Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Δήλωση του Αντιπεριφερειάρχη Χίου Κωνσταντίνου Γανιάρη



Σε πρόσφατη Κοινοβουλευτική Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Α.Π. 1523/30-7-2014), ο Βουλευτής Λέσβου της Ν.Δ. κ. Π. Βογιατζής, με το πρόσχημα συμμόρφωσης  με Κανονισμούς της Ε.Ε., επαναφέρει το θέμα της αλλοίωσης του θεσμικού χαρακτήρα (άρση της αναγκαστικότητας) του μεγαλύτερου αναπτυξιακού και κερδοφόρου συνεταιριστικού φορέα του νησιού μας, της Ένωσης Μαστιχοπαραγωγών Χίου.
Υπενθυμίζω σε όλους, και ιδιαίτερα στον Βουλευτή Λέσβου, ότι ο θεσμικός χαρακτήρας της Ε.Μ.Χ. υπήρξε αποτέλεσμα προσπαθειών οραματιστών όπως ο αείμνηστος Γ. Σταγκούλης και καρπός αγώνων των μαστιχοπαραγωγών.  Οποιαδήποτε τροποποίηση, οποιαδήποτε αλλοίωση του θεσμικού χαρακτήρα της Ε.Μ.Χ. θα αποτελέσει καίριο και καταστροφικό πλήγμα:
·         Στο εισόδημα και στην αξιοπρέπεια των μαστιχοπαραγωγών
·         Στην τοπική οικονομία της Χίου, στην οποία η Ε.Μ.Χ. έχει πρωταγωνιστικό και αναντικατάστατο ρόλο
·         Στις προοπτικές του παγκόσμια μοναδικού προϊόντος της μαστίχας, σε μια εποχή που ανοίγονται σημαντικοί και ελπιδοφόροι δρόμοι μπροστά του.
Με βαθύ αίσθημα ευθύνης, καρπό και της προσωπικής μου πολυετούς διαδρομής στην Ε.Μ.Χ., καλώ όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας της Χίου, τους Βουλευτές, την Αυτοδιοίκηση, τα πολιτικά κόμματα, τις συνεταιριστικές, επαγγελματικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, την κοινωνία των πολιτών, να σταθούμε με κοινές και συντονισμένες προσπάθειες στο ύψος των περιστάσεων.

Η προσπάθεια να πληγεί η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου, με σημερινό εκφραστή τον Βουλευτή Λέσβου της Ν.Δ., πρέπει να βρει αποφασιστική απάντηση από ολόκληρη την κοινωνία της Χίου. Το οφείλουμε στο μέλλον και στην προοπτική του τόπου μας.