρχές. Είχε προηγηθεί διάνοιξη δρόμων στην περιοχή αλλά είχαν λήξει οι περιβαλλοντικοί όροι και έτσι, έπειτα από παρέμβαση του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Δέλτα Αξιού - Λουδία – Αλιάκμονα και της Ειδικής Υπηρεσίας Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, τα έργα είχαν «παγώσει».
Σύμφωνα με τη πάγια νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας: «εντός των ορίων οικισμών … δεν μπορεί να περιληφθή οιοδήποτε μέρος βιοτόπου μετά του αντιστοίχου οικοσυστήματος αλλ’ αντιθέτως τα όρια του οικισμού δέον να χαράσσονται εις ικανήν απόστασιν διασφαλίζουσα το απρόσβλητον των οικοσυστημάτων από τις επιπτώσεις λειτουργίας του οικισμού» (3955/95 και 3956/95 αποφάσεις του ΣτΕ). Παρόλα αυτά, φαίνεται πως δρομολογείται πλέον η κατασκευή του τρίτου μεγαλύτερου οικισμού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας, 6.500 κατοίκων. Και μάλιστα σε έναν μοναδικό περιοδικά κατακλυζόμενο υγρότοπο που φιλοξενεί σημαντικό πλούτο ειδών ορνιθοπανίδας, όπως δείχνουν τα στοιχεία του Φορέα Διαχείρισης Αξιού-Λουδία-Αλιάκμονα, που παρακολουθεί συστηματικά τη βιοποικιλότητα της περιοχής.