Κυριακή 26 Οκτωβρίου 2014

Μνημόνιο light: Απολύσεις με… «σύνεση


«Διαπραγματευόμαστε στενά με τους δανειστές μας την επόμενη μέρα, μετά το τέλος του προγράμματος, για μία συνετή έξοδο στην κανονικότητα» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς από τις Βρυξέλλες όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι το πρόγραμμα προσαρμογής και ο έλεγχος θα συνεχιστούν, με διαφορετικό τρόπο και διαφορετική μορφή. Στις Βρυξέλλες συμφωνήθηκε η λειτουργία ενός μηχανισμού προληπτικής γραμμής πίστωσης που θα έχει διάρκεια ενός έτους, θα προϋποθέτει δύο αξιολογήσεις ανά εξάμηνο, το ΔΝΤ θα έχει ρόλο τεχνικού συμβούλου, ενώ τα κεφάλαια θα διατεθούν από περίσσευμα των 11 δισ του ΤΧΣ που προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Η εκτίμηση είναι ότι θα μείνουν αδιάθετα 10 περίπου δισ ευρώ μετά τα αποτελέσματα των stress tests που θα δημοσιοποιηθούν την Κυριακή.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει ο όρος ότι η πιστωτική γραμμή θα ενεργοποιείται στην περίπτωση που η χώρα δεν έχει δυνατότητα δανεισμού στις αγορές χωρίς δική της υπαιτιότητα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι εάν δεν πληρούνται οι κανόνες δημοσιονομικής πειθαρχίας, τότε η βοήθεια δεν θα δίνεται και η χώρα θα αφείνεται στο έλεος των αγορών.
Εξάλλου, προϋπόθεση για να γίνουν όλα αυτά είναι η ολοκλήρωση μιας συμφωνίας με την Τρόικα στο πλαίσιο της πέμπτης και τελευταίας αξιολόγησης της εφαρμογής του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής που ολοκληρώνεται στο τέλος του χρόνου. Το μήνυμα των Βρυξελλών είναι σαφές, δεν γίνεται να μείνουν όλες οι εκκρεμότητες ανοιχτές, κάποια μέτωπα πρέπει να κλείσουν ακόμη και αν το θερμότερο όλων, το ασφαλιστικό, μετατατεθεί για το 2015. Όλα όμως τα θέματα που περιλαμβάνονται στην ατζέντα (εργασιακά ιδιωτικού τομέα, νέο μισθολόγιο και απολύσεις στο Δημόσιο, κόκκινα δάνεια και πλειστηριασμοί) είναι δύσκολα και απαιτητικά γιατί έχουν ισχυρό κοινωνικό αντίκτυπο.

aftodioikisi.gr