Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Έλλειψη ιατρών στο ΠΕΔΥ και τα αγροτικά ιατρεία της Χίου




Ερώτηση
Προς
τον Υπουργό Υγείας



Στις 25 Σεπτεμβρίου 2014, έπειτα και από σχετικές ερωτήσεις που προηγήθηκαν, συζητήθηκε με τη διαδικασία των επίκαιρων ερωτήσεων, το θέμα του Οίκου Ναύτου Χίου. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι χιλιάδες συνταξιούχοι και εν ενεργεία ασφαλισμένοι του νησιού σε ό,τι αφορά στην υγειονομική περίθαλψή τους, είναι γνωστά και πολλά.

Το αποτέλεσμα της έλλειψης προσωπικού είναι οι καθυστερήσεις και η ταλαιπωρία των χιλιάδων ασφαλισμένων ναυτικών και των οικογενειών τους.

Ο Υπουργός Υγείας, απαντώντας στη σχετική ερώτηση, είχε δημόσια δεσμευτεί ότι επέκειτο η άμεση πρόσληψη 900 επικουρικών ιατρών στα Κέντρα Πρωτοβάθμιας Υγείας, μέσω των οποίων θα εξυπηρετούνται οι ασφαλισμένοι του Οίκου Ναύτου. Στο πλαίσιο αυτό, δεσμεύτηκε ότι θα ενισχυθεί η στελέχωση, με επικουρικούς ιατρούς, του Οίκου Ναύτου Χίου, το οποίο εντάσσεται στο ΠΕΔΥ Χίου.

Μάλιστα, σε συνεννόηση με τον διοικητή της 2ης ΥΠΕ, στην προκήρυξη για την πρόσληψη επικουρικών ιατρών, συμπεριελήφθησαν οι ειδικότητες τριών παθολόγων-γενικών ιατρών, ενός καρδιολόγου, ενός παιδιάτρου και ενός μικροβιολόγου, για τoν Οίκο Ναύτου Χίου.

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας υπολογίστηκε περί τα τέλη Νοεμβρίου. Όμως, φθάνοντας στα μέσα Δεκεμβρίου, έχει υπάρξει ενδιαφέρον μόνο από έναν ιατρό βιοπαθολόγο και δεν έχει υπάρξει ενδιαφέρον για τις υπόλοιπες ειδικότητες.

Επίσης, η δημιουργία κέντρου αίματος  στη Χίο συζητιέται από το καλοκαίρι, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει υλοποιηθεί ο σχεδιασμός. Αντιθέτως,  ο διευθυντής του ΠΕΔΥ στη Χίο, στις τοπικές εφημερίδες, πρόσφατα, έκανε λόγο για αναστολή λειτουργίας  του εργαστηρίου του ΠΕΔΥ  από την αρχή του επόμενου έτους.

Εξίσου, δύσκολη είναι και η κατάσταση στα αγροτικά ιατρεία του νομού, όχι μόνο στις δυσπρόσιτες περιοχές, αλλά και σε χωριά που βρίσκονται σχετικά κοντά στην πόλη της Χίου. Το αποτέλεσμα είναι οι αγροτικοί ιατροί να υπερβάλουν εαυτούς, για να καλύψουν τις ανάγκες πολλών χωριών και οι κάτοικοι να ζούν σε κλίμα ανασφάλειας σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στην πρωτοβάθμια ιατρική φροντίδα.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός

  1. Τι προτίθεστε να κάνετε για τις ειδικότητες ιατρών στον Οίκο Ναύτου Χίου, για τις οποίες δεσμευθήκατε τον περασμένο Σεπτέμβριο και δεν πραγματοποιήθηκαν αιτήσεις;
  2. Υπάρχει εξέλιξη για τη δημιουργία κέντρου αίματος στη Χίο, ώστε να αντιμετωπιστούν οι πολύμηνες καθυστερήσεις στην πραγματοποίηση μικροβιολογικών εξετάσεων;

  3. Ποιος ο σχεδιασμός για την κάλυψη των αγροτικών ιατρείων που παραμένουν ακάλυπτα στο νομό της Χίου;

17 Δεκεμβρίου 2014
Ο ερωτών βουλευτής


Κώστας Δ. Τριαντάφυλλος