Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2014

ΣΥΣΚΕΨΗ ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΕΠΕΚΤΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΗΣ ΧΙΟΥ

Ο Υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Νότης Μηταράκης προήδρευσε χθες το απόγευμα σύσκεψης στο Υπουργείο Ανάπτυξης (Νίκης 5-7) με την συμμετοχή του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Περιουσίας κ. Μάκη Γούναρη, του Υποδιοικητή της ΥΠΑ κ. Βασίλη Αλευρά και άλλων αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων με αντικείμενο την πορεία των διαδικασιών για την υλοποίηση του έργου επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου. 
 

Η χθεσινή συνάντηση αποτέλεσε τη συνέχεια της σύσκεψης που έλαβε χώρα στις 30 Απριλίου 2014 με την συμμετοχή όλων των αρμοδίων υπηρεσιακών παραγόντων από το Υπουργείο Οικονομικών, το ΥΠΕΚΑ, και την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) και στην οποία είχαν τεθεί συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα.

Μετά το τέλος της χθεσινής σύσκεψης ο κ. Μηταράκης προέβη στην ακόλουθη δήλωση: «Προχωράει πλέον χωρίς καθυστερήσεις και αναμονές το πολύ σημαντικό έργο της επέκτασης του διαδρόμου του αεροδρομίου της Χίου. Ένα έργο, επένδυση για το νησί μας.

Στη σημερινή συνάντηση με τους συναρμόδιους φορείς επιβεβαιώσαμε ότι είμαστε εντός των χρονοδιαγραμμάτων που είχαμε θέσει, στην πρώτη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο μου, τον Απρίλιο.

Μέσα σε διάστημα οκτώ μηνών και πριν από το τέλος του έτους όπως είχαμε δεσμευθεί παραλάβαμε όλη την έκταση που χρειάζεται για την επέκταση του διαδρόμου. Έγιναν πάνω από 50 διοικητικές αποβολές και πλέον το Υπουργείο Οικονομικών έχει παραλάβει - και τυπικά αλλά και ουσιαστικά- την απαιτούμενη έκταση την οποία θα δώσει στο αεροδρόμιο.

Γι’ αυτό το σκοπό θα έρθουν στο νησί μας τον επόμενο μήνα τόσο ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας όσο και ο Διοικητής της ΥΠΑ.

Εντός των επόμενων ημερών από την Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας θα πραγματοποιηθεί η Προανάληψη του έργου για την κατεδάφιση, ισοπέδωση και περίφραξη του χώρου και σε διάστημα μικρότερο των τριών μηνών θα γίνει και η δημοπράτηση του έργου.

Παράλληλα με το ίδιο έργο θα γίνουν και τα απαραίτητα οδικά έργα. Παράλληλα στη σύσκεψη καθορίσαμε και τα επόμενα βήματα τα οποία είναι:

Πρώτον, η ολοκλήρωση της μελέτης για την επέκταση του διαδρόμου.

Δεύτερον, η σύνταξη μελέτης για την αναρρύθμιση του υφιστάμενου αεροσταθμού.

Τρίτον, η παράκαμψη του παραλιακού δρόμου στο σημείο που πλησιάζει την επέκταση του διαδρόμου.

Τέταρτον, η ολοκλήρωση των απαλλοτριώσεων στη νότια πλευρά όπου έχει σχεδιαστεί η στάθμευση των αεροσκαφών.

Η επέκταση του αεροδρομίου της Χίου εισέρχεται στη φάση της υλοποίησης και θα αποτελέσει ένα έργο σταθμό για την οικονομική ανάπτυξη της Χίου».