Του Δημήτρη Τσιούφου
Σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης οδηγούν οι επιλογές τόσο της ΝΔ όσο και του ΠΑΣΟΚ για τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων τους για τις ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, το εύρος του οποίου, ωστόσο, δεν θα εξαρτηθεί μόνο από τις κενές θέσεις που θα υπάρξουν, αλλά και από τις γενικότερες σκέψεις του Αντ. Σαμαρά που βρίσκονται σε φάση... ωρίμασης.
Η πρώτη προς κάλυψη θέση δημιουργήθηκε χθες με την παραίτηση του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σταύρου Καλαφάτη, προκειμένου να διεκδικήσει τον δήμο Θεσσαλονίκης, εξέλιξη που δεν ήταν στις αρχικές επιλογές του πρωθυπουργού, καθώς τη θέση του υποψηφίου δημάρχου πρότεινε στον Απ. Τζιτζικώστα, ο οποίος ωστόσο την απέρριψε με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί και το πρόβλημα με τη διπλή υποψηφιότητα στην Κεντρική Μακεδονία.
Ταυτόχρονα, ιδιαιτέρως πιθανή θεωρείται και η παραίτηση της αναπληρώτριας υπουργού Εθνικής Αμυνας Φώφης Γεννηματά, καθώς όλες οι πληροφορίες την φέρουν υποψήφια ευρωβουλευτή με το ψηφοδέλτιο της «Ελιάς».
Πληροφορίες, επίσης, φέρουν το Μέγαρο Μαξίμου να έχει ως εναλλακτική λύση ανάγκης για την Περιφέρεια Αττικής (σε περίπτωση που δεν δεχθεί να είναι υποψήφιος ο δήμαρχος Περιστερίου Ανδρ. Παχατουρίδης) τον υφυπουργό Ανάπτυξης Θ. Σκορδά, ο οποίος αν του ζητηθεί δηλώνει πρόθυμος να δώσει τη μάχη στην Αττική, ενώ ο σταυρός προτίμησης στις ευρωεκλογές και η πρόθεση του Αντ. Σαμαρά να ενισχύσει το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ ενδέχεται να δημιουργήσει και άλλες «τρύπες» στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Επί του παρόντος και τουλάχιστον έως ότου κλείσουν τα ψηφοδέλτια και των δύο κομμάτων της συγκυβέρνησης, τα κενά θα καλυφθούν εκ των ενόντων, αλλά το εύρος του ανασχηματισμού (αν απλώς θα καλυφθούν οι κενές θέσεις ή αν θα υπάρξουν σαρωτικές αλλαγές) θα κριθεί από τον χρόνο που θα πραγματοποιηθεί.
Αν γίνει αμέσως μετά τη συγκρότηση των ψηφοδελτίων, δηλαδή περί τα τέλη του μήνα ή στις αρχές Μαρτίου, το πιθανότερο είναι να καλυφθούν απλώς τα κενά ή και να υπάρξουν κάποιες περιορισμένης έκτασης αλλαγής.
Αν, όμως, ο Αντ. Σαμαράς αποφασίσει να κάνει τον ανασχηματισμό τον Απρίλιο (μετά την απόφαση της Eurostat για το πρωτογενές πλεόνασμα) και αφού θα έχει καλά νέα για τη διευθέτηση του ζητήματος του χρέους, τότε ο ανασχηματισμός της κυβέρνησης θα είναι ευρείας έκτασης, προκειμένου να πάει στις εκλογές του Μαΐου με ένα καινούργιο σχήμα, που θα σηματοδοτεί και την προσπάθεια εξόδου από το Μνημόνιο και την κρίση.
Στις σκέψεις, τέλος, του πρωθυπουργού είναι να «κρατήσει» τον ανασχηματισμό για τις αρχές Ιουνίου, ώστε σταθμίζοντας και το αποτέλεσμα των εκλογών του Μαΐου να προχωρήσει σε αλλαγές δομικού χαρακτήρα για να δοθεί η αίσθηση της υπέρβασης και μιας νέας αρχής.
ΠΗΓΗ ΗΜΕΡΗΣΙΑ