Σάββατο 28 Φεβρουαρίου 2015

Reuters: Κοντά στο 1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης η Ελλάδα

Το «πράσινο» φως αναμένεται να πάρει την επόμενη εβδομάδα η Ελλάδα, για πάνω από ένα δισεκατομμύριο χρηματοδοτικής στήριξης και επενδύσεων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης, σύμφωνα με το Reuters.
Το πρακτορείο επικαλείται πηγές από την τράπεζα για αυτή την εξέλιξη. Η προηγούμενη κυβέρνηση είχε υποβάλει αίτημα στα τέλη του περασμένου χρόνου για να γίνει η Ελλάδα χώρα στην οποία δραστηριοποιείται η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης ώστε να γίνει δικαιούχος χρηματοδότησης, όμως η διαδικασία είχε παγώσει, λόγω της πολιτικής αβεβαιότητας πριν από τις εκλογές.
Ομως, η απόφαση για τετράμηνη παράταση επανέφερε το ζήτημα και πηγές της τράπεζας ανέφεραν ότι οι μέτοχοί της- 64 χώρες, η Ευρωπαϊκή Ενωση και η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων- επρόκειτο να ψηφίσουν για το θέμα την Παρασκευή.
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότης και Ανάπτυξης αρνήθηκε να κάνει σχόλιο, αλλά οι πηγές του Reuters ανέφεραν ότι είναι πιθανή η έγκριση, με το επιχείρημα ότι η Ελλάδα θα συμπεριληφθεί στις χώρες οι οποίες δικαιούνται «προσωρινά» κεφάλαια, έως περίπου το 2020.
Αυτή η κίνηση θα ήταν παρόμοια με το εξαετές πλάνο 500-700 εκατομμυρίων προς την Κύπρο, που έγινε η πρώτη χώρα της ευρωζώνης που έλαβε στήριξη από την Τράπεζα πέρυσι.



Πηγή: Reuters: Κοντά στο 1 δισ. από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης η Ελλάδα | iefimerida.gr http://www.iefimerida.gr/news/193744/reuters-konta-sto-1-dis-apo-tin-eyropaiki-trapeza-anasygkrotisis-i-ellada#ixzz3T2Unzk7F