Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

Φιάσκο στη σύνοδο για το κλίμα, στη Λίμα του Περού Μόνη πηγή αισιοδοξίας η Σύνοδος Κορυφής των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή



Η Σύνοδος του ΟΗΕ για το κλίμα τελείωσε στη Λίμα του Περού, την Κυριακή 14 Δεκεμβρίου, με ένα αδύναμο κείμενο από τις κυβερνήσεις του κόσμου, το οποίο έρχεται σε οξεία αντίθεση με τα αιτήματα των κοινωνικών κινημάτων. Οι πλούσιες βιομηχανικές χώρες είναι υπεύθυνες για την έλλειψη μιας δίκαιης αντίδρασης για την αντιμετώπιση της επείγουσας κατάστασης του πλανήτη και την αύξηση της αδικίας. Οι κυβερνήσεις απέτυχαν να συμφωνήσουν σε συγκεκριμένα σχέδια για τη μείωση των εκπομπών πριν από το 2020 που θα θέσουν τις βάσεις για τον τερματισμό της εποχής των ορυκτών καυσίμων και θα επιταχύνουν την μετάβαση προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ) και την αυξημένη ενεργειακή απόδοση.
Οι κυβερνήσεις των ανεπτυγμένων χωρών δεν μπόρεσαν καν να εξηγήσουν πώς θα χρησιμοποιήσουν τα 100 δις δολάρια ετησίως, για τα οποία έχουν δεσμευτεί ότι θα χρηματοδοτήσουν δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής μέχρι το 2020. Σε μια κίνηση που υπονομεύει την ήδη δυσχερή θέση των πιο ευάλωτων χωρών, αφαίρεσαν τελείως οποιεσδήποτε διατυπώσεις για «απώλειες και ζημίες».
Ωστόσο, υπήρξαν και κάποια σημάδια αισιοδοξίας. Χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού, το Μεξικό και η Κολομβία, έδειξαν ότι μπορεί να υπάρξει αποφασιστική δράση για το κλίμα, σύμφωνα και με τις δεσμεύσεις τους για ενίσχυση των ΑΠΕ, περαιτέρω μείωση των δασικών εκπομπών, και τις συνεισφορές τους προς την κεφαλαιοποίηση του Πράσινου Ταμείου για το Κλίμα. Μακριά από τις αίθουσες των διαπραγματεύσεων, τα κοινωνικά κινήματα έδωσαν δυναμικά το παρόν, με τη Σύνοδο Κορυφής των Λαών για την Κλιματική Αλλαγή (Cumbre de los Pueblos), που διενεργήθηκε παράλληλα με τις συνομιλίες του ΟΗΕ. Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι διαδήλωσαν στις 10 Δεκεμβρίου για την υπεράσπιση της Μητέρας Γης. Κάλεσαν για δικαιοσύνη και πραγματικές λύσεις για την κλιματική κρίση, όπως άμεσες μειώσεις των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, σταμάτημα των εξορύξεων ορυκτών καυσίμων και της αποδάσωσης, οικοδόμηση τοπικά προσαρμοσμένων ανανεώσιμων ενεργειακών λύσεων, μετατροπή των διατροφικών μας συστημάτων, και όλα αυτά στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Ο εκπρόσωπος τύπου των Οικολόγων Πράσινων Φίλιππος Γκανούλης δήλωσε σχετικά: “Η ελάχιστη διάθεση για πρόοδο και αποφασιστική δράση για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής από τις κυβερνήσεις των χωρών επιβεβαιώθηκε για μια ακόμη σύνοδο του ΟΗΕ. Δυστυχώς μένουν μόνο 12 μήνες έως την τελική συνδιάσκεψη που θα πραγματοποιηθεί το 2015 στο Παρίσι και στον ορίζοντα δεν φαίνονται ιδιαίτερα σημάδια προόδου. Ούτε και στη χώρα μας φαίνεται ιδιαίτερη διάθεση για συζήτηση επί συγκεκριμένων μέτρων από τους υπόλοιπους πολιτικούς χώρους. Πόσες κοινωνικοοικονομικές και περιβαλλοντικές επιπτώσεις θα μπορούσαν να αποφευχθούν με την απομάκρυνση από τη φούσκα του άνθρακα; Πόσες νέες θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να δημιουργηθούν από σημαντικές επενδύσεις σε αποδοτικές καινοτόμες ανανεώσιμες ενεργειακές τεχνολογίες