Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

H ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ ΣΤΗΝ ΔΙΕΘΝΗ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ ΕΜΙΤΤ

Στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε μεταξύ 30 Ιανουαρίου έως και 2 Φεβρουαρίου 2014, η διεθνής έκθεση τουρισμού ΕΜΙΤΤ, ή οποία συγκαταλέγεται σύμφωνα με την άποψη των ειδικών του τουρισμού στις  κορυφαίες τουριστικές εκθέσεις. Στην έκθεση αυτή συμμετείχαν μεταξύ άλλων επιχειρήσεις και φορείς τουρισμού των νησιών μας, με την ενθάρρυνση της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Στο πλαίσιο της έκθεσης ο Αντιπεριφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και υπεύθυνος Τουρισμού της Περιφέρειας κ. Αντώνης Γιαννάκης υποδέχτηκε μεταξύ άλλων και τον Δήμαρχο του Μητροπολιτικού Δήμου της Κωνσταντινούπολης κ. Καντίρ Τόπμπας (Kadir Topbaş).

Κατά τη διάρκεια της παραμονής της αποστολής στην Κωνσταντινούπολη πραγματοποιήθηκε συνάντηση και σύσκεψη του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη, του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου κ. Μυρσινιά και του Προέδρου των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτη με τη Διοίκηση του Εμπορικού Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης  στα γραφεία του Επιμελητηρίου. Η συνάντηση αυτή πραγματοποιήθηκε μετά από τις σχετικές ενέργειες του Επιμελητηρίου Λέσβου.

Στη διάρκειά της έγινε εκτενής συζήτηση αναφορικά με την έναρξη συνεργασίας επιχειρήσεων και  Φορέων της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου με το Επιμελητήριο της Κωνσταντινούπολης. Από την πλευρά του Επιμελητηρίου Κωνσταντινούπολης δόθηκε η υπόσχεση ότι θα προβάλλονται οι δραστηριότητες του Επιμελητηρίου Λέσβου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και των άλλων φορέων των νησιών μας μέσα από το περιοδικό του το οποίο λαμβάνουν οι χιλιάδες εγγεγραμμένες επιχειρήσεις του. Επίσης ο Πρόεδρος των Εργαζομένων του Επιμελητηρίου των οποίων ο αριθμός ανέρχεται στους 522 εκδήλωσε την επιθυμία του συνόλου των μελών του Συλλόγου για επίσκεψη τους αρχικά στο νησί της Λέσβου την ερχόμενη άνοιξη για διακοπές. Στο ίδιο πλαίσιο, συζητήθηκε η προοπτική επίσκεψής τους, στη Χίο, στη Λήμνο και στην Σάμο.

Από τη πλευρά του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη και των στελεχών της Περιφέρειας αναπτύχθηκε η δυνατότητα συνεργασιών που μπορούν να επιτευχθούν στο πλαίσιο του Προγράμματος «Λεκάνη της Μαύρης Θάλασσας» το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί τα επόμενα χρόνια. Η Διοίκηση του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης και συγκεκριμένα ο Γενικός Γραμματέας του κ. Τεζέρ Παλατζίογλου εξέφρασε το ενδιαφέρον και την ετοιμότητα του Επιμελητηρίου της Κωνσταντινούπολης να υλοποιήσει κοινά προγράμματα με τους Φορείς της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και ζήτησε προτάσεις και επιχειρησιακές λεπτομέρειες όταν θα γίνουν οι σχετικές προσκλήσεις από τη Διαχειριστική Αρχή του Προγράμματος της Μαύρης Θάλασσας. Εκείνο που τονίστηκε ιδιαίτερα από τη πλευρά της αποστολής του Βορείου Αιγαίου ήταν οι δυνατότητες τουριστικής συνεργασίας και ειδικά του εκπαιδευτικού και μαθητικού τουρισμού. Ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου κ. Μυρσινιάς μάλιστα παρουσίασε αναλυτικά μάλιστα τη συγκεκριμένη πρόταση του Επιμελητηρίου Λέσβου για τον μαθητικό και εκπαιδευτικό τουρισμό. Μία ιδέα που από την πλευρά της Περιφέρειας προωθείται για όλα τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Την ίδια ημέρα το απόγευμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη με τον Πρόξενο της Ελλάδας στη Κωνσταντινούπολη Κ. Νικόλαο Ματθιουδάκη από τον οποίο ζητήθηκε η παραχώρηση του Σισμανόγλειου Μεγάρου στο Πέραν για την πραγματοποίηση προωθητικής εκδήλωσης του τουρισμού εν όψει της νέας τουριστικής περιόδου. Σημειώνεται ότι μπροστά από το Σισμανόγλειο Μέγαρο διέρχονται καθημερινά περίπου 2 εκατομμύρια άνθρωποι. Ο κ. Ματθιουδάκης αποδέχτηκε το αίτημα μας.

Το Σάββατο 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη και του Αντιπροέδρου του Επιμελητηρίου Λέσβου κ. Μυρσινιά με τον Οικονομικό Ακόλουθο της χώρας μας στην Άγκυρα κ. Λάμπη Κουναλάκη με τον οποίο συμφωνήθηκαν τα παρακάτω :
1)     καθορισμός λεπτομερειών για την επίσκεψη των Οικονομικών Ακολούθων όλων των χωρών της Ε.Ε. στην Ελλάδας στη Λέσβο με θέμα τη παρουσίαση της γαστρονομίας των νησιών μας και την ανάπτυξη συνεργασιών για την αύξηση των εξαγωγών των νησιών μας στις χώρες της Ε.Ε. και της τουριστικής μας προβολής μέσω της προώθησης της γαστρονομίας. Ανάλογη εκδήλωση εκτός από τη Λέσβο αναμένεται να γίνει στη Χίο και στη Σάμο.
2)     Καθορισμός ολιγομελούς αποστολής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στην Άγκυρα για πραγματοποίηση επαφών με τους Τουριστικούς και Εμπορικούς Φορείς της Κεντρικής Ανατολίας (Τουρκίας). Σημειώνεται ότι αυτές οι περιοχές είναι οι ανερχόμενες οικονομικές δυνάμεις  της Τουρκίας στις οποίες τα νησιά μας ως προορισμοί είναι εντελώς άγνωστες.
3)     Συντονισμός των ενεργειών που απαιτούνται για την οργάνωση της συμμετοχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Ελληνοτουρκικό Φόρουμ που αναμένεται να πραγματοποιηθεί το Σεπτέμβριο του 20145 χωρίς αυτό να έχει ακόμη καθοριστεί.

Την ίδια ημέρα, Σάββατο 1 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιαννάκη με τις Διοικήσεις των Επιμελητηρίων Αδραμυτίου και Περγάμου μετά από τις ενέργειες που έκανε το Επιμελητήριο Λέσβου.
Στις συναντήσεις αυτές συμμετείχαν από τη δική μας πλευρά εκτός του κ. Γιαννάκη και του κ. Μυρσινιά και ο Πρόεδρος των Τουριστικών Πρακτόρων κ. Σαμιώτης καθώς και ο κ. Χαλδέζος Πρόεδρος του Φορέα Ανάπτυξης Πλωμαρίου.
Στις συναντήσεις αυτές συζητήθηκαν οι δυνατότητες βελτίωσης της συνεργασίας ειδικά στον τουριστικό τομέα. Ο κ. Γιαννάκης και ο κ. Μυρσινιάς στάθηκαν ειδικά στις δυσκολίες εισόδου του ούζου των νησιών μας στη τουρκική αγορά γιατί αυτό το τοπικό μας προϊόν έχει πολύ μεγάλη δυναμική στη Τουρκία. Στη συνάντηση με το Επιμελητήριο Περγάμου συμμετείχε και ο Δήμαρχος Περγάμου.
Τη Κυριακή 2 Φεβρουαρίου αντιπροσωπεία των νησιών μας επικεφαλής της οποίας ήταν ο κ. Γιαννάκης επισκέφτηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης και παρακολούθησε τη θεία λειτουργία και την ενθρόνιση του νέου Επισκόπου Αμορίου. Στην συνέχεια οι κ.κ. Γιαννάκης και Μυρσινιάς έγιναν δεκτοί από τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Αίθουσα του Θρόνου. Ο κ. Γιαννάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει για λίγο με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Γιαννάκης αναφερόμενος στα αποτελέσματα της παρουσίας των νησιών μας στην έκθεση της ΕΜΙΤΤ της  Κωνσταντινούπολης και των επαφών που έγιναν με την ευκαιρία της παρουσίας του εκεί δήλωσε:
«Η παρουσία των νησιών μας ήταν πολύ επιτυχημένη. Μας δόθηκε η ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα νησιά μας στους επαγγελματίες του τουρισμού της Τουρκίας, καθώς και στο τουρκικό κοινό που κατά χιλιάδες συνέρρεε στο περίπτερο του Βορείου Αιγαίου για να ρωτήσει πληροφορίες και να δοκιμάσει τα προϊόντα μας. Επίσης πολλές μεγάλες τουρκικές εφημερίδες αναφέρθηκαν στις σελίδες τους με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια για τη παρουσία των νησιών μας στην έκθεση και τον αντίκτυπο στη τουρκική κοινή γνώμη».