Σάββατο 15 Φεβρουαρίου 2014

ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ ΤΗΣ ΗΕLMEPA ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ




Με την παρουσίαση ενός accident case study από τον κ. Ηλ. Λαδά, DPA της εταιρείας μέλος Danaos Shipping Co. Ltd, έληξε ΣΤΙς 12 Φεβρουαρίου 2014, το 1ο διήμερο σεμινάριο της HELMEPA της κατηγορίας με θέμα «Προάγοντας Πνεύμα Ασφάλειας πέρα από την Απλή Συμμόρφωση» του 2014. Η ανάλυση των αιτιών που σχετίζονται κυρίως με τον ανθρώπινο παράγοντα, η σειρά σφαλμάτων αλλά και εξωτερικών παραμέτρων που οδήγησαν στο περιστατικό καθώς και οι συστάσεις για την αποφυγή παρόμοιων καταστάσεων έδωσε την αφορμή για εποικοδομητική συζήτηση μεταξύ Εισηγητή και συμμετεχόντων.
Στη διάρκεια της ίδιας ημέρας, οι 17 αξιωματικοί ΕΝ και στελέχη εταιρειών μελών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τα θέματα «Γυμνάσια Εγκατάλειψης Πλοίου» και «Ρόλος και καθήκοντα του Ship Security Officer» από τον Πλ/χο Ν. Ζώη και τα «Γυμνάσια σύμφωνα με τον Κώδικα ISM-Απαιτήσεις SOLAS» από τον κ. Jan De Brabandere, Marine Manager DPA/CSO της Euronav Ship Management (Hellas) Ltd. Η πρώτη ημέρα του σεμιναρίου περιέλαβε τα θέματα «Επιθεωρήσεις Κράτους Σημαίας» από τον κ. Α. Παπαλιμναίο, Manager/Pireaus Training Center, RINA Hellas, τις «Επιθεωρήσεις Κράτους Λιμένα» από τον κ. Ε. Δρακούλη, Αντιπλ/ρχο ΥΝΑ/Αρχηγείο ΛΣ-Ελληνικής Ακτοφυλακής, τη «Νέα Σύμβαση MLC» από τον κ. Μ. Σιγάλα, Senior ILO Specialist του Hellenic Lloyd΄s S.A. και «Ετοιμότητα για την Αντιμετώπιση Έκτακτων Περιστατικών» από τον κ. Π. Καλιπέτη, Principal Surveyor του American Bureau of Shipping. Τέλος, «Η νέα STCW και οι απαιτήσεις εκπαίδευσης και πιστοποίησης» παρουσιάστηκαν από την κ. Μ. Κτιστάκη, στέλεχος της HELMEPA.
Όλοι οι συμμετέχοντες, στην ανώνυμη αξιολόγηση τους, θεώρησαν «΄Αριστη έως Πολύ Καλή» την ποιότητα των παρουσιάσεων και δήλωσαν πως συστήνουν την παρακολούθηση τους στους συναδέλφους τους.
Το επόμενο σεμινάριο αυτής της κατηγορίας θα πραγματοποιηθεί 18-19 Μαρτίου 2014.
Το μήνα Φεβρουάριο, τα διήμερα σεμινάρια του Επιμορφωτικού Προγράμματος της HELMEPA συνεχίζονται ως εξής:
  1. «Διασφαλίζοντας Αποτελεσματική Περιβαλλοντική Διαχείριση πέρα από τις Απαιτήσεις»
    Τρίτη 18 – Τετάρτη 19
  2. «Marine Environmental Awareness»
    Τρίτη 25 – Τετάρτη 26
Δηλώσεις συμμετοχής στο Ναυτιλιακό Επιμορφωτικό Κέντρο, τηλ: 210 9343088, email: training@helmepa.gr