Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2013

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΕΡΕΥΝΕΣ ΓΙΑ ΔΙΑΦΘΟΡΑ ΣΤΗΝ Cosco


• Παραιτήθηκε ο αντιπρόεδρος, απαγορεύθηκε η έξοδος από την Κίνα του cpt Wei, μεγάλες απώλειες στην μετοχή της εταιρείας.

Όπως είχε γράψει και χθες Κυριακή το Portnet.gr διευρύνονται οι έρευνες για διαφθορά στο «καμάρι» της Κινεζικής ναυτικής αυτοκρατορίας, την COSCO.

H COSCO Holdings ομολόγησε πλέον ότι ένα από τα κορυφαία στελέχη της, αποτελεί αντικείμενο των ερευνών της κυβέρνησης. Ανακοίνωσε δε ότι ο αντιπρόεδρος της, Xu Minjie , είχε παραιτηθεί. Επιπλέον ανέφερε ότι ήταν «υπό διερεύνηση από τις αρμόδιες αρχές», διατύπωση που χρησιμοποιείται στην Κίνα για να περιγράψει τις έρευνες κατά της διαφθοράς.

Έχει επίσης απαγορευτεί η έξοδος του πρώην προέδρου COSCO Group, Wei Jiafu, όπως αναφέρεται σε άρθρο της Beijing Times που επικαλείται πηγές της εταιρείας οι οποίες αναδημοσιεύτηκαν από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Xinhua.

Παρά τις συγκεκριμένες δημοσιεύσεις η COSCO επιμένει ότι οι αναφορές πως έχει απαγορευτεί η έξοδος του Wei από την Κίνα ήταν αβάσιμες, δεσμεύθηκε όμως να συμμορφωθεί με τις διαδικασίες της χώρας κατά της διαφθοράς. Αρνήθηκε να κάνει επιπλέον σχόλια επί του θέματος. Ο κάπετν Γουέι είναι αρκετά γνωστός στη χώρα, αφού ήταν ο άνθρωπος – κλειδί εκ μέρους της εταιρείας στις διαπραγματεύσεις για την στρατηγική τοποθέτηση της COSCO στο λιμάνι του Πειραιά το 2008, πριν ανέλθει στην ηγεσία της εταιρείας. Μάλιστα για την συμβολή του στην επένδυση στον ΟΛΠ βραβεύθηκε πέρσι το καλοκαίρι από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον πρωθυπουργό !

Οι μετοχές της COSCO υποχώρησαν έως και 6,9% στο Χονγκ Κονγκ την Παρασκευή σε χαμηλό εννέα εβδομάδων και βρέθηκαν στη μεγαλύτερη πτώση μιας ημέρας από τις αρχές Ιουλίο .

Ο Πρόεδρος της Κίνας Xi Jinping έχει εντοπίσει τη διαφθορά σαν απειλή για την επιβίωση του κυβερνώντος Κομμουνιστικού Κόμματος και έχει ξεκινήσει μια σαρωτική εκστρατεία εναντίον της, υποσχόμενος να πάρει σκληρά μέτρα.

Στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας, η Κίνα ξεκίνησε μια σειρά από έρευνες για τη διαφθορά στον ενεργειακό τομέα, ανακοινώνοντας τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο ότι πέντε πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι από τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις πετρελαίου της χώρας, της China National Petroleum Corp CNPET.UL , ήταν υπό έρευνα για «σοβαρές πειθαρχικές παραβάσεις».

Ατζέντα μεταρρυθμίσεων

Η τελευταία αυτή κίνηση έρχεται καθώς η ηγεσία του Κομμουνιστικού Κόμματος ετοιμάζεται για μια τετραήμερη Ολομέλεια το Σάββατο για να ορίσει μια ατζέντα μεταρρυθμίσεων για την επόμενη δεκαετία, συμπεριλαμβανομένης της πιθανής αναθεώρησης και αυξημένης εποπτείας των μεγάλων κρατικών επιχειρήσεων στις οποίες συμπεριλαμβάνεται και η COSCO.

Το China International Maritimes Containers Group, όπου ο Xu υπηρετεί ως μη-εκτελεστικό μέλος του Δ.Σ, δήλωσε την Παρασκευή ότι η έρευνα «δεν θα έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις» για την ομάδα, διότι ο Xu δεν συμμετείχε στην καθημερινή λειτουργία .

Ο Xu πιστεύεται ότι είναι ένα από τα πρώτα μεγάλα ονόματα της ναυτιλιακής βιομηχανίας της Κίνας που εμπλέκεται στην καταστολή της διαφθοράς.

Η COSCO έχει πληγεί από την ταυτόχρονη εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας με το πλεόνασμα των πλοίων από τις αρχές του 2011. Αν και φαίνεται να είναι σε καλό δρόμο για να επιστρέψει στην κερδοφορία το τρέχον έτος, οι αναλυτές έχουν επισημάνει ότι υπάρχει υπερπροσφορά.

Η μητρική της, COSCO Group, τον Ιούλιο αντικατέστησε τον Wei με τον πρόεδρο και διευθυντή του Ma Zehua εν μέσω της μεγάλης ύφεσης στην παγκόσμια ναυτιλιακή βιομηχανία.

Η COSCO, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters, τον περασμένο μήνα ανακοίνωσε καθαρή ζημία 1,04 δισ. γιουάν ( 171 εκατομμύρια αμερικανικά δολάρια) για τους μήνες Ιούλιο – Σεπτέμβριο. Η εταιρεία, η οποία ελέγχεται από την κρατική China Ocean Shipping ( Group) Co, έχει δημοσιεύσει απώλειες για δύο συνεχόμενα χρόνια. Ένα τρίτο έτος των ζημιών θα μπορούσε να προκαλέσει την διαγραφή της από το χρηματιστήριο της Σαγκάης.

Ο Πρόεδρος του Ομίλου COSCO Ma Zehua δήλωσε τον Αύγουστο ότι, με την βελτίωση της παγκόσμιας αγοράς ξηρού χύδην κατά το δεύτερο εξάμηνο , η εταιρεία είχε την πεποίθηση ότι θα γυρίσει σε κέρδη για το 2013 μετά από μια ελάττωση των καθαρών ζημιών το πρώτο εξάμηνο.

Η COSCO έχει πουλήσει φέτος τις logistics επιχειρήσεις της, συμμετοχές σε έναν κατασκευαστή containers και χώρους γραφείων για να προσπαθήσει να επιστρέψει στην κερδοφορία. Ελέγχει επίσης φορέα εκμετάλλευσης λιμανιών και containers με leasing, με την εταιρεία COSCO Pacific.


portnet.gr

e-nautilia.gr