Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

ΕΚΔΙΚΑΣΤΗΚΕ Η ΕΝΣΤΑΣΗ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΑΣ ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ- Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΜΕΝΕΤΑΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ




Λίγο πριν - λίγο μετά την ορκωμοσία των νέων αυτοδιοικητικών αρχών, στις 27 Αυγούστου, σε ένα μήνα περίπου δηλαδή, το Διοικητικό Εφετείο Πειραιά θα έχει ανακοινώσει την απόφασή του επί της ένστασης εκλογής των Χριστιάνα Καλογήρου και Στρατή Κύτελη.

«Κάθε πολίτης μπορεί να ασκεί τα δικαιώματά του όπως ο ίδιος νομίζει. Όλα θα κριθούν όπως ορίζει ο νόμος», είδε δηλώσει μετά την προσφυγή η κ. Καλογήρου, που εμμένει στην αρχική της δήλωση και δε θέλησε να κάνει κάποιο άλλο σχόλιο, ενώ ο κ. Κύτελης για το ίδιο θέμα είχε δηλώσει στο «Ε» ότι «την περιφερειακή αρχή την ορίζει ο λαός και όχι οι υποψήφιοι της τρίτης κατά σειρά ψήφων παράταξης».
Υπόθεση που το δικαστήριο εξέτασε χθες στην έδρα του, στις 12.00΄ το μεσημέρι, σε μια διαδικασία τρίλεπτης περίπου διάρκειας, όπου εκ των ενισταμένων παρέστη μόνο ο βουλευτής Γιάννης Ζερδελής, όπως και δικηγόροι όλων των πλευρών, ενώ παρούσα ήταν και η κ. Καλογήρου.
Στις αρχές του μήνα, οι Γιάννης Ζερδελής, Βασίλης Τεντόμας, Παναγιώτης Λαμπρόπουλος και Δημήτρης Μάντζαρης υπέβαλαν ένσταση κατά της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Μυτιλήνης με την οποία ανακηρύσσονται η κ. Καλογήρου και ο κ. Κύτελης αντίστοιχα ως περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου και ως γεωγραφικός αντιπεριφερειάρχης Λέσβου - Λήμνου, επειδή το αμέσως προηγούμενο χρονικό διάστημα των εκλογών κατείχαν διευθυντικές θέσεις.
Εν αναμονή απόφασης
Τους τέσσερις εκλογείς που υπέγραψαν την ένσταση, διότι με την ιδιότητα του εκλογέα προσέφυγαν, εκπροσωπούν οι δικηγόροι Στρατής Πέτρου και Στρατής Βαξεβάνης, εκ των οποίων παρέστη χθες στο δικαστήριο ο δεύτερος.
Την κ. Καλογήρου εκπροσωπεί, και παρέστη, ο δικηγόρος Χρήστος Πολίτης, ενώ τον κ. Κύτελη εκπροσωπούν οι νομικοί Γιώργος Κώτσηρας και Σπυρίδων Βλαχόπουλος, εκ των οποίων παρέστη ο πρώτος. Οι διάδικοι, κανείς απ’ τους οποίους δε ζήτησε αναβολή και δε θέλησε να πάρει το λόγο κατά την εξέταση της υπόθεσης, οφείλουν έως και το μεσημέρι της Παρασκευής να έχουν ολοκληρώσει την κατάθεση εγγράφων και υπομνημάτων, με τα οποία και θα τεκμηριώνουν τις απόψεις-θέσεις τους.
Το διακύβευμα της ένστασης αφορά στο κατά πόσο οι εκλεγέντες έπρεπε και πότε να παραιτηθούν απ’ τις θέσεις που κατείχαν προκειμένου να μην επηρεαστεί το εκλογικό αποτέλεσμα. Αν υπήρχε δηλαδή ή όχι κώλυμα εκλογιμότητάς τους εξ αιτίας του γεγονότος ότι ασκούσαν διοίκηση.
Νομικοί που έχουν ασχοληθεί με ανάλογα ζητήματα, υποστήριξαν πως υπάρχει πολύπλοκη νομοθεσία για το θέμα, που μάλιστα διαφοροποιείται σε ό,τι αφορά στα κωλύματα, ανάλογα με το νόμο με τον οποίο θα αντιμετωπιστεί η κάθε περίπτωση. Για παράδειγμα, τόνισαν πως με τον «Καλλικράτη» ισχύουν άλλα δεδομένα για τα κωλύματα, ενώ με τον ίδιο νόμο δεν προβλέπεται νέα εκλογική διαδικασία, όποιο κι αν είναι το αποτέλεσμα επί των ενστάσεων.
Σε κάθε περίπτωση, για να τελεσιδικήσει η απόφαση και να πάψει να βρίσκεται η περιφερειακή αυτοδιοίκηση Βορείου Αιγαίου σε εκκρεμοδικία, δεν αποκλείεται να περάσει πολύς καιρός, να έχουν αναλάβει και να ασκούν καθήκοντα οι εκλεγέντες.
Κι αυτό γιατί δεν αποκλείστηκε το ενδεχόμενο σε συνέχεια της απόφασης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά, αν κριθεί μη ικανοποιητική, να υπάρξει και συνέχεια με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.
πηγή: εφημερίδα ΕΜΠΡΟΣ